Apple je nedavno objavio macOS Sonoma, najnoviju verziju svog operativnog sistema za Mac računare. Najveća vijest je da je ovo ažuriranje softvera besplatno dostupno svim korisnicima. macOS Sonoma donosi nekoliko poboljšanja korisničkog sučelja, uključujući nove screen savere, funkcije video konferencija i mnogo više. Međutim, važno je napomenuti da macOS Sonoma podržava samo određene modele Mac računara, kao što su iMac Pro iz 2017. godine, MacBook Pro iz 2018. ili novije verzije i Mac Mini iz 2018. ili novije verzije. Ako želite preuzeti i instalirati macOS Sonoma na vaš Mac, pratite korake opisane u članku.

Apple je učinio macOS Sonoma dostupnim korisnicima kao besplatno ažuriranje softvera

macOS Sonoma

Opis funkcija macOS Sonoma

macOS Sonoma je najnovije ažuriranje operativnog sistema za Mac računare koje je Apple učinio dostupnim korisnicima kao besplatno ažuriranje softvera. Ovo ažuriranje donosi brojna poboljšanja korisničkog sučelja, nove screen savere, funkcije video konferencija i još mnogo toga. Sa macOS Sonoma, korisnici će imati poboljšano iskustvo u radu sa svojim Mac računarima.

Podržani modeli Mac računara

macOS Sonoma podržava određene modele Mac računara. To uključuje iMac Pro iz 2017. godine, MacBook Pro iz 2018. godine ili novije verzije i Mac Mini iz 2018. godine ili novije verzije. Pre nego što preuzmete macOS Sonoma, važno je da proverite da li vaš Mac računar podržava ovo ažuriranje.

Kako preuzeti macOS Sonoma

Da biste preuzeli macOS Sonoma na svoj Mac računar, pratite sledeće korake:

 1. Otvorite Mac App Store na svom računaru.
 2. Potražite macOS Sonoma u pretrazi.
 3. Kliknite na dugme za preuzimanje i instalaciju.
 4. Sačekajte da se preuzimanje završi i pratite uputstva za instalaciju.
 5. Nakon uspešne instalacije, vaš Mac računar će biti ažuriran na najnoviju verziju operativnog sistema.

Poboljšanja korisničkog sučelja

macOS Sonoma donosi brojna poboljšanja korisničkog sučelja koja omogućavaju korisnicima prijatnije iskustvo u radu sa svojim Mac računarima. Nova poboljšanja uključuju modernizovani izgled ikona, unapređene animacije i fluidnije navigacione elemente. Pored toga, korisnici će primetiti i optimizaciju performansi i brže reagovanje sistema.

Apple je učinio macOS Sonoma dostupnim korisnicima kao besplatno ažuriranje softvera

Nove screen savere

Jedna od novih funkcionalnosti koje dolaze sa macOS Sonoma su novi screen saveri. Korisnici će imati mogućnost izbora između različitih tematskih screen savera koji će dodati estetsku vrednost na ekranu računara kada se on ne koristi. Ovi screen saveri će pružiti korisnicima vizuelno zadovoljstvo i mogu se prilagoditi prema individualnim ukusima.

Funkcije video konferencija

macOS Sonoma donosi poboljšane funkcije video konferencija koje će korisnicima omogućiti lakše održavanje sastanaka putem interneta. Nova verzija softvera uključuje unapređene alate za video pozive, mogućnost deljenja ekrana sa učesnicima sastanka i poboljšane opcije za upravljanje audio i video postavkama. Ove funkcije će korisnicima omogućiti efikasniji rad iz udobnosti svojih domova ili kancelarija.

Apple je učinio macOS Sonoma dostupnim korisnicima kao besplatno ažuriranje softvera

Dodatne promjene i poboljšanja

Pored glavnih funkcionalnosti, macOS Sonoma takođe donosi i druge promene i poboljšanja. Neki od ovih dodatnih promena uključuju:

 • Unapređeni Finder sa bržim i efikasnijim pretragama datoteka i foldera
 • Poboljšana kompatibilnost sa spoljnim uređajima kao što su štampači i skeneri
 • Nova mogućnost da se besplatno ažurira iMovie i GarageBand aplikacije
 • Novi sigurnosni ispravci i poboljšane funkcije zaštite privatnosti

Sve ove promene i poboljšanja su dizajnirane da korisnicima pruže bolje iskustvo u radu sa svojim Mac računarom.

Instaliranje macOS Sonoma

Da biste uspešno instalirali macOS Sonoma na svoj Mac računar, pratite sledeće korake:

Provjerite kompatibilnost sa svojim Mac računarom

Pre nego što preuzmete macOS Sonoma, važno je da proverite da li vaš Mac računar podržava ovo ažuriranje. Proverite specifikacije svog računara i uverite se da ispunjava minimalne zahteve za instalaciju macOS Sonoma.

Backup podataka

Pre nego što započnete proces instalacije, preporučuje se da napravite backup svih važnih podataka na svom računaru. Ovo će vam omogućiti da sačuvate sve svoje fajlove i postavke i sprečite gubitak podataka u slučaju neplaniranih problema tokom instalacije.

Preuzimanje i instalacija macOS Sonoma

 1. Otvorite Mac App Store na svom računaru.
 2. Potražite macOS Sonoma u pretrazi.
 3. Kliknite na dugme za preuzimanje i instalaciju.
 4. Sačekajte da se preuzimanje završi.
 5. Nakon završetka preuzimanja, pojaviće se uputstva za instalaciju. Sledite ova uputstva pažljivo i prilagodite postavke prema svojim željama.
 6. Nakon uspešne instalacije, vaš Mac računar će biti ažuriran na najnoviju verziju operativnog sistema.

Apple je učinio macOS Sonoma dostupnim korisnicima kao besplatno ažuriranje softvera

Napomena

Pre nego što preuzmete i instalirate macOS Sonoma, preporučujemo da pročitate sve uputstva i informacije dostupne na App Store ili na zvaničnoj Apple web stranici. Ovo će vam pomoći da se upoznate sa svim novim funkcijama i promenama koje dolaze sa ovim ažuriranjem. Takođe, uverite se da ispunjavate sve uslove i zahteve za instalaciju kako biste imali najbolje iskustvo sa macOS Sonoma na svom Mac računaru.

4 thoughts on “Apple je učinio macOS Sonoma dostupnim korisnicima kao besplatno ažuriranje softvera

 1. Pingback: Calex proizvodi pametne lampe sa podrškom za Apple HomeKit - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

 2. Pingback: Rasprodaja će početi 7. oktobra - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

 3. Pingback: Nova tipka za akciju zamjenjuje tipku za isključivanje zvuka - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

 4. Pingback: Counter-Strike 2 ne podržava Mac, a ažuriranje oštećuje CS:GO za macOS - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.