Apple je u posljednjih nekoliko mjeseci eksperimentirao s različitim dizajnima kamere za standardne modele iPhone 16. U ovom članku se opisuje najnoviji prototip koji uključuje uspravno postavljanje kamere s izdignutom površinom u obliku tablete. Ovaj dizajn je dodatno razrađen sa dva odvojena prstena za Wide i Ultrawide kamere. Zanimljivo je da je Apple zadržao uspravno postavljanje kamere tijekom cijelog procesa prototipiranja, ali nije mijenjao poziciju bljeskalice i objektiva. Ovaj novi dizajn kamere inspiriran je ranijim modelima iPhonea, kao što je iPhone X. Također se očekuje da će ovaj uspravni raspored kamere omogućiti snimanje prostornih videozapisa na osnovnom modelu iPhone 16 i iPhone 16 Plus. Uz to, prototipi novih iPhonea 16 pokazuju manje modifikacije tipke za akciju i tipke za snimanje, što ukazuje na promjene u ovom aspektu tijekom razvoja. Važno je napomenuti da informacije ovdje navedene mogu biti iz pred-proizvodnog razdoblja i ne moraju konačno odražavati dizajn i hardverske konfiguracije konačnih uređaja koji se puštaju u prodaju ove jeseni.

Apple testira tanki dizajn kamere za osnovni model iPhone 16

Apple testira tanki dizajn kamere za osnovni model iPhone 16

Apple je tokom posljednjih nekoliko mjeseci testirao razne dizajne ispupčenja kamere za standardne modele iPhone 16. U decembru smo predstavili tri prototipna dizajna koje je Apple testirao, ali sada se fokusirao na drugi dizajn.

Pregled dizajna kamere za iPhone 16

Novi prototip dizajna kamere ima vertikalni raspored sa ispupčenjem u obliku pilule, a napravili smo seriju prikaza temeljenih na internim dizajnima kako bismo pomogli čitateljima da vizualiziraju promjene.

Ispupčenje kamere u obliku pilule ima dva odvojena prstena za širokokutnu i ultraširoku kameru, prihvatajući neke stilističke nagovještaje iz ranijih prototipnih dizajna. Vertikalni raspored kamere ostao je dosljedan tokom procesa testiranja, a Apple nije promijenio poziciju blica niti sočiva kamere sa najnovijom nadogradnjom.

Naše saznanje se poklapa sa šemama nedavno podijeljenim na društvenim mrežama od strane Majina Bua. Bove procurjene slike također prikazuju isti ažurirani dizajn.

Vertikalna raspored kamere

Očekujemo da će Apple sa vertikalnim rasporedom kamere omogućiti snimanje prostornog videa za osnovni model iPhone 16 i modele iPhone 16 Plus. Trenutno modeli iPhone 15 imaju dijagonalni raspored kamere i nisu u mogućnosti snimati prostorni video, funkcija koja je trenutno ograničena na modele iPhone 15 Pro i Vision Pro headset.

Slim dizajn kamere

Najnoviji prototip iPhone 16 također uključuje manje modifikacije na dugmetu za akciju i dugmetu za snimanje, kao što smo već ranije izvijestili. Najnoviji prototipni uređaji imaju manje dugme za akciju, slično onome koje se koristi na iPhoneu 15 Pro, zajedno s pritiskom osjetljivim dugmetom za snimanje koje je u ravnini sa okvirom uređaja. Dok je dizajn ispupčenja kamere uglavnom kozmetička nadogradnja koja utječe na zadnju staklenu ploču, promjena dugmeta za akciju tokom faze testiranja ima veći značaj. Appleove nadogradnje sugeriraju da su odustali od inicialne ideje da uvedu kapacitivno dugme za akciju za seriju iPhone 16.

Usporedba sa prethodnim modelima iPhone

Najnoviji izgled kamere kojim se eksperimentira u Appleu inspirisan je starijim modelima iPhonea, poput iPhonea X. IPhone X također je imao ispupčenje kamere oblika pilule sa tankim ispupčenjem. Dok je Apple koristio vertikalnu kameru i za iPhone 12, ona je imala širi kvadratni ispupčenje u kojem su također smješteni blic i mikrofon.

Ostale promjene na iPhone 16

Osim dizajna ispupčenja kamere, nedavni prototipovi iPhone 16 uključuju male izmjene na dugmiću za akciju i Capture dugmiću, kao što smo već izvijestili. Najnoviji prototipni uređaji imaju manje dugme za akciju, slično onome koje se koristi na iPhoneu 15 Pro, zajedno s pritiskom osjetljivim Capture dugmetom koje je u ravni sa okvirom uređaja. Iako je dizajn ispupčenja kamere uglavnom kozmetička nadogradnja koja utječe na staklenu poleplatu, promjena dugmeta za akciju tokom faze testiranja ima veći značaj. Appleove nadogradnje sugeriraju da su odustali od inicialne ideje da uvedu kapacitivno dugme za akciju za seriju iPhone 16.

Utjecaj prije-produkcijskih informacija

Dobro je napomenuti da su informacije koje dijelimo ovdje dobivene iz prije-produkcijskih izvora i možda na kraju neće odražavati dizajn konačnih serijskih uređaja koji će biti pušteni u prodaju ove jeseni. Kao što smo vidjeli kod prethodnih modela iPhonea, Apple kreira više dizajna i konfiguracija hardvera kao dio procesa razvoja, a serija iPhone 16 nije izuzetak. Konkretnije informacije će postati dostupne kako se uređaji približavaju fazi provjere (Engineering Validation Testing) tokom razvojnog procesa.

Dodatne informacije o iPhone 16

Očekuje se da će iPhone 16 imati niz karakteristika koje će ga staviti u vrh trenutnih smartphonea. Detaljni uvod o nadolazećim karakteristikama i specifikacijama možete pogledati na našoj web stranici za glasine o iPhone 16. Pregled izvora glasina za iPhone 16 također je dostupan, kako bi se čitatelji bolje informirali o izvorima informacija i povjerenju koje im se može pridati.

Razlike između iPhone 16 i iPhone 16 Pro trebale bi biti uključene u funkcije posebne za Pro seriju. Prema sadašnjim glasinama, iPhone 16 Pro trebao bi imati dodatne napredne kamere, zaslon sa ProMotion tehnologijom osvježavanja od 120Hz, Procesor A16 ili A17, poboljšanu bateriju i više prostora za pohranu.

Zaključak

Apple trenutno testira tanak dizajn kamere za osnovni model iPhone 16. Ono što smo dosad vidjeli u prototipima sugerira vertikalni raspored kamere sa ispupčenjem u obliku pilule, inspiriran dizajnom iPhonea X. Očekuje se da će iPhone 16 imati mogućnost snimanja prostornog videa i nove karakteristike, dok ostale promjene na uređaju uključuju modifikacije dugmeta za akciju i Capture dugmeta. Važno je napomenuti da su ove informacije prije-produkcijske i da konačni dizajn uređaja može biti drugačiji. Sve dodatne informacije i specifikacije bit će dostupne kako se uređaji budu približavali puštanju u prodaju.

Apple testira tanki dizajn kamere za osnovni model iPhone 16

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.