Chromecast je uređaj koji bilježi vaše digitalne tragove. Ovaj inovativni uređaj omogućava vam da prenosite svoj omiljeni sadržaj na televizor i uživate u njemu, ali istovremeno bilježi podatke o vašim navikama korištenja. Međutim, ne morate brinuti jer imate mogućnost promjene postavki privatnosti i odabira podataka koji se prikupljaju. Također, imate kontrolu nad prikazivanjem reklama. Jedna od izvanrednih karakteristika Chromecasta sa Google TV-om je jedinstveno privatnosno polje koje vam omogućava da prilagodite postavke oglasa i onemogućite slanje dijagnostičkih podataka tvrtki Google.

Chromecast je uređaj koji bilježi vaše digitalne tragove

1. Šta je Chromecast

Chromecast je uređaj koji ima sposobnost bilježenja vaših digitalnih tragova. Ovaj uređaj je proizvod kompanije Google i omogućava korisnicima da strimuju multimedijalni sadržaj sa različitih uređaja na svoje televizore. To znači da možete gledati omiljene filmove, serije, muziku ili fotografije na velikom ekranu uz pomoć Chromecasta.

1.1. Kratak opis Chromecasta

Chromecast je mali uređaj koji se priključuje na HDMI port vašeg televizora. Nakon povezivanja, koristite svoj pametni telefon, tablet ili računar kao daljinski upravljač kako biste strimovali sadržaj na televizoru. Chromecast podržava razne popularne aplikacije kao što su Netflix, YouTube, Spotify i mnoge druge. Također, možete koristiti Chromecast za prikazivanje sadržaja s web stranica putem Google Chrome preglednika.

1.2. Kako uređaj bilježi digitalne tragove

Chromecast kao uređaj za strimovanje sadržaja bilježi vaše digitalne tragove na nekoliko načina. Prvo, prikuplja informacije o tome koji sadržaj strimujete i koristite putem svojih aplikacija. Ove informacije se koriste za poboljšanje kvalitete usluge, personalizaciju preporučenog sadržaja i pružanje boljeg korisničkog iskustva. Drugo, Chromecast može prikupljati podatke o vama i vašem uređaju kao što su IP adresa, ID uređaja i informacije o mreži kako bi omogućio ispravno povezivanje i reproduciranje sadržaja na televizoru.

Chromecast je uređaj koji bilježi vaše digitalne tragove

2. Promjena postavki privatnosti Chromecasta

Kako biste imali veću kontrolu nad podacima koje Chromecast prikuplja i kako se koriste, možete promijeniti postavke privatnosti Chromecasta.

2.1. Pristup postavkama privatnosti

Da biste pristupili postavkama privatnosti Chromecasta, otvorite aplikaciju Google Home na svom pametnom telefonu ili tabletu. Izaberite svoj Chromecast iz liste dostupnih uređaja i dodirnite ikonu sa tri tačke u gornjem desnom uglu. U padajućem meniju izaberite „Settings“ (Postavke), a zatim „Privacy & Legal“ (Privatnost i zakonski uslovi).

2.2. Možnosti za odabir prikupljanja podataka

U postavkama privatnosti imate mogućnost da odaberete koje podatke Chromecast prikuplja i koristi. Ovdje možete odabrati da li želite da se prikupljaju podaci o vašem korištenju Chromecasta, kao i da li želite da se prikupljaju podaci o vašem lokacijskom praćenju. Također, možete odabrati da li želite da omogućite personalizovane reklame na Chromecastu i povezanim Google servisima.

Chromecast je uređaj koji bilježi vaše digitalne tragove

3. Odabir prikupljanja podataka

Kada pristupite postavkama privatnosti Chromecasta, imate mogućnost da odaberete koje podatke se prikupljaju i koriste.

3.1. Personalizovane reklame

Jedna od opcija koju možete odabrati je omogućavanje personalizovanih reklama. Kada omogućite ovu opciju, Chromecast će prikupljati informacije o vašim interesovanjima na osnovu sadržaja koji strimujete i koristite. Ove informacije se zatim koriste za prikazivanje reklama koje su relevantne za vas. Ova funkcija omogućava bolje prilagođavanje reklama vašim interesovanjima i uklanja beskorisne ili nezanimljive reklame.

3.2. Druge informacije koje se prikupljaju

Osim podataka o sadržaju i interesovanjima, Chromecast također prikuplja i druge informacije. To uključuje podatke o vašem uređaju, kao što su IP adresa, ID uređaja i informacije o mreži. Ove informacije se koriste za ispravno povezivanje i reproduciranje sadržaja na vašem televizoru. Važno je napomenuti da ove informacije ne služe identifikaciji ličnosti i koriste se samo u svrhu poboljšanja kvalitete usluge.

Chromecast je uređaj koji bilježi vaše digitalne tragove

4. Privatnosno polje za Chromecast sa Google TV

Chromecast sa Google TV ima jedinstveno privatnosno polje koje omogućava dodatnu kontrolu nad svojim podacima.

4.1. Funkcije privatnosnog polja

Privatnosno polje za Chromecast sa Google TV nudi dodatne opcije i funkcionalnosti za upravljanje privatnošću. Možete pregledati i upravljati podacima koje Chromecast prikuplja o vama i vašem korištenju uređaja. Također, možete prilagoditi postavke privatnosti, uključujući odabir prikupljanja podataka i personalizovanih reklama.

4.2. Kontrola nad podacima

Kroz privatnosno polje, možete imati kontrolu nad svojim podacima. Možete odabrati koje podatke želite da Chromecast prikuplja i koristi, uključujući informacije o sadržaju i korisničkom korištenju. Također, možete odlučiti hoćete li omogućiti personalizovane reklame i prilagoditi postavke oglasa.

Chromecast je uređaj koji bilježi vaše digitalne tragove

5. Prilagođavanje postavki oglasa

Kako biste imali još više kontrole nad reklamama koje se prikazuju na Chromecastu, možete prilagoditi postavke oglasa.

5.1. Kako prilagoditi postavke oglasa

Da biste prilagodili postavke oglasa, idite na postavke Chromecasta u aplikaciji Google Home. Izaberite svoj Chromecast i dodirnite ikonu sa tri tačke u gornjem desnom uglu. U padajućem meniju izaberite „Settings“ (Postavke), a zatim „Privacy & Legal“ (Privatnost i zakonski uslovi). U ovoj sekciji možete prilagoditi postavke oglasa i odabrati željeni nivo personalizacije.

5.2. Onemogućavanje slanja dijagnostičkih podataka

Pored prilagođavanja postavki oglasa, možete onemogućiti slanje dijagnostičkih podataka tvrtki Google. Dijagnostički podaci se koriste za poboljšanje kvalitete usluge i rešavanje problema. Međutim, ako želite da sačuvate veći nivo privatnosti, imate opciju da onemogućite slanje ovih podataka.

Ukratko, Chromecast je uređaj koji vam omogućava da strimujete multimedijalni sadržaj sa različitih uređaja na svoj televizor. On prikuplja određene podatke o vama i vašem korištenju kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Međutim, imate mogućnost da promijenite postavke privatnosti Chromecasta i odaberete koje podatke se prikupljaju i koriste. Također, Chromecast sa Google TV ima dodatne opcije za upravljanje privatnošću i prilagođavanje postavki oglasa. Kroz ovaj uređaj možete imati veću kontrolu nad svojim podacima i prilagoditi korisničko iskustvo prema svojim preferencijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.