Dva umjetnika NFT-a nedavno su suočena sa ogromnom kaznom od 9 miliona dolara zbog kršenja dizajna Bored Ape Yacht Club (BAYC), jednog od najpoznatijih projekata na tržištu kriptovaluta. Sud je prethodno naredio ovim umjetnicima da plate 1,57 miliona dolara i pokriju pravne troškove za kopiranje dizajna BAYC-a i stvaranje vlastite linije digitalnih kolekcionarskih predmeta nazvane Ryder Ripps BAYC (RR/BAYC). Ovaj slučaj privukao je veliku pažnju javnosti i još je u toku, jer se umjetnici pripremaju da ulože žalbu na presudu. Vrijedi napomenuti da je prošle godine ista kompanija, Yuga Labs, bila optužena za kopiranje logotipa za svoju NFT seriju Bored Apes Kennel Club (BAKC).

Dva umjetnika NFT-a naređena da plate 9 miliona dolara Yuga Labs-u zbog kršenja dizajna BAYC-a

Dva umjetnika naređena da plate 9 miliona dolara Yuga Labs-u

Dva umjetnika NFT-a su nedavno naređena da plate čak 9 miliona dolara Yuga Labs-u kao posljedicu presude za kršenje dizajna Bored Apes Yuga Club (BAYC). Sud je donio odluku nakon što je prethodno naredio umjetnicima da plate 1,57 miliona dolara BAYC-u i da pokriju sve pravne troškove vezane za postupak.

Oba umjetnika su optužena za kopiranje dizajna BAYC-a i stvaranje vlastite linije digitalnih kolekcionarskih predmeta koju su nazvali Ryder Ripps BAYC (RR/BAYC). Ovaj slučaj je još uvijek u toku, jer su umjetnici najavili da će se žaliti na presudu.

Yuga Labs optužen za kopiranje logotipa Bored Apes Kennel Club NFT serije

Ovo nije prvi put da se Yuga Labs suočava s optužbama za kopiranje intelektualnog vlasništva. Prošle godine, kompanija je bila optužena za kopiranje logotipa za svoju seriju Bored Apes Kennel Club (BAKC) NFT-a. Prijave su bile podnesene zbog sličnosti između logotipa BAYC-a i BAKC-a.

Dva umjetnika NFT-a naređena da plate 9 miliona dolara Yuga Labs-u zbog kršenja dizajna BAYC-a

Sudski postupak protiv umjetnika NFT-a

Sudski postupak protiv umjetnika NFT-a bio je dugotrajan i složen. Yuga Labs je podnio tužbu protiv umjetnika tvrdeći da su kopirali dizajn BAYC-a i stvorili vlastitu liniju digitalnih kolekcionarskih predmeta bez odobrenja. Sud je presudio u korist Yuga Labs-a i naložio umjetnicima da plate veliku novčanu odštetu.

Prethodno je sud naredio umjetnicima da plate 1,57 miliona dolara BAYC-u kao nadoknadu za kršenje autorskih prava i da pokriju sve pravne troškove koje je kompanija imala tokom postupka. Međutim, sud je odlučio da ta nadoknada nije dovoljna i naložio umjetnicima da isplate dodatnih 9 miliona dolara Yuga Labs-u.

Optužbe za kopiranje dizajna BAYC-a

Umjetnici su optuženi za nepošteno kopiranje dizajna BAYC-a i stvaranje vlastite linije digitalnih kolekcionarskih predmeta. Navodno su umjetnici koristili iste ili slične elemente dizajna koji su karakteristični za BAYC, tako da su se proizvodi njihove linije Ryder Ripps BAYC (RR/BAYC) vrlo lako mogli zamijeniti s originalnim BAYC proizvodima.

Yuga Labs je tvrdio da je njihov dizajn zaštićen autorskim pravima i da umjetnici nisu imali dozvolu da koriste iste ili slične elemente dizajna u svojoj liniji. Prema tvrdnjama Yuga Labs-a, umjetnici su izravno kopirali i iskoristili dizajn bez ikakvih promjena na način koji je bio nedopušten i suprotan zakonima o autorskim pravima.

Dva umjetnika NFT-a naređena da plate 9 miliona dolara Yuga Labs-u zbog kršenja dizajna BAYC-a

Stvaranje vlastite linije digitalnih kolekcionarskih predmeta

Umjetnici su odlučili stvoriti vlastitu liniju digitalnih kolekcionarskih predmeta pod nazivom Ryder Ripps BAYC (RR/BAYC). Ideja je bila da se inspiriraju dizajnom BAYC-a, ali da stvore nešto svoje i unikatno. Međutim, prema presudi suda, umjetnici su prekoračili granice inspiracije i stvorili proizvode koji su bili previše slični originalima BAYC-a.

Unatoč želji umjetnika da stvore nešto originalno, sud je odlučio da su njihovi proizvodi dovoljno slični i da predstavljaju povredu autorskih prava Yuga Labs-a.

Naziv RR/BAYC

Naziv Ryder Ripps BAYC (RR/BAYC) koji su umjetnici odabrali za svoju liniju predmeta također je bio predmet optužbi. Yuga Labs tvrdi da je korištenjem imena BAYC umjesto originalnog imena Ryder Ripps, umjetnici pokušali izazvati konfuziju i pomutiti javnost, sugerirajući da postoji veza između njihove linije i originalne BAYC serije.

Sudski postupak je zaključio da je korištenje imena BAYC bio namjerni pokušaj umjetnika da se povežu s originalnim BAYC serijama i da iskoriste njezinu popularnost. To se smatra neetičkim i nepoštenim konkurencijskim praksama.

Ongoing slučaj i planovi za žalbu

Ovaj slučaj još uvijek nije završen jer su umjetnici najavili da će se žaliti na presudu. Vjeruju da su nepravedno optuženi i da su njihovi proizvodi dovoljno različiti od originalnih da ne predstavljaju povredu autorskih prava.

Umjetnici planiraju angažirati vrhunske pravne stručnjake kako bi im pomogli u njihovoj žalbi. Njihov cilj je dokazati da njihove linije proizvoda nisu kopija BAYC-a i da nemaju namjeru ometati poslovanje Yuga Labs-a.

Sa sudskim procesom koji je još uvijek u tijeku, ostaje vidjeti hoće li umjetnici uspjeti preokrenuti presudu. U svakom slučaju, ovaj slučaj služi kao podsjetnik na važnost poštivanja autorskih prava i etičkog postupanja u svijetu digitalne umjetnosti i NFT-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.