U najnovijoj verziji Android-a, Android 15, korisnicima će biti omogućeno da arhiviraju aplikacije kako bi uštedjeli prostor na svojim telefonima. Arhivirane aplikacije će biti označene ikonom oblaka na ikoni same aplikacije, čime će korisnik biti obaviješten da je aplikacija arhivirana. Ova nova funkcionalnost također će omogućiti automatsko arhiviranje nekorištenih aplikacija, čime će se dodatno osloboditi prostor na uređaju. Trenutno je ova funkcija dostupna u Google Play trgovini, a informaciju o njoj je otkrio Mishaal Rahman iz Android Authority-a u kodu za nadogradnju Android 14 QPR3 Beta 2. Važno je napomenuti da će se korisnički podaci sačuvati prilikom arhiviranja aplikacije i automatski će se vratiti prilikom njenog obnavljanja.

Arhiviranje aplikacija omogućeno u Google Play trgovini

Arhiviranje aplikacija u Android 15

Korisnici mogu arhivirati aplikacije u Androidu 15 kako bi uštedjeli prostor na svojim uređajima. Ova funkcionalnost omogućuje korisnicima da privremeno uklone aplikacije sa svog uređaja, ali zadrže važne podatke. Arhivirane aplikacije će prikazivati ikonu oblaka na svojoj ikoni aplikacije, što olakšava razlikovanje arhiviranih aplikacija od aktivnih. Ovaj novi sistem arhiviranja također omogućuje automatsko arhiviranje nekorištenih aplikacija, što dodatno olakšava optimizaciju prostora na uređajima.

Dostupnost funkcionalnosti u Google Play trgovini

Trenutno je funkcija arhiviranja aplikacija dostupna korisnicima u Google Play trgovini. Google je uveo ovu funkcionalnost kako bi korisnicima omogućio bolju kontrolu nad svojim aplikacijama i prostorom na uređajima. Sada možete arhivirati aplikacije direktno iz trgovine, bez potrebe za dodatnim aplikacijama ili alatima.

Arhiviranje aplikacija omogućeno u Google Play trgovini

Otkriće funkcionalnosti od strane Mishaal Rahman-a

Mishaal Rahman, poznati stručnjak iz Android Authority-a, otkrio je funkcionalnost arhiviranja aplikacija u kodu za Android 14 QPR3 Beta 2 nadogradnji. Zahvaljujući njegovom otkriću, korisnici će moći iskoristiti ovu funkcionalnost i bolje upravljati prostorom na svojim uređajima. Rahman je otkrio ovu funkciju prilikom analize nadogradnji i izvještavanja o novim karakteristikama Androida.

Sačuvani korisnički podaci prilikom arhiviranja

Jedan od glavnih benefita arhiviranja aplikacija u Androidu 15 je mogućnost čuvanja korisničkih podataka prilikom arhiviranja. Kada arhivirate aplikaciju, svi vaši podaci će biti sačuvani i automatski će se vratiti prilikom obnavljanja aplikacije. Ovo je vrlo korisno jer korisnici neće izgubiti podatke koje su prethodno postavili i omogućuje im glatku tranziciju između arhiviranih i aktivnih aplikacija.

Arhiviranje aplikacija omogućeno u Google Play trgovini

Prednosti arhiviranja aplikacija

Arhiviranje aplikacija donosi brojne prednosti korisnicima. Jedna od glavnih prednosti je ušteda prostora na uređaju. Arhivirajući aplikacije koje rijetko koristite, oslobađate prostor na uređaju za aplikacije koje su vam svakodnevno potrebne. Ovo je posebno korisno za uređaje sa ograničenim prostorom za skladištenje.

Još jedna prednost arhiviranja aplikacija je preglednost i organizacija aplikacija na uređaju. Arhivirane aplikacije prikazuju ikonu oblaka na ikoni aplikacije, što olakšava razlikovanje arhiviranih aplikacija od aktivnih. To vam omogućava da brzo pronađete i vratite arhivirane aplikacije kada vam ponovno zatrebaju.

Konačno, arhiviranje aplikacija može poboljšati performanse uređaja. Otpuštanjem prostora na uređaju oslobađate resurse, što pozitivno utječe na brzinu i glatkoću rada uređaja.

Kako arhivirati aplikacije na Androidu 15

Da biste arhivirali aplikaciju na Androidu 15, slijedite sljedeće korake:

Korak 1: Otvorite Google Play trgovinu na svom uređaju. Korak 2: Pronađite aplikaciju koju želite arhivirati. Korak 3: Dodirnite na ikonu aplikacije kako biste otvorili njezinu stranicu. Korak 4: Izaberite opciju „Arhiviraj“ koja se nalazi negdje na stranici aplikacije. Korak 5: Potvrdite arhiviranje aplikacije pritiskom na odgovarajući gumb.

Nakon što arhivirate aplikaciju, ona će se premjestiti na arhivirano mjesto na vašem uređaju i više neće biti dostupna za korištenje.

Arhiviranje aplikacija omogućeno u Google Play trgovini

Kako vratiti arhivirane aplikacije

Kada želite vratiti arhiviranu aplikaciju, slijedite sljedeće korake:

Korak 1: Otvorite Google Play trgovinu na svom uređaju. Korak 2: Pritisnite na ikonu otvorenog oblaka koja se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana. Korak 3: Izaberite arhivirane aplikacije koje želite vratiti. Korak 4: Pritisnite na opciju „Vrati“ kako biste vratili odabrane aplikacije na svoj uređaj.

Kada vratite arhiviranu aplikaciju, ona će se ponovno instalirati na vaš uređaj i biti dostupna za korištenje.

Automatsko arhiviranje nekorištenih aplikacija

Jedna od najkorisnijih značajki funkcionalnosti arhiviranja aplikacija u Androidu 15 je mogućnost automatskog arhiviranja nekorištenih aplikacija. Ova funkcionalnost omogućuje Androidu da automatski prati koje aplikacije koristite najmanje i poziva vas da ih arhivirate kako biste oslobodili prostor na uređaju.

Automatsko arhiviranje je korisno jer vam štedi vrijeme i smanjuje potrebu da ručno pratite i arhivirate aplikacije koje rijetko ili nikad ne koristite. Možete biti sigurni da će Android vaše aplikacije arhivirati samo ako su zaista nekorištene, čime se osigurava bolje upravljanje prostorom na uređaju.

Arhiviranje aplikacija omogućeno u Google Play trgovini

Kako prilagoditi postavke arhiviranja aplikacija

Da biste prilagodili postavke arhiviranja aplikacija na Androidu 15, slijedite sljedeće korake:

Korak 1: Otvorite postavke Google Play trgovine. Korak 2: Izaberite opciju „Arhiviranje aplikacija“. Korak 3: Prilagodite postavke prema svojim željama. Možete odabrati hoće li aplikacije biti automatski arhivirane ili želite ručno arhivirati svaku aplikaciju.

Prilagodbom postavki arhiviranja aplikacija možete prilagoditi funkcionalnost vašim potrebama i preferencijama.

Ograničenja funkcionalnosti arhiviranja aplikacija

Unatoč mnogim prednostima arhiviranja aplikacija, postoji nekoliko ograničenja koja trebate imati na umu.

Prvo, neke aplikacije možda neće biti kompatibilne sa arhiviranjem. Ovo se može dogoditi ako aplikacija ima posebne zahtjeve za pohranu ili ako njezine funkcionalnosti zahtijevaju stalnu prisutnost na uređaju.

Drugo, moguć je gubitak podataka prilikom arhiviranja aplikacija koje zahtijevaju prijavu. Ako arhivirate aplikaciju koja zahtijeva prijavu ili koja ima lokalno spremljene podatke, postoji mogućnost da ćete izgubiti pristup tim podacima kada aplikaciju arhivirate. Uvijek se preporučuje da prije arhiviranja takvih aplikacija provjerite sigurnosne kopije ili alternativne načine za pohranu vaših podataka.

Uz ova ograničenja na umu, arhiviranje aplikacija i dalje je vrlo korisna funkcionalnost koja omogućuje korisnicima bolje upravljanje prostorom na uređajima i olakšava organizaciju aplikacija. Slijedeći jednostavne korake za arhiviranje i vraćanje aplikacija, možete iskoristiti prednosti ove funkcionalnosti i poboljšati iskustvo korištenja svog Android uređaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.