Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je demantovala tvrdnje da je odustala od kontroverznog plana skeniranja šifrovanih poruka u cilju otkrivanja sadržaja koji može biti štetan, kao dio Zakona o online bezbjednosti, koji će stupiti na snagu kasnije ove godine. Nacrt zakona omogućava regulatoru Ofcom da naredi pružaocima usluga slanja poruka korišćenje „akreditovane tehnologije“ kako bi pronašli i uklonili sadržaj koji sadrži seksualno zlostavljanje djece. Međutim, prema izvještaju Financial Times-a, ministar za umjetnost i naslijeđe, Stephen Parkinson, je izjavio da će Ofcom moći intervenisati samo ako je tehnički izvodljivo skenirati sadržaj, uz minimalne standarde privatnosti i tačnosti. Iako mnogi stručnjaci za sigurnost vjeruju da takvi tehnološki alati možda nikada neće postojati, tehnološke kompanije tvrde da je nemoguće primijeniti politike modifikacije sadržaja, kao što je skeniranje sa strane korisnika, a da se pritom zaobiđe kraj-do-kraj enkripcija, koja osigurava da samo korisnik i osoba s kojom komunicira mogu pročitati ili poslušati poslati sadržaj. Za više informacija o različitim brendovima mobilnih telefona, posjetite ovu stranicu.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbija promjenu kursa u planu skeniranja šifrovanih poruka

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbija promjenu kursa u planu skeniranja šifrovanih poruka

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odlučno poriče da je odustala od kontroverznog plana skeniranja šifrovanih poruka u svrhu pronalaženja štetnog sadržaja. Ovaj plan je dio Zakona o online sigurnosti koji treba stupiti na snagu kasnije ove godine.

Prema odredbi u zakonu, regulator Ofcom će imati ovlaštenje da naloži pružateljima usluga slanja poruka da koriste „akreditovanu tehnologiju“ za pretragu i uklanjanje materijala koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece.

Međutim, prema izvještaju Financial Times-a, ministar za umjetnost i nasljeđe, Stephen Parkinson, izjavio je u srijedu da će Ofcom moći intervenirati samo ako je tehnički izvodljivo skeniranje sadržaja i ako postupak zadovoljava minimalne standarde privatnosti i tačnosti.

Iako mnogi stručnjaci za sigurnost vjeruju da takvi tehnološki alati možda nikada neće postojati, tehnološke kompanije tvrde da je nemoguće primijeniti politike modifikacije sadržaja, kao što je skeniranje sa strane korisnika, a da se pritom zaobiđe kraj-do-kraj enkripcija, koja osigurava da samo korisnik i osoba s kojom komunicira mogu pročitati ili poslušati poslati sadržaj. Saznajte kako OnePlus pristupa online bezbjednosti na ovoj stranici.

Ofcom će intervenirati samo ako je tehnički izvodljivo

Ključna stvar koja se ističe u vezi ovog kontroverznog plana je tehnička izvodljivost. Mnogi stručnjaci za sigurnost vjeruju da takve tehnologije možda nikad neće postojati. Tehnološke kompanije su također argumentirale da implementacija politika moderiranja sadržaja, poput skeniranja na klijentskoj strani, nije izvodljiva bez kršenja krajnje do krajnje enkripcije, koja osigurava da samo korisnik i osoba s kojom komunicira mogu čitati ili slušati ono što je poslano.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbija promjenu kursa u planu skeniranja šifrovanih poruka

Mnogi stručnjaci tvrde da takve tehnologije možda nikad neće postojati

Postoji velika sumnja u to da će tehnološka rješenja za skeniranje šifrovanih poruka ikada biti razvijena. Stručnjaci za sigurnost ističu da je enkripcija osnovni mehanizam zaštite privatnosti korisnika, te da je njeno narušavanje neprihvatljivo. Tehnološke kompanije, kao što su Apple, WhatsApp i Signal, jasno su stavile do znanja da će se povući iz Ujedinjenog Kraljevstva ukoliko zakon o online sigurnosti bude donesen u trenutnom obliku.

Prijetnje tehnoloških giganta

Apple je zaprijetio da će povući usluge poput FaceTime-a i iMessage-a iz Ujedinjenog Kraljevstva ukoliko se zakon o online sigurnosti provede u trenutnom obliku. WhatsApp i Signal su također javno izjavili da će napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo. Ove prijetnje tehnoloških giganata jasno ukazuju na njihovu zabrinutost zbog mogućnosti kršenja enkripcije i privatnosti korisnika.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbija promjenu kursa u planu skeniranja šifrovanih poruka

Vlada poriče promjene u planu

Unatoč navodnom povlačenju vlade pred argumentima tehnoloških kompanija, ministrica za tehnologiju, Michelle Donelan, negirala je u četvrtak da se plan promijenio. Ona je tvrdila da će, ako je potrebno, zakon i dalje zahtijevati da kompanije rade na razvoju tehnologije za skeniranje šifrovanih poruka ukoliko ne mogu poduzeti mjere za sprječavanje zlostavljanja djece na svojim platformama.

Donelan je novinarima izjavila da je potreban daljnji rad na razvoju tehnologije, te je dodala da je istraživanje finansirano od strane vlade pokazalo da je takva tehnologija moguća. Međutim, nije pružila konkretni dokaz koji bi podržao svoju tvrdnju.

Napredak je potreban u razvoju tehnologije

Iako kontroverzni plan skeniranja šifrovanih poruka izaziva opravdanu zabrinutost i skeptičnost, neosporno je da su napori u razvoju tehnologije potrebni kako bi se zaštitila djeca od seksualnog zlostavljanja. Postojeći mehanizmi zaštite poput enkripcije pružaju korisnicima sigurnost i privatnost, ali istovremeno otežavaju identifikaciju i uklanjanje štetnog sadržaja. Za dodatke koji mogu pomoći u održavanju online bezbjednosti, pogledajte ovu sekciju.

Zato se mora raditi na pronalasku kompromisa između zaštite privatnosti korisnika i osiguravanja sigurnog online okruženja za djecu. Kako bi se ostvario taj cilj, ministarstvo tehnologije treba sarađivati sa stručnjacima iz industrije kako bi se razvile tehnološke inovacije koje će omogućiti efikasno skeniranje šifrovanih poruka.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbija promjenu kursa u planu skeniranja šifrovanih poruka

Donelan tvrdi da je moguće razviti tehnologiju

Ministrica Donelan tvrdi da je moguće razviti tehnologiju za skeniranje šifrovanih poruka koja će zadovoljiti potrebe sigurnosti djece, uz poštovanje privatnosti korisnika. Iako ne pruža konkretne dokaze ili detalje, ona ističe da postoje istraživanja koja su financirana od strane vlade i koja podržavaju mogućnost razvoja takve tehnologije.

Uz podršku stručnjaka za sigurnost, tehnoloških kompanija i akademske zajednice, vlada Ujedinjenog Kraljevstva može stvoriti okruženje za razvoj i testiranje tehnoloških rješenja. Važno je da se održava dijalog i suradnja između svih dionika kako bi se postigao održiv napredak u ovoj oblasti.

Zaključak

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbacuje navode o promjeni plana skeniranja šifrovanih poruka u svrhu pronalaženja štetnog sadržaja. Međutim, pitanje tehničke izvodljivosti i zaštite privatnosti ostaje ključno. Stručnjaci tvrde da takve tehnologije možda nikad neće postojati, dok tehnološke kompanije upozoravaju na moguće posljedice kršenja enkripcije.

Unatoč tome, ministarstvo tehnologije tvrdi da je moguće razviti tehnologiju koja će omogućiti skeniranje šifrovanih poruka i istovremeno štititi privatnost korisnika. Napredak u razvoju tehnologije za skeniranje šifrovanih poruka je neophodan kako bi se zaštitila djeca od seksualnog zlostavljanja, ali istovremeno treba voditi računa o zaštiti privatnosti korisnika.

Važno je da vlada, stručnjaci i tehnološke kompanije sarađuju kako bi se pronašao kompromis između zaštite privatnosti i osiguranja sigurnog online okruženja za djecu. Samo uz održiv napredak i odgovornu primjenu tehnologije može se ostvariti cilj sigurnijeg interneta za sve.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbija promjenu kursa u planu skeniranja šifrovanih poruka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.