iOS 17 je najnovija verzija Apple-ovog operativnog sistema koja nudi izvanredne funkcionalnosti i dostupna je za sve nove iPhone uređaje. Ovaj ažurirani operativni sistem donosi tri najzanimljivije funkcije koje će vam poboljšati iskustvo korištenja uređaja. Prva je nova funkcija za AirDrop nazvana NameDrop, koja omogućava jednostavno dijeljenje kontaktnih podataka između iPhonea tako što se uređaji drže jedan blizu drugog, uz zanimljivu animaciju na ekranu. Zatim, tu je mod Stand-by koji omogućava pretvaranje iPhonea u pametni radijski alarm, kao i mogućnost postavljanja widgeta ili korištenje uređaja kao digitalnog okvira za slike dok je spojen na punjač i postavljen vodoravno. Konačno, iOS 17 omogućava prepoznavanje kućnih ljubimaca na fotografijama, pridruživanje slika kućnim ljubimcima u posebnom albumu i brz pristup tim slikama kroz aplikaciju Fotos. Sa ovim značajkama, iOS 17 pruža inovativne i praktične mogućnosti za korisnike Apple uređaja.

iOS 17 je najnovija verzija Apple-ovog operativnog sistema dostupna za sve nove iPhone uređaje

Funkcije iOS 17

Apple-ov operativni sistem iOS 17 donosi nekoliko novih funkcija koje će poboljšati iskustvo korisnika na iPhone uređajima. Tri najzanimljivije funkcije uključuju NameDrop, Stand-by mod i prepoznavanje kućnih ljubimaca. Ovi noviteti pružaju praktične mogućnosti za dijeljenje kontaktnih podataka, korištenje iPhonea kao digitalnog okvira za slike i organizaciju fotografija kućnih ljubimaca.

NameDrop

Opis funkcije

NameDrop je nova funkcija iOS 17 koja omogućava jednostavno dijeljenje kontaktnih podataka između korisnika iPhonea. Ova funkcija koristi tehnologiju AirDrop koja omogućava bežični prijenos podataka između Apple uređaja. NameDrop čini proces dijeljenja kontakata još bržim i jednostavnijim.

Kako koristiti NameDrop

Da biste koristili NameDrop, prvo otvorite aplikaciju Kontakte na svom iPhone uređaju. Zatim odaberite kontakt koji želite dijeliti s drugom osobom. Nakon što odaberete kontakt, dodirnite gumb „Dijeli“ i odaberite opciju „NameDrop“. Zatim, držite svoj iPhone blizu drugog iPhone uređaja koji također ima aktiviranu funkciju NameDrop. Vaš iPhone će automatski otkriti drugi uređaj i pojavit će se animacija na ekranu koja označava da se podaci uspješno dijele.

Prednosti NameDrop funkcije

NameDrop funkcija pruža niz prednosti korisnicima iPhonea. Prvo, korisnici mogu brzo i jednostavno dijeliti svoje kontakte s drugima, olakšavajući komunikaciju i povezivanje među korisnicima. Drugo, NameDrop funkcija koristi sigurnu i pouzdanu tehnologiju AirDrop, osiguravajući da se podaci sigurno prenose između uređaja. Treće, animacija koja se pojavljuje prilikom dijeljenja podataka putem NameDrop funkcije dodaje zabavan i interaktivan element procesu dijeljenja.

iOS 17 je najnovija verzija Apple-ovog operativnog sistema dostupna za sve nove iPhone uređaje

Stand-by mod

Opis funkcije

Stand-by mod je još jedna korisna funkcija koja je dostupna u iOS 17. Ova funkcija omogućava korisnicima da svoj iPhone koriste kao digitalni okvir za slike ili da prikazuju widgete dok je uređaj u načinu mirovanja. To je posebno korisno kada je uređaj spojen na punjač i postavljen u vodoravan položaj.

Kako aktivirati Stand-by mod

Da biste koristili Stand-by mod, jednostavno spojite svoj iPhone na punjač i postavite ga vodoravno. Nakon nekog vremena u načinu mirovanja, na zaslonu će se pojaviti opcija za aktiviranje Stand-by moda. Dodirnite tu opciju da biste prešli u Stand-by mod.

Korištenje iPhonea kao digitalnog okvira za slike

Jedna od mogućnosti u Stand-by modu je korištenje iPhonea kao digitalnog okvira za slike. Korisnici mogu odabrati slike iz svoje galerije i prikazati ih na zaslonu dok je uređaj u Stand-by modu. Ovo je sjajan način da se slike povremeno mijenjaju i da se prostor na zaslonu iskoristi na kreativan način.

Prikazivanje widgeta u Stand-by modu

Još jedna mogućnost u Stand-by modu je prikazivanje widgeta na zaslonu. Widgeti su male aplikacije koje pružaju brzi pristup informacijama ili funkcijama. Korisnici mogu odabrati željene widgete i prikazati ih na zaslonu dok je uređaj u Stand-by modu. Na taj način, korisnici mogu brzo pregledati vremensku prognozu, provjeriti najnovije vijesti ili provjeriti svoje kalendarne događaje bez potrebe za otključavanjem uređaja.

Prepoznavanje kućnih ljubimaca

Opis funkcije

Prepoznavanje kućnih ljubimaca je nova funkcija dostupna u iOS 17 koja omogućava korisnicima da prepoznaju i organiziraju slike svojih kućnih ljubimaca. Ova funkcija koristi napredne algoritme prepoznavanja slika kako bi automatski identificirala kućne ljubimce na fotografijama.

Kako aktivirati prepoznavanje kućnih ljubimaca

Da biste aktivirali prepoznavanje kućnih ljubimaca, otvorite aplikaciju Fotos na svom iPhone uređaju. Zatim odaberite sliku koju želite pridružiti kućnom ljubimcu. Dodirnite gumb „Uredi“ i odaberite opciju „Dodaj kućnog ljubimca“. Odaberite vrstu životinje i unesite ime svog kućnog ljubimca. Nakon što ste pridružili sliku kućnom ljubimcu, aplikacija Fotos će ga automatski prepoznati na drugim slikama koje imate u svojoj galeriji.

Pridruživanje slika kućnim ljubimcima

Kada želite pridružiti sliku kućnom ljubimcu, jednostavno otvorite sliku u aplikaciji Fotos. Dodirnite gumb „Uredi“ i odaberite opciju „Dodaj kućnog ljubimca“. Odaberite vrstu životinje i unesite ime svog kućnog ljubimca. Nakon toga, aplikacija Fotos će tu sliku povezati s odabranim kućnim ljubimcem i on će biti prepoznat na ostalim slikama koje imate u svojoj galeriji.

Pristup slikama kućnih ljubimaca u aplikaciji Fotos

Kada koristite iOS 17, pristup slikama kućnih ljubimaca postaje jednostavan u aplikaciji Fotos. Nakon što su slike pridružene kućnim ljubimcima, možete pregledavati slike određenog kućnog ljubimca tako što ćete otvoriti album kućnih ljubimaca. Ovo je korisno za organizaciju i brz pristup slikama različitih kućnih ljubimaca.

iOS 17 je najnovija verzija Apple-ovog operativnog sistema dostupna za sve nove iPhone uređaje

Kompatibilnost iOS 17

Podržani uređaji

iOS 17 je dostupan za sve nove iPhone uređaje, uključujući iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Mini, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus i iPhone SE (druga generacija).

Ažuriranje na iOS 17

Da biste ažurirali svoj iPhone na iOS 17, otvorite aplikaciju Postavke. Zatim dodirnite opciju „Općenito“ i odaberite „Ažuriranje softvera“. Ako je iOS 17 dostupan za vaš uređaj, bit će prikazana opcija za ažuriranje. Dodirnite tu opciju i slijedite upute na zaslonu da biste dovršili proces ažuriranja.

NameDrop funkcija

Opis funkcije

NameDrop funkcija omogućava jednostavno dijeljenje kontaktnih podataka između iPhone uređaja. Umjesto da ručno prepišete ili umetnete kontakte, NameDrop omogućava brz i jednostavan prijenos podataka putem tehnologije AirDrop.

Ispravljanje kontaktnih podataka

Jedna od korisnih mogućnosti NameDrop funkcije je mogućnost ispravljanja kontaktnih podataka. Ako primite kontakt s pogrešnim informacijama, možete jednostavno dodirnuti opciju „Uredi“ za ispravak. Na taj način, podaci će biti ažurirani na oba uređaja bez potrebe za ponovnim dijeljenjem.

Dijeljenje kontaktnih podataka preko NameDrop

Dijeljenje kontaktnih podataka preko NameDropa je jednostavno. Samo odaberite kontakt koji želite dijeliti i dodirnite opciju „Dijeli“. Zatim odaberite funkciju NameDrop i držite svoj iPhone blizu drugog iPhone uređaja s aktiviranom NameDrop funkcijom. Podaci će se automatski prenijeti s jednog uređaja na drugi.

Animacija prilikom dijeljenja podataka

Jedan od zabavnih aspekata NameDrop funkcije je animacija koja se pojavljuje prilikom dijeljenja podataka. Kada držite svoj iPhone blizu drugog uređaja, na ekranu će se pojaviti animacija koja označava da se podaci uspješno dijele. Ova animacija dodaje interaktivnost i zabavu procesu dijeljenja kontaktnih podataka.

iOS 17 je najnovija verzija Apple-ovog operativnog sistema dostupna za sve nove iPhone uređaje

Kako koristiti NameDrop funkciju

Prvi korak

Da biste koristili NameDrop funkciju, prvo je potrebno aktivirati je na svojem iPhone uređaju. Da biste to učinili, otvorite aplikaciju Postavke i dodirnite opciju „Općenito“. Zatim odaberite „AirDrop“ i odaberite opciju „Svi“. Na taj način ćete omogućiti NameDrop funkciju na svom uređaju.

Drugi korak

Nakon što ste aktivirali NameDrop funkciju, možete je koristiti za dijeljenje kontaktnih podataka. Otvaranje aplikacije Kontakte i odabir željenog kontakta. Dodirnite opciju „Dijeli“ i odaberite funkciju NameDrop. Držite svoj iPhone blizu drugog iPhone uređaja koji također ima aktiviranu NameDrop funkciju. Podaci će se automatski prenijeti s uređaja na uređaj.

Tehnički zahtjevi

Da biste koristili NameDrop funkciju, oba uređaja moraju biti kompatibilna i moraju imati aktiviranu funkciju NameDrop. Također, oba uređaja moraju biti u blizini jedan drugoga kako bi se podaci uspješno dijelili putem tehnologije AirDrop.

Problemi i rješenja

Ako imate problema s korištenjem NameDrop funkcije, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste riješili problem. Prvo, provjerite je li funkcija aktivirana na oba uređaja i je li omogućen AirDrop. Također, provjerite je li oba uređaja imaju dovoljno baterije i dobar Wi-Fi ili Bluetooth signal. Ako se problem nastavi, pokušajte ponovno pokrenuti uređaje i pokušajte ponovno s dijeljenjem podataka.

Prednosti NameDrop funkcije

Praktičnost

NameDrop funkcija pruža praktičnost korisnicima iPhonea. Dijeljenje kontaktnih podataka postaje jednostavan proces koji zahtijeva samo držanje uređaja blizu drugog uređaja. Nema potrebe za prekucavanjem ili umetanjem podataka, što štedi vrijeme i smanjuje pogreške.

Brzina i jednostavnost

Dijeljenje kontaktnih podataka putem NameDrop funkcije je brzo i jednostavno. Podaci se prenose putem tehnologije AirDrop, koja je brza i pouzdana. Samo držite uređaje blizu jedan drugoga i podaci će se automatski prenijeti.

Sigurnost podataka

NameDrop koristi sigurnu tehnologiju AirDrop za prijenos podataka. To znači da su podaci enkriptirani i da samo korisnici uređaja s aktiviranom NameDrop funkcijom mogu primati podatke. Ova sigurnost podataka pruža korisnicima mir uma prilikom dijeljenja kontaktnih podataka.

iOS 17 je najnovija verzija Apple-ovog operativnog sistema dostupna za sve nove iPhone uređaje

7 thoughts on “iOS 17 je najnovija verzija Apple-ovog operativnog sistema dostupna za sve nove iPhone uređaje

  1. Pingback: AirPods Pro će dobiti adaptivni zvuk - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  2. Pingback: Radite na putu s ovim skoro novim obnovljenim iPad Mini 2. Sada za $87.99 - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  3. Pingback: Apple rješava problem pregrijavanja iPhone 15 Pro s iOS 17 nadogradnjom - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  4. Pingback: Apple je učinio macOS Sonoma dostupnim korisnicima kao besplatno ažuriranje softvera - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  5. Pingback: Top 5 novih funkcija koje dolaze na Appleovom iPhoneu 15 - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  6. Pingback: Top priče: glasine o iPhoneu 16 - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  7. Pingback: Kako prebaciti između aplikacija na iPhoneu bez dugmeta Home? - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.