Od maja 2023. godine, nećete moći dijeliti svoj Netflix račun sa drugim korisnicima izvan vašeg domaćinstva. Međutim, ne morate se brinuti jer postoji mogućnost dodavanja jednog ili čak dva dodatna člana na vaš Netflix nalog, ali uz dodatnu naknadu. Trenutno postoje tri vrste pretplate na Netflixu: Osnovna, Standardna i Premium. Za dodatnih 3,99 eura mjesečno, možete dodati jednog člana na Standardnu pretplatu, dok za istu cijenu možete dodati dva člana na Premium pretplatu. Važno je napomenuti da će dodatni članovi imati istu kvalitetu slike kao glavni korisnik, ali neće moći kreirati dodatne profile. Kako biste dodali novog člana, jednostavno posjetite Netflix web stranicu, prijavite se, odaberite cijenu i unesite ime i e-mail novog člana. Taj novi član će dobiti e-mail sa zahtjevom da otvori svoj nalog. Glavni korisnik će plaćati za dodatne članove, koji ne mogu izravno plaćati Netflixu. Dodavanje člana na svoj račun je jeftinija opcija od otvaranja odvojenih naloga, a dodatni članovi će imati vlastiti profil i cjelokupnu privatnost na Netflixu.

Od maja 2023. nije dozvoljeno dijeliti Netflix sa drugima van vašeg domaćinstva

Važnost dijeljenja Netflixa

Prednosti i nedostaci dijeljenja Netflixa

Dijeljenje Netflix naloga je postalo izuzetno popularno među korisnicima. Dijeljenje naloga omogućava korisnicima da pristupe širokom izboru sadržaja bez dodatnih troškova. Jedna od glavnih prednosti dijeljenja naloga je ušteda novca, jer se troškovi mogu podijeliti između više osoba. Osim toga, dijeljenje naloga omogućava korisnicima da pristupe različitim profilima i personaliziranim preporukama.

Međutim, postoje i određeni nedostaci u vezi sa dijeljenjem Netflixa. Jedan od glavnih nedostataka je ograničen broj korisnika koji mogu pristupiti nalogu. Ovisno o vrsti pretplate, Netflix dozvoljava određeni broj korisnika na istom nalogu. Osim toga, dijeljenje naloga može dovesti do konflikata između korisnika, kao što su sukobi oko odabira sadržaja ili ograničenog broja ekrana na kojima se može istovremeno gledati.

Iskustva korisnika sa dijeljenjem Netflixa

Korisnici dijele svoja iskustva kada je u pitanju dijeljenje Netflix naloga. Mnogi korisnici ističu da dijeljenje naloga donosi brojne pogodnosti, kao što su priuštivost i pristup raznovrsnom sadržaju. Također, korisnici koji dijele nalog sa članovima svoje porodice navode da to pomaže u jačanju veza i provođenju kvalitetnog vremena zajedno.

Ipak, postoje i negativna iskustva vezana za dijeljenje naloga. Neke osobe koje dijele nalog sa prijateljima ili cimerima izražavaju frustraciju zbog poteškoća u organizaciji i dogovaranju oko sadržaja koji će biti gledan. Također, neki korisnici osjećaju da dijeljenje naloga umanjuje privatnost i osobne preporuke, jer sadržaj na profilu može biti miješan s drugim korisnicima.

Nova pravila od maja 2023.

Obavještenje o promjenama

Od maja 2023. godine, Netflix je uveo nova pravila koja ograničavaju dijeljenje naloga sa drugim osobama izvan domaćinstva. Ova promjena ima za cilj pružanje bolje kontrole nad korištenjem naloga i zaštitu prava autora i distributera sadržaja.

Korisnici su obaviješteni putem e-maila o ovim promjenama i upućeni su na Netflix web stranicu gdje se mogu informisati detaljnije o novim pravilima i kako ih implementirati.

Razlog za uvođenje novih pravila

Razlog za uvođenje novih pravila je zaštita autorskih prava i smanjenje zloupotrebe naloga. Dijeljenje naloga sa drugim osobama koje ne žive u istom domaćinstvu može dovesti do nepravedne distribucije prihoda autora i distributera sadržaja. Osim toga, korištenje naloga od strane osoba koje nisu dio istog domaćinstva može dovesti do preopterećenja serverskih kapaciteta i smanjenja kvalitete usluge za druge korisnike.

Netflix je odlučio da ograniči dijeljenje naloga kako bi osigurao da svaki korisnik ima čist pristup sadržaju i da se prava autora poštuju. Ove promjene će također omogućiti Netflixu da bolje upravlja resursima i pruži kvalitetnu uslugu svim korisnicima.

Od maja 2023. nije dozvoljeno dijeliti Netflix sa drugima van vašeg domaćinstva

Dodatni članovi na Netflix nalog

Mogućnost dodavanja članova

Iako nova pravila ograničavaju dijeljenje naloga, Netflix korisnicima omogućava dodavanje jednog ili dva dodatna člana na nalog uz plaćanje. Ovo je korisna opcija za porodice ili cimerice koji dijele troškove i žele imati pristup sadržaju na više uređaja.

Dodavanje člana na Netflix nalog je jednostavan proces koji uključuje posjetu Netflix web stranici, prijavljivanje na nalog i odabir cijene za dodatne članove. Nakon što se cijena odabere, korisnik unosi ime i e-mail novog člana.

Cijena za dodatne članove

Cijena za dodatne članove na Netflix nalogu varira ovisno o vrsti pretplate. Postoje tri vrste pretplate na Netflixu: Osnovna, Standardna i Premium. Za dodavanje jednog člana na Standardnu pretplatu, mjesečna cijena je 3,99 eura. Za dodavanje dva člana na Premium pretplatu, mjesečna cijena je također 3,99 eura.

Dodatni članovi će imati istu kvalitetu slike kao glavni korisnik, ali neće moći kreirati dodatne profile. Iako postoji ograničenje broja članova, dodavanje člana na Netflix nalog omogućava korisnicima da podijele troškove i pristupaju sadržaju na više uređaja.

Kvaliteta slike za dodatne članove

Dodatni članovi na Netflix nalogu će imati istu kvalitetu slike kao i glavni korisnik. Kvaliteta slike zavisi o vrsti pretplate koju koristite. Osnovna pretplata omogućava streaming u standardnoj definiciji, dok Standardna i Premium pretplate omogućavaju streaming u HD i Ultra HD kvaliteti.

Ovo znači da će svi članovi na Netflix nalogu moći uživati u visokokvalitetnom streamingu, bez obzira na broj dodatnih članova.

Proces dodavanja člana

Koraci za dodavanje člana

Dodavanje člana na Netflix nalog je jednostavan proces koji zahtijeva nekoliko koraka. Evo koraka koje morate slijediti da biste dodali člana na nalog:

  1. Posjetite Netflix web stranicu i prijavite se na svoj nalog.
  2. Odaberite vrstu pretplate na koju želite dodati člana (Standardna ili Premium).
  3. Unesite ime i e-mail novog člana.
  4. Potvrdite informacije i potvrdite dodavanje člana na nalog.

Nakon što završite ove korake, dodatni član će primiti e-mail sa zahtjevom da otvori svoj nalog na Netflixu. Nakon prihvatanja pozivnice, član će imati pristup Netflixu i moći će pristupiti sadržaju.

Posljedice za dodatne članove koji ne prihvate pozivnicu

Ukoliko dodatni član ne prihvati pozivnicu za pridruživanje Netflix nalogu, neće moći pristupiti sadržaju. Dodatni članovi moraju prihvatiti pozivnicu i otvoriti svoj nalog kako bi imali pristup Netflixu.

Ukoliko dodatni članovi ne prihvate pozivnicu, glavni korisnik će biti obaviješten o tome. Glavni korisnik ima mogućnost poslati novu pozivnicu ili ukloniti dodatnog člana sa naloga.

Od maja 2023. nije dozvoljeno dijeliti Netflix sa drugima van vašeg domaćinstva

Plaćanje za dodatne članove

Odgovornost glavnog korisnika

Glavni korisnik je odgovoran za plaćanje za sve dodatne članove na Netflix nalogu. Dodatni članovi ne mogu izravno plaćati Netflixu za svoj pristup sadržaju. Sve troškove dodatnih članova snosi glavni korisnik, uključujući mjesečnu pretplatu za dodatne članove.

Odgovornost glavnog korisnika obuhvata i upravljanje članstvom, kao što je dodavanje ili uklanjanje članova, izmjena informacija o članovima i upravljanje financijskim aspektima naloga.

Mogućnosti plaćanja za dodatne članove

Netflix korisnicima pruža različite mogućnosti plaćanja za dodatne članove. Glavni korisnik može odabrati željenu metodu plaćanja, kao što su kreditne kartice, debitne kartice ili PayPal.

Dodatni članovi ne moraju pružati podatke o plaćanju jer sve financijske transakcije idu preko glavnog korisnika. Ovo olakšava upravljanje plaćanjem za dodatne članove i pruža sigurnost i jednostavnost u procesu.

Finansijske prednosti dodavanja člana

Cijene dodatnih naloga u poređenju sa dodatnim članovima

Dodavanje člana na Netflix nalog može biti finansijski isplativije u poređenju sa otvaranjem odvojenih naloga. Ukoliko svaki član porodice ili cimer diže odvojeni Netflix nalog, to može rezultirati dodatnim troškovima za svakog člana.

Netflix omogućava dodavanje jednog ili dva dodatna člana na nalog uz dodatnu cijenu, što može biti povoljnije u odnosu na plaćanje punog iznosa za odvojene naloge. Ova fleksibilnost omogućava korisnicima da iskoriste prednosti dijeljenja naloga dok istovremeno štede novac.

Ušteda novca kroz dodavanje članova

Dodavanje člana na Netflix nalog može rezultirati uštedom novca u dugoročnom periodu. Kroz dijeljenje naloga i podjelu troškova, korisnici mogu smanjiti ukupan iznos koji plaćaju za pretplatu na Netflix.

Osim uštede novca na mjesečnoj pretplati, dodavanje člana također može smanjiti troškove vezane za streaming usluge u cjelini. Unutar istog kućnog ili cimerovskog okruženja, izbor sadržaja se može podijeliti, smanjujući potrebu za otvaranjem duplikata naloga i dodatnih troškova koji dolaze sa tim.

Od maja 2023. nije dozvoljeno dijeliti Netflix sa drugima van vašeg domaćinstva

Prednosti i ograničenja za dodatne članove

Prednost vlastitog profila i privatnosti

Dodatni članovi na Netflix nalogu imaju prednost vlastitog profila, koji se može personalizirati prema njihovim preferencijama. Ovo omogućava dodatnim članovima da imaju pristup sadržaju i preporukama koji su prilagođeni njihovim interesima.

Također, dodatni članovi imaju privatnost na Netflixu. Njihovo gledanje sadržaja i preferencije neće biti vidljive drugim korisnicima na istom nalogu. Ovo pruža dodatnu udobnost i privatnost svakom članu.

Ograničenja za dodatne članove

Dodatni članovi na Netflix nalogu imaju određena ograničenja u pogledu funkcionalnosti. Na primjer, dodatni članovi neće moći kreirati dodatne profile, već će dijeliti glavni profil. Ovo može značiti da sadržaj ili preporuke drugog člana utječu na iskustvo drugih članova.

Dodatni članovi također moraju biti svjesni da moraju prihvatiti poziv i otvoriti svoj nalog kako bi imali pristup sadržaju na Netflixu. Neaktivnost ili neprihvatanje pozivnice može rezultirati gubitkom pristupa sadržaju na Netflixu.

Uz pridržavanje pravila i ograničenja, dodatnim članovima se pružaju brojne pogodnosti, uključujući pristup raznovrsnom sadržaju, personalizirane preporuke i udobnost vlastitog profila.

Kroz nova pravila i mogućnost dodavanja članova, Netflix pruža korisnicima fleksibilnost i kontrolu nad dijeljenjem naloga, uzimajući u obzir potrebe korisnika i zahtjeve autora sadržaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.