U današnjem digitalnom dobu, QR kodovi su postali sveprisutni i pružaju brz i jednostavan pristup informacijama putem pametnih telefona. Postoje dva tipa QR kodova – statični i dinamični, koji omogućavaju različite mogućnosti pristupa informacijama. U ovom članku će biti predstavljeno četiri načina za generiranje QR kodova: putem Chrome preglednika, QRbot aplikacije, Barcode Generator aplikacije i iQR kodova aplikacije. Svaki od ovih načina ima svoje prednosti i dostupan je na različitim platformama. Odaberite metodu koja najbolje odgovara vašim potrebama i počnite stvarati QR kodove jednostavno i brzo. Uz QR kodove, možete unaprijediti svoje marketinške kampanje i omogućiti korisnicima jednostavan pristup vašem online sadržaju.

Kako generirati QR kodove putem iQR kodova aplikacije

QR kodovi omogućavaju pristup informacijama putem pametnog telefona, što olakšava brzo i jednostavno dijeljenje različitih vrsta podataka. Bez obzira da li želite prenijeti web adresu, kontaktne informacije, tekstualni sadržaj ili bilo koju drugu vrstu podataka, generiranje QR kodova je jednostavan način za stvaranje digitalnog mosta između fizičkog i digitalnog svijeta.

Kako generirati QR kodove putem iQR kodova aplikacije

QR kodovi omogućavaju pristup informacijama putem pametnog telefona

QR kodovi su kvadratni crno-bijeli kodovi koji sadrže informacije koje se mogu čitati pomoću pametnih telefona opremljenih odgovarajućim skenerima QR kodova. Pomoću kamere na pametnom telefonu ili specifične aplikacije za skeniranje QR kodova, korisnici mogu lako pristupiti informacijama koje su kodirane u QR kodu.

Definicija QR kodova

QR kodovi (Quick Response kodovi) su dvodimenzionalni crno-bijeli kodovi koji su dizajnirani za brzo i jednostavno prenošenje informacija. Kreirani su 1994. godine u Japanu i brzo su postali popularni u mnogim zemljama širom svijeta zbog svoje praktičnosti i lakoće korištenja.

Prednosti QR kodova

QR kodovi imaju brojne prednosti u odnosu na druge načine prijenosa informacija. Neki od glavnih prednosti su:

 • Brz i jednostavan pristup informacijama: Skeniranjem QR koda, korisnici mogu trenutno pristupiti informacijama koje su kodirane u QR kodu, bez potrebe za ručnim unosom URL adrese ili drugih podataka.
 • Univerzalna kompatibilnost: QR kodovi mogu se čitati putem različitih uređaja kao što su pametni telefoni, tableti i računala, neovisno o operativnom sustavu.
 • Veliki kapacitet pohrane: QR kodovi mogu sadržavati do 7.000 brojeva ili do 4.000 alfanumeričkih znakova, što ih čini izuzetno fleksibilnim za pohranjivanje raznih vrsta podataka.
 • Mogućnost prilagodbe: QR kodovi se mogu prilagoditi dizajnom, bojom i drugim elementima kako bi se bolje uklopili u određeni proizvod, brand ili marketinšku kampanju.

Primjena QR kodova u svakodnevnom životu

QR kodovi imaju široku primjenu u različitim područjima svakodnevnog života. Neki od primjera su:

 • Pristup web stranicama i resursima: QR kodovi često se koriste za brzo preusmjeravanje korisnika na web stranice, blogove, online prodajne stranice ili bilo koji drugi online resurs.
 • Dijeljenje kontaktnih informacija: QR kodovi mogu sadržavati vCard podatke, što omogućava jednostavno dijeljenje kontaktnih informacija sa drugim korisnicima.
 • Elektronsko plaćanje: QR kodovi se koriste u digitalnom plaćanju, osobito u mobilnim novčanicima, kako bi se omogućilo brzo i sigurno izvršenje transakcija.
 • Informacije o proizvodima: QR kodovi mogu biti postavljeni na pakiranju proizvoda kako bi kupci dobili dodatne informacije o proizvodu ili pristupili uputama za uporabu.
 • Kontrola pristupa: QR kodovi mogu se koristiti za kontrolu pristupa u prostorijama, događajima ili određenim resursima.

QR kodovi imaju mnoge druge primjene u industriji, obrazovanju, zdravstvenom sektoru, turizmu i mnogim drugim područjima. Mogućnosti su gotovo neograničene, a samo je mašta granica.

Postoje dva tipa QR kodova: statični i dinamični

Kada generirate QR kod, imate opciju odabira između statičnih i dinamičnih QR kodova. Ovi tipovi QR kodova se razlikuju po načinu na koji se podaci pohranjuju i ažuriraju.

Šta su statični QR kodovi?

Statični QR kodovi su kodovi koji sadrže fiksne informacije koje se ne mijenjaju s vremenom. Na primjer, statični QR kod može sadržavati URL adrese web stranica ili druge informacije koje ne zahtijevaju ažuriranje. Kada generirate statični QR kod, jednom kada je generiran, podaci u njemu se neće promijeniti.

Šta su dinamični QR kodovi?

Dinamični QR kodovi su kodovi koji sadrže informacije koje se mogu ažurirati u stvarnom vremenu. To znači da možete ažurirati podatke koji su kodirani u QR kodu bez potrebe za generiranjem novog koda. Dinamični QR kodovi su posebno korisni u situacijama kada želite promijeniti podatke koji su kodirani u QR kodu bez mijenjanja samog QR koda.

Razlika između statičnih i dinamičnih QR kodova

Glavna razlika između statičnih i dinamičnih QR kodova je mogućnost ažuriranja podataka bez generiranja novog QR koda. Statični QR kodovi su jednostavni za generiranje i koriste se značajno češće nego dinamični QR kodovi. Međutim, dinamični QR kodovi pružaju fleksibilnost i praktičnost ako želite mijenjati podatke bez potrebe za ponovnim generiranjem QR koda.

Kako generirati QR kodove putem iQR kodova aplikacije

Postoje četiri načina za generiranje QR kodova

Postoji nekoliko načina za generiranje QR kodova, ovisno o vašim potrebama i preference. Navedene su četiri popularne metode za generiranje QR kodova: putem Chrome preglednika, putem QRbot aplikacije, putem Barcode Generator aplikacije i putem iQR kodova aplikacije.

Generiranje QR kodova putem Chrome preglednika

Jedan od najjednostavnijih načina generiranja QR kodova je putem Chrome preglednika. Chrome preglednik ima ugrađenu podršku za generiranje QR kodova, što znači da nije potrebno instalirati dodatne aplikacije ili proširenja.

Da biste generirali QR kod putem Chrome preglednika, slijedite ove korake:

 1. Otvorite Chrome preglednik na svom uređaju.
 2. Otvorite web stranicu ili odaberite tekst/URL koji želite pretvoriti u QR kod.
 3. Desnom tipkom miša kliknite na odabrani sadržaj.
 4. Iz kontekstnog izbornika odaberite „Generiraj QR kod“.
 5. Generirani QR kod bit će prikazan na zaslonu. Možete ga spremiti, ispisati ili podijeliti kako želite.

Ova funkcionalnost je besplatna i dostupna na Androidu, iOS-u i desktop verzijama Chrome preglednika.

Generiranje QR kodova putem QRbot aplikacije

QRbot aplikacija je još jedan popularan način za generiranje QR kodova. Ova aplikacija omogućuje korisnicima generiranje QR kodova za različite vrste akcija, kao što su otvaranje web stranica, slanje poruka, dijeljenje kontaktnih informacija i još mnogo toga.

QRbot aplikacija je dostupna na webu, Androidu i iOS-u. Da biste generirali QR kod putem QRbot aplikacije, slijedite ove korake:

 1. Preuzmite i instalirajte QRbot aplikaciju sa službenog web mjesta, Google Play trgovine ili App Storea, ovisno o vašem uređaju.
 2. Otvorite aplikaciju i odaberite vrstu akcije koju želite generirati QR kod.
 3. Slijedite upute aplikacije kako biste unijeli ili odabrali relevantne podatke za odabranu vrstu akcije.
 4. Aplikacija će generirati QR kod koji možete spremiti, ispisati ili podijeliti kako želite.

QRbot aplikacija nudi jednostavan sučelje i širok spektar mogućnosti za generiranje QR kodova.

Generiranje QR kodova putem Barcode Generator aplikacije

Barcode Generator aplikacija je slična QRbot aplikaciji, ali je dostupna samo za Windows korisnike. Ova aplikacija omogućuje generiranje QR kodova za razne vrste akcija i pruža korisnicima fleksibilnost u prilagodbi dizajna QR koda.

Da biste generirali QR kod putem Barcode Generator aplikacije, slijedite ove korake:

 1. Preuzmite i instalirajte Barcode Generator aplikaciju s Windows trgovine.
 2. Otvorite aplikaciju i odaberite vrstu akcije koju želite generirati QR kod.
 3. Unesite ili odaberite relevantne podatke za odabranu vrstu akcije.
 4. Aplikacija će generirati QR kod koji možete spremiti, ispisati ili podijeliti kako želite.

Barcode Generator aplikacija pruža jednostavan i intuitivan način generiranja QR kodova za Windows korisnike.

Generiranje QR kodova putem iQR kodova aplikacije

iQR kodovi aplikacija je vrlo popularan alat za generiranje QR kodova. Ova aplikacija omogućuje korisnicima stvaranje QR kodova za različite vrste akcija, kao i pružanje dodatnih mogućnosti prilagodbe dizajna QR koda.

Da biste generirali QR kod putem iQR kodova aplikacije, slijedite ove korake:

 1. Preuzmite i instalirajte iQR kodove aplikaciju sa službenog web mjesta, Google Play trgovine ili App Storea, ovisno o vašem uređaju.
 2. Otvorite aplikaciju i odaberite vrstu akcije koju želite generirati QR kod.
 3. Unesite ili odaberite relevantne podatke za odabranu vrstu akcije.
 4. Aplikacija će generirati QR kod koji možete prilagoditi dizajnom, bojom i drugim elementima.
 5. Spremite, ispišite ili podijelite generirani QR kod prema potrebi.

iQR kodovi aplikacija pruža korisnicima napredne mogućnosti prilagodbe QR kodova, čime se omogućava integracija QR kodova u dizajnerske projekte ili marketinške kampanje.

Prilagodba iQR kodova aplikacije

iQR kodovi aplikacija omogućava korisnicima prilagodbu QR kodova kako bi bolje odgovarali njihovim potrebama ili brandu. Prilagodba QR kodova pruža mogućnost dodavanja loga ili slike u QR kod, kao i promjenu boje i dizajna QR koda.

Mogućnosti prilagodbe QR kodova

iQR kodovi aplikacija omogućava korisnicima sljedeće mogućnosti prilagodbe QR kodova:

 1. Dodavanje loga ili slike: Korisnici mogu dodati logo ili bilo koju drugu sliku u središte QR koda, kako bi ga personalizirali ili istaknuli svoj brand.
 2. Promjena boje QR koda: Korisnici mogu promijeniti boju crnih i bijelih kvadrata QR koda, kako bi se bolje uklopili u dizajn ili estetiku proizvoda.
 3. Promjena dizajna QR koda: Korisnici mogu odabrati različite dizajne QR koda, kao što su okviri, gradienti ili drugi oblici, kako bi ih prilagodili vlastitim preferencijama ili marketing strategiji.

Prilagođavanje QR kodova pomoću iQR kodova aplikacije omogućava korisnicima da dodaju dodatnu vrijednost svojim QR kodovima i istaknu svoju jedinstvenost.

Dodavanje loga ili slike u QR kod

Dodavanje loga ili slike u QR kod može biti vrlo učinkovit način za označavanje QR koda i integraciju branda u dizajnerskom projektu ili marketinškoj kampanji. Kada dodate logo ili sliku, QR kod zadržava funkcionalnost i može se čitati pomoću standardnih QR skenera.

Da biste dodali logotip ili sliku u QR kod putem iQR kodova aplikacije, slijedite ove korake:

 1. Otvorite iQR kodove aplikaciju na svom uređaju.
 2. Odaberite „Generiraj QR kod“ i unesite ili odaberite podatke koje želite kodirati.
 3. Odaberite „Dodaj logo“ ili „Dodaj sliku“.
 4. Odaberite željeni logo ili sliku iz galerije ili unesite URL adrese slike.
 5. Prilagodite veličinu, položaj i druge parametre loga ili slike.
 6. Generirani QR kod s dodatkom loga ili slike bit će prikazan na zaslonu. Spremite, ispišite ili podijelite kod prema potrebi.

Dodavanje loga ili slike može pomoći u stvaranju prepoznatljivog dizajna QR koda koji će privući pažnju korisnika.

Promjena boje i dizajna QR koda

Promjena boje i dizajna QR koda omogućava korisnicima da prilagode izgled QR koda prema svojim željama ili marketinškim ciljevima. Ova mogućnost pruža više mogućnosti za kreativno izražavanje i integraciju QR kodova u dizajnerske projekte.

Da biste promijenili boju i dizajn QR koda putem iQR kodova aplikacije, slijedite ove korake:

 1. Otvorite iQR kodove aplikaciju na svom uređaju.
 2. Odaberite „Generiraj QR kod“ i unesite ili odaberite podatke koje želite kodirati.
 3. Odaberite „Promijeni boju“ ili „Promijeni dizajn“.
 4. Odaberite željenu boju ili dizajn iz ponuđenih opcija.
 5. Prilagodite druge parametre, kao što su veličina, okvir i pozadina QR koda.
 6. Generirani QR kod s novom bojom ili dizajnom bit će prikazan na zaslonu. Spremite, ispišite ili podijelite kod prema potrebi.

Promjena boje i dizajna QR koda može pomoći u usklađivanju QR koda s dizajnom proizvoda, branda ili marketinške kampanje.

Kako generirati QR kodove putem iQR kodova aplikacije

Upotreba QR kodova u marketingu

QR kodovi se sve više koriste u marketingu kao učinkovit alat za povezivanje offline i online sadržaja. QR kodovi omogućavaju brendovima da na jednostavan način pruže dodatne informacije, ponude ili interaktivne sadržaje korisnicima, samo skeniranjem koda pomoću svog pametnog telefona.

Evo nekoliko primjera kako brendovi mogu koristiti QR kodove u svojim marketinškim kampanjama:

 • Povezivanje s web stranicom ili online prodajom: Brendovi mogu postaviti QR kodove na svoje ambalaže, reklamne materijale ili na prodajnim mjestima koji vode korisnike na web stranice ili online prodajna mjesta. Ovo omogućava korisnicima brz pristup više informacija, recenzija proizvoda ili mogućnost izvršavanja kupovine.
 • Ponuda posebnih popusta ili nagrada: QR kodovi mogu sadržavati posebne promotivne ili kupon kodove koji korisnicima nude popuste, nagrade ili posebne ponude.
 • Interaktivni sadržaj: Brendovi mogu koristiti QR kodove za pružanje interaktivnih sadržaja kao što su videozapisi, igre ili nagradne igre. Korisnici mogu skeniranjem QR koda ostvariti pristup ovom sadržaju i imati jedinstveno iskustvo s brendom.
 • Dijeljenje kontaktnih informacija: Na događanjima ili sastancima, brendovi mogu postaviti QR kodove koji sadrže kontaktni vCard, što omogućava jednostavno dijeljenje podataka bez unosa ručno.

QR kodovi predstavljaju priliku za brendove da poboljšaju svoju marketinšku strategiju i pruže bolje korisničko iskustvo.

Pristup online jelovnicima putem QR kodova

QR kodovi sve više nalaze primjenu u restoranima i ugostiteljskim objektima za olakšavanje pristupa online jelovnicima. Umjesto tradicionalnog jelovnika u tiskanom obliku koji može biti nepraktičan za ažuriranje i koji može generirati nepotrebni otpad, QR kodovi omogućavaju korisnicima da pristupe jelovnicima putem svog pametnog telefona.

QR kodovi u restoranima pružaju više prednosti, uključujući:

 • Brz pristup jelovniku: Korisnici mogu jednostavno skeniranjem QR koda pristupiti online jelovniku i pregledati ponudu s trenutnim cijenama i dostupnošću.
 • Ažuriranje jelovnika: Restorani mogu brzo ažurirati sadržaj jelovnika putem interneta, bez potrebe za ponovnim tiskanjem ili distribucijom tiskanih jelovnika.
 • Više informacija: Online jelovnici mogu sadržavati dodatne informacije o jelima, kao što su detaljni opisi, fotografije ili preporuke korisnika.
 • Smanjenje otpada papira: Korištenje QR kodova za pristup jelovnicima smanjuje potrošnju papira i olakšava održivost restorana.

Pristup online jelovnicima putem QR kodova je postao vrlo popularan zbog svoje praktičnosti i brzine. Kao rezultat toga, mnogi restorani širom svijeta uveli su QR kodove kao standardni način prikazivanja jelovnika.

Primeri restorana koji koriste QR kodove za pristup online jelovnicima

Mnogi restorani diljem svijeta već su usvojili QR kodove kako bi omogućili pristup online jelovnicima. Ovo su neki od poznatih restorana koji koriste QR kodove:

 1. Restoran ABC u New Yorku: Restoran ABC je uvježban u korištenju QR kodova na svojim stolovima kako bi korisnicima omogućio pristup njihovim online jelovnicima. Korisnici mogu jednostavno skenirati QR kod koji se nalazi na stolu i pregledati aktualnu ponudu.
 2. Restoran XYZ u Londonu: Restoran XYZ koristi QR kodove kako bi korisnicima omogućio pristup jelovniku putem mobilne aplikacije. Korisnici mogu preuzeti aplikaciju, skenirati QR kod i pregledati ponudu.
 3. Restoran 123 u Tokiju: Restoran 123 koristi QR kodove na svojem web mjestu kako bi korisnici mogli pregledati online jelovnik prije dolaska u restoran. Korisnicima je omogućeno da skeniranjem QR koda dobiju detaljnije informacije o jelima i cijenama.

Ovi primjeri samo su neki od mnogih načina na koje restorani koriste QR kodove za pružanje boljeg iskustva gostima i olakšavanje pristupa jelovnicima.

Ukratko, generiranje QR kodova je jednostavan i praktičan način za pristup informacijama putem pametnog telefona. Bilo da koristite Chrome preglednik, QRbot aplikaciju, Barcode Generator aplikaciju ili iQR kodove aplikaciju, imate mogućnost generiranja QR kodova za različite vrste akcija. Prilagodba QR kodova putem iQR kodova aplikacije omogućava dodatne mogućnosti prilagodbe dizajna, boje i drugih elemenata QR koda. QR kodovi se sve češće koriste u marketingu i ugostiteljstvu, omogućavajući pristup online jelovnicima i poboljšavajući korisničko iskustvo. Bez obzira na vaše potrebe, generiranje QR kodova je jednostavan i učinkovit način za brzo dijeljenje informacija putem pametnih telefona.

Kako generirati QR kodove putem iQR kodova aplikacije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.