Google je nedavno unaprijedio privatnost korisnika putem Privacy Sandbox-a u Chrome-u. Ova nova tehnologija omogućava oglašivačima da dobiju manje informacija o korisnicima, ali istovremeno pružaju personalizirane oglase. Google je razvio API-je koji omogućavaju oglašivačima da prikazuju relevantne oglase bez prikupljanja nepotrebnih podataka putem kolačića. Planirano je da se do 2024. godine u Chrome-u potpuno uklone third party kolačići, a oglašivači će morati podržavati nove API-je kako bi nastavili slati ciljane oglase korisnicima Chrome-a. Novi postavke za Chrome vezane za privatnost i oglašivačku privatnost mogu se pronaći u „Postavkama“. Korisnici imaju mogućnost da odaberu koje reklamne teme žele vidjeti, blokiraju određene teme i odluče da li žele da web stranice prikazuju oglase temeljene na njihovim prethodnim posjetama. Također mogu odlučiti da li žele da oglašivači vide njihove aktivnosti u vezi s oglasima. Ukoliko korisnici i dalje vide personalizirane oglase, to može biti posljedica postavki kolačića, ali korisnici mogu blokirati third party kolačiće u postavkama preglednika. Da bi se iskoristile nove opcije, potrebno je ažurirati Google Chrome na najnoviju verziju.

Google poboljšava privatnost korisnika kroz Privacy Sandbox u Chrome-u

Google je poboljšao privatnost korisnika kroz Privacy Sandbox u Chrome-u

Google je lansirao novu funkcionalnost pod nazivom Privacy Sandbox koja omogućava korisnicima da imaju veću kontrolu nad svojom privatnošću tokom surfanja internetom putem Google Chrome preglednika. Privacy Sandbox pruža mogućnost oglašivačima da prikazuju personalizirane oglase korisnicima, ali bez potrebe za prikupljanjem nepotrebnih podataka putem kolačića.

Ova inicijativa je odgovor na rastuće zabrinutosti korisnika u vezi sa svojom privatnošću i iskustvom korištenja interneta. Privacy Sandbox omogućava oglašivačima da prikazuju relevantne oglase bez potrebe za korištenjem third party kolačića, što dodatno štiti privatnost i sigurnost korisnika.

Privacy Sandbox omogućava oglašivačima prikazivanje personaliziranih oglasa

Privacy Sandbox pruža oglašivačima mogućnost da prikazuju personalizirane oglase korisnicima, ali na način koji ne krši njihovu privatnost. Ova nova funkcionalnost koristi anonimizirane podatke kako bi oglašivači dobili uvid u potrebe i interese korisnika, ali bez otkrivanja njihovog identiteta ili privatnih informacija.

Kroz Privacy Sandbox, oglašivači mogu bolje razumjeti potrebe ciljane grupe korisnika, ali bez prisile da prikupljaju i koriste nepotrebne podatke koji bi mogli biti zloupotrebljeni. Ova inovacija donosi poboljšanje korisničkog iskustva, jer korisnici dobijaju relevantne oglase prema svojim interesima, ali bez straha od kršenja njihove privatnosti.

Google pruža API-je za prikazivanje relevantnih oglasa bez prikupljanja nepotrebnih podataka putem kolačića

Google je osmislio set API-ja koji omogućavaju oglašivačima da prikazuju relevantne oglase korisnicima, ali bez potrebe za prikupljanjem nepotrebnih podataka putem kolačića. Ovi API-ji pružaju oglašivačima anonimizirane informacije o korisnicima, kao što su njihovi interesi i preferencije, ali ne otkrivaju njihov identitet ili privatne podatke.

Oglašivači mogu koristiti ove API-je kako bi bolje razumjeli korisnike i prilagodili oglase njihovim potrebama, ali bez potrebe za upotrebom kolačića koji se koriste za prikupljanje podataka. Ova inovacija donosi korist i oglašivačima i korisnicima, jer omogućava kvalitetnije oglašavanje bez ugrožavanja privatnosti korisnika.

Uklanjanje third party kolačića iz Chrome-a do 2024. godine

Google je najavio planove za potpuno uklanjanje third party kolačića iz Chrome preglednika do 2024. godine. Ova inicijativa ima za cilj dalje poboljšanje privatnosti korisnika i smanjenje prikupljanja podataka od strane oglašivača.

Google će potpuno ukloniti third party kolačiće iz Chrome-a

Third party kolačići su kolačići koje postavljaju treće strane, kao što su oglašivači, kako bi pratili korisnike tokom surfanja internetom i prikupili podatke o njihovim interesima i ponašanju. Međutim, ovi kolačići često krše privatnost korisnika i mogu biti zloupotrebljeni u marketinške svrhe.

Google je odlučio potpuno ukloniti mogućnost postavljanja third party kolačića u Chrome pregledniku. Ovo će značiti da oglašivači više neće moći pratiti korisnike putem kolačića i prikupljati njihove privatne podatke. Ova inicijativa ima za cilj povećanje povjerenja korisnika i zaštite njihove privatnosti tokom surfanja internetom.

Oglašivači će morati podržavati nove API-je za slanje ciljanih oglasa korisnicima Chrome-a

Kako bi oglašivači nastavili slati ciljane oglase korisnicima Chrome preglednika nakon uklanjanja third party kolačića, morat će podržavati nove API-je koje je Google razvio. Ovi API-ji omogućavaju oglašivačima da prikazuju personalizirane oglase korisnicima, ali bez upotrebe kolačića za prikupljanje podataka.

Ova promjena ima za cilj održavanje balansa između privatnosti korisnika i potreba oglašivača za ciljanim oglašavanjem. Oglašivači će moći koristiti nove API-je kako bi dobili relevantne informacije o korisnicima, kao što su njihovi interesi i preferencije, ali na način koji ne krši njihovu privatnost i ne koristi nepotrebne podatke.

 

Nove postavke za Chrome u vezi privatnosti i sigurnosti

Google je uveo nove postavke za Chrome preglednik koje omogućavaju korisnicima da imaju veću kontrolu nad svojom privatnošću i sigurnošću tokom surfanja internetom. Ove postavke su dostupne u sekciji „Privatnost i sigurnost“ pod „Postavke“ u Chrome pregledniku.

Postavke se nalaze u „Privatnost i sigurnost“ pod „Postavke“ u Chrome-u

Korisnici mogu pristupiti novim postavkama za privatnost i sigurnost putem sekcije „Privatnost i sigurnost“ koja se nalazi pod „Postavke“ u Chrome pregledniku. Ove postavke omogućavaju korisnicima da prilagode kako Chrome preglednik obrađuje i prikazuje oglase tokom njihovog surfanja internetom.

Kroz ove postavke, korisnici mogu odabrati reklamne teme koje žele vidjeti tokom surfovanja internetom. Mogu blokirati određene teme koje nisu relevantne za njihove interese ili želje. Također mogu odlučiti da li žele da web stranice prikazuju oglase temeljene na njihovim prethodnim posjetama ili da li žele da ove informacije ostanu privatne.

Odlučivanje o prikazu aktivnosti u vezi s oglasima

Korisnici Chrome preglednika sada imaju mogućnost da sami odluče da li žele da oglašivači vide njihove aktivnosti u vezi s oglasima. Ova nova funkcionalnost doprinosi većoj kontroli i privatnosti korisnika tokom surfanja internetom.

Mogućnost odlučivanja da li oglašivači mogu vidjeti aktivnosti korisnika vezane uz oglase

Kroz nove postavke privatnosti i sigurnosti, korisnici Chrome preglednika mogu odlučiti da li žele da oglašivači prate njihove aktivnosti u vezi s oglasima. Ova odluka omogućava korisnicima da imaju potpunu kontrolu nad svojim podacima i privatnošću, te smanjuje mogućnost za neželjeno praćenje korisnika od strane oglašivača.

Korisnici mogu jednostavno uključiti ili isključiti ovu opciju u postavkama privatnosti i sigurnosti Chrome preglednika. Time mogu osigurati da njihove aktivnosti u vezi s oglasima budu ili ne budu vidljive oglašivačima, ovisno o njihovim željama.

 

Utjecaj postavki kolačića na personalizirane oglase

Postavke kolačića imaju važnu ulogu u određivanju da li će korisnici vidjeti personalizirane oglase tokom surfanja internetom. Odabir pravilnih postavki može utjecati na vrstu oglasa koji se prikazuju korisnicima.

Ako korisnici i dalje vide personalizirane oglase, to može biti posljedica postavki kolačića

Ako korisnicima i dalje bivaju prikazani personalizirani oglasi, to može biti posljedica postavki kolačića koje su odabrali u pregledniku. Ukoliko su omogućili postavke koje dozvoljavaju third party kolačiće, oglašivači će imati više mogućnosti da prikupljaju podatke o korisnicima i pruže im personalizirane oglase.

Međutim, korisnici imaju mogućnost da sami blokiraju third party kolačiće u postavkama preglednika. Ovo će smanjiti mogućnost za praćenje korisnika od strane oglašivača i prikupljanje njihovih privatnih podataka.

Mogućnost blokiranja third party kolačića u postavkama preglednika

Da bi korisnici blokirali third party kolačiće i smanjili prikupljanje podataka od strane oglašivača, mogu jednostavno promijeniti postavke svog preglednika. Putem postavki za privatnost i sigurnost Chrome preglednika, korisnici mogu uključiti blokiranje third party kolačića i osigurati veću privatnost tokom svog surfanja internetom.

Ovi blokirani kolačići spriječit će oglašivače da prikupljaju podatke o korisnicima putem kolačića i koriste ih za personalizaciju oglasa. Ovo je važan korak u zaštiti privatnosti korisnika i sprječavanju neželjenog praćenja od strane oglašivača.

Ažuriranje Google Chrome-a za nove opcije

Da bi korisnici imali pristup novim opcijama za privatnost i sigurnost, potrebno je ažurirati Google Chrome na najnoviju verziju. Ova najnovija verzija donosi poboljšanja koja omogućavaju korisnicima da imaju veću kontrolu nad svojom privatnošću tokom surfanja internetom.

Potreba za ažuriranjem Google Chrome-a na najnoviju verziju za korištenje novih opcija

Kako bi korisnici mogli iskoristiti nove opcije koje Google nudi u vezi privatnosti i sigurnosti, potrebno je da ažuriraju svoju verziju Google Chrome preglednika na najnoviju verziju. Ova ažuriranja donose nove sigurnosne funkcionalnosti i postavke koje omogućavaju korisnicima da imaju veću kontrolu nad svojom privatnošću, smanje prikupljanje podataka od strane oglašivača i prilagode prikaz oglasa prema svojim potrebama.

Ažuriranje Chrome preglednika je jednostavno i može se obaviti putem automatskih ažuriranja ili preuzimanjem najnovije verzije preglednika sa Google-ove zvanične stranice. Korisnici trebaju biti svjesni važnosti ažuriranja svog preglednika kako bi imali pristup najnovijim sigurnosnim i privatnosnim funkcionalnostima koje Google nudi.

Uz poboljšanu privatnost korisnika putem Privacy Sandbox, uklanjanje third party kolačića i nove postavke za privatnost i sigurnost, Google donosi značajna poboljšanja u korisničkom iskustvu tokom surfanja internetom putem Chrome preglednika. Korisnici mogu imati veću kontrolu nad svojom privatnošću i prilagoditi prikaz oglasa prema svojim potrebama, a sve to uz održavanje upotrebe personaliziranih oglasa koji zadovoljavaju njihove interese.

 

4 thoughts on “Google poboljšava privatnost korisnika kroz Privacy Sandbox u Chrome-u

  1. Pingback: Ažuriranja sadrže sigurnosne popravke za zakrpanje ranjivosti - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  2. Pingback: Safari s Face ID-om omogućuje zaključavanje privatnog načina rada - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  3. Pingback: Chromecast je uređaj koji bilježi vaše digitalne tragove - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  4. Pingback: Iskustvo razgovora s Google Bardom - serija pitanja i odgovora - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.