Apple App Store, Safari preglednik i iOS operativni sistem su danas zvanično označeni kao „čuvari“ u Evropskoj uniji, što zahtijeva pridržavanje stroge nove regulative (preko Bloomberga). Zakon o digitalnom tržištu (DMA) EU ima za cilj smanjiti moć velikih tehnoloških kompanija. Platforme koje su označene kao „čuvari“ sada će biti ograničene u pogledu favorizovanja vlastitih usluga naspram usluga konkurencije. Također, ove platforme će biti sprečene u kombiniranju ličnih podataka sa različitih usluga i morat će korisnicima omogućiti opciju preuzimanja aplikacija sa alternativnih platformi. U izjavi, Apple je rekao Bloombergu „Veoma smo zabrinuti zbog rizika za privatnost i sigurnost podataka koje DMA predstavlja za naše korisnike.“ Izuzet od ovog spiska trenutno je iMessage. Apple je nedavno izjavio da baza korisnika njihove iMessage usluge u Europi možda nije dovoljna da opravda njeno uključivanje u regulative DMA. Evropska komisija trenutno istražuje valjanost ove tvrdnje, zajedno s Microsoftovim Bingom i Edgeom. Pored Applea, Evropska komisija je također navela usluge drugih tehnoloških firmi, uključujući Google Search iz Alphabeta, Amazonovu internet tržnicu i TikTok iz Bytedancea, čime se ukupan broj servisa koji spadaju pod DMA povećao na 22.

Appleov App Store, Safari i iOS službeno su označeni kao čuvari u EU

Appleov App Store

Proglašen ‘čuvarom’ u EU

Appleov App Store je danas zvanično proglašen „čuvarom“ u Evropskoj uniji (EU), šta znači da mora da poštuje nove stroge propise, prema izvorima Bloomberg-a. EU Digital Markets Act (DMA) ima za cilj da ograniči moć vodećih tehnoloških kompanija. Kako bi se smatrao „čuvarom“ platformom, App Store će biti obavezan da se pridržava zabrane favorizovanja sopstvenih usluga u odnosu na usluge konkurencije. Ove platforme će biti sprečene da kombinuju lične podatke sa različitih usluga i moraće da omoguće korisnicima mogućnost preuzimanja aplikacija sa alternativnih platformi. U izjavi za Bloomberg, Apple je izrazio zabrinutost u vezi sa rizicima po pitanju privatnosti i bezbjednosti podataka koje DMA donosi za njihove korisnike.

Safari

Proglašen ‘čuvarom’ u EU

Pored App Storea, Safari pretraživač i iOS operativni sistem također su zvanično proglašeni „čuvarima“ u EU. Ova klasifikacija podrazumijeva da ove platforme moraju da se pridržavaju novih propisa i regulativa koje su definisane DMA zakonom. Ograničavanje moći tehnoloških kompanija je jedan od ciljeva DMA zakona.

iOS

Proglašen ‘čuvarom’ u EU

Kao i App Store i Safari, iOS operativni sistem je također dobio zvanično proglašenje kao „čuvar“ u EU. Ovo znači da će Apple biti podvrgnut novim regulativama koje su propisane DMA zakonom. Ograničenje privilegija i mogućnosti za „čuvare“ je jedan od glavnih ciljeva DMA zakona.

Digitalni tržišni zakon (DMA) EU

Ciljevi zakona

DMA zakon ima nekoliko glavnih ciljeva. Njegov osnovni cilj je smanjenje moći vodećih tehnoloških kompanija na digitalnom tržištu, kako bi se omogućila veća konkurencija i zaštita interesa korisnika. Drugi cilj DMA zakona je sprječavanje povrede privatnosti i bezbjednosti podataka korisnika. Kroz ovaj zakon, EU želi da postavi stroge regulative kako bi se zaštitili korisnici digitalnih platformi i osigurala fer konkurencija na tržištu.

Zabrane za ‘čuvare’

DMA zakon uvodi određene zabrane za „čuvare“ kao što su App Store, Safari i iOS operativni sistem. Oni više neće smjeti da favorizuju svoje sopstvene usluge u odnosu na usluge konkurencije. Također, ove platforme će biti zabranjene od kombinovanja ličnih podataka sa različitih usluga. Uz to, korisnici će morati da imaju mogućnost preuzimanja aplikacija sa alternativnih platformi.

Sankcije za nepoštivanje zakona

Kompanije koje ne budu poštovale nove regulative iz DMA zakona mogu biti podvrgnute istragama od strane EU, značajnim novčanim kaznama i izricanju „poremećajnih ili strukturalnih mjera“. Novčane kazne mogu iznositi do 10% globalnog prihoda kompanije, a mogu se povećati za 20% u slučaju ponovljenih prekršaja.

Appleov App Store, Safari i iOS službeno su označeni kao čuvari u EU

Izuzetak iMessage

iMessage nije dio DMA

iMessage, usluga za slanje poruka koja je dio iOS operativnog sistema, trenutno je izuzeta iz DMA zakona. Apple je nedavno izjavio da korisnička baza iMessage servisa u Evropi možda nije dovoljno velika da bi opravdala uključivanje pod DMA propise. Evropska komisija trenutno istražuje validnost ove tvrdnje, zajedno sa Microsoftovim Bing i Edge pretraživačima.

Istraživanje validnosti tvrdnje

Evropska komisija je pokrenula istragu kako bi provjerila validnost Appleove tvrdnje da iMessage nije popularan u Evropi. Ako se utvrdi da ova tvrdnja nije tačna, iMessage bi mogao biti uključen u DMA regulative, što bi za Apple moglo imati značajne posljedice.

Ostale tehnološke kompanije pod DMA

Google Search

DMA zakon se ne odnosi samo na Apple, već i na druge tehnološke kompanije. Alphabet-ova usluga Google pretraživač također je obuhvaćena DMA zakonom. Ova kompanija će morati da se pridržava novih regulativa koje su definisane zakonom.

Amazonova tržišta

Marketplace platforma Amazon-a također je uključena u DMA. Ova platforma će morati da se pridržava zabrane favorizovanja sopstvenih usluga u odnosu na usluge konkurencije, kao i ostalih propisa koji su definisani DMA zakonom.

TikTok

Kao jedna od najpopularnijih društvenih mreža današnjice, TikTok je također obuhvaćen DMA zakonom. Ova kompanija će morati da se pridržava novih regulativa, kako bi se osigurala fer konkurencija na tržištu i zaštita interesa korisnika.

Appleov App Store, Safari i iOS službeno su označeni kao čuvari u EU

Kriteriji za klasifikaciju kao ‘čuvara’

Kriteriji za prihvatljivost

Da bi kompanija bila klasifikovana kao „čuvar“ pod DMA zakonom, mora ispuniti određene kriterije. Ovi kriteriji uključuju godišnji promet unutar EU od najmanje 7,5 milijardi eura, ili tržišnu kapitalizaciju od najmanje 75 milijardi eura. Osim toga, kompanija mora imati više od 45 miliona aktivnih korisnika mjesečno i više od 10.000 aktivnih poslovnih korisnika godišnje u okviru EU.

Kazne i sankcije

Kompanije koje ne poštuju nove regulative DMA zakona suočavaju se sa istraživanjima od strane EU, značajnim novčanim kaznama i nametanjem „poremećajnih ili strukturalnih mjera“. Novčane kazne mogu iznositi do 10% globalnog prihoda kompanije, uz dodatak od 20% u slučaju ponovljenih prekršaja.

Finiši

Moguće posljedice za Apple

Ove nove regulative i klasifikacija Appleovog App Storea, Safarija i iOS operativnog sistema kao „čuvara“ u EU mogu imati značajne posljedice za ovu tehnološku kompaniju. Apple će morati da se pridržava strožih regulativa kako bi zaštitio privatnost i bezbjednost podataka korisnika, kao i omogućio fer konkurenciju na tržištu. U slučaju nepoštivanja zakona, Apple se suočava sa potencijalnim istraživanjima, novčanim kaznama i nametanjem mjera šta može ozbiljno utjecati na njihovo poslovanje.

Relevantni tagovi

App Store, Safari, Evropska unija, Apple Antitrust.

Appleov App Store, Safari i iOS službeno su označeni kao čuvari u EU

3 thoughts on “Appleov App Store, Safari i iOS službeno su označeni kao ‘čuvari’ u EU

  1. Pingback: Ima ultrawide kameru i Face ID sustav za otključavanje - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  2. Pingback: Besplatno preuzimanje sadržaja za Mac računare i Windows računare - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  3. Pingback: Calex proizvodi pametne lampe sa podrškom za Apple HomeKit - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.