U najnovijoj ažuriranoj verziji Google Chrome preglednika, nazvanoj Chrome 117, Google je implementirao svoju Privacy Sandbox platformu kako bi poboljšao privatnost korisnika i istovremeno omogućio oglašivačima veću kontrolu nad podacima. Ova nova opcija omogućava oglašivačima da ciljaju specifične korisničke grupe i sakupljaju više informacija o efektivnosti svojih kampanja. Sa druge strane, korisnici Chrome preglednika mogu postaviti svoje adrese preferencija u postavkama programa kako bi dobijali personaliziranije korisničko iskustvo. Uzimajući u obzir sve veće ograničenje kolačića treće strane u drugim preglednicima, Google nastoji pomoći oglašivačima da se prilagode ovim promjenama i osiguraju da njihov sadržaj bude adekvatno prikazan korisnicima.

Privacy Sandbox u Google Chrome

Google je u najnovijoj verziji Chrome preglednika omogućio upotrebu Privacy Sandboxa kako bi oglašivačima omogućio efikasnije prikazivanje oglasa i korisnicima pružio veću kontrolu nad njihovim ličnim podacima. Oglašivači sada mogu prikazivati oglase specifičnoj publici i prikupljati više informacija o efikasnosti svojih kampanja uz pomoć Privacy Sandbox API-ja integrisanih u njihove alate za merenje. Korisnici Chrome preglednika mogu deklarisati svoje preferencije za oglase u postavkama preglednika, što omogućava oglašivačima pružanje prilagođenijeg korisničkog iskustva na osnovu njihovih interesa.

Također provjerite ove postavke na svom Android telefonu.

Privatnost Sandbox gura kolačiće u drugi plan u Google Chrome

Šta je Privacy Sandbox?

Privacy Sandbox predstavlja inicijativu koju je pokrenuo Google kako bi se adresirale zabrinutosti u vezi sa privatnošću korisnika i eliminacija trećih kolačića. Ova tehnologija omogućava oglašivačima da prilagode prikazivanje oglasa na osnovu interesovanja i preferencija korisnika, dok istovremeno čuva njihovu privatnost.

Prednosti za oglašivače

Privacy Sandbox omogućava oglašivačima da ciljano prikazuju oglase specifičnoj publici, što povećava efikasnost njihovih kampanja. Integracija Privacy Sandbox API-ja u merne alate omogućava prikupljanje tačnih informacija o rezultatima oglasa i prilagođavanje strategije oglašavanja na osnovu tih podataka. Ova tehnologija pomaže oglašivačima da postignu bolje rezultate i povećaju povrat uloženog novca u oglašavanje.

Privatnost Sandbox gura kolačiće u drugi plan u Google Chrome

Integracija Privacy Sandbox API-ja

Da bi iskoristili prednosti Privacy Sandboxa, oglašivači trebaju integrisati Privacy Sandbox API-je u svoje merne alate. Ovi API-ji omogućavaju prikupljanje relevantnih informacija o performansama oglasa i prilagođavanje strategije oglašavanja na osnovu tih podataka. Oglašivači koji su uspešno integrisali Privacy Sandbox API-je mogu imati bolji uvid u efikasnost svojih kampanja i bolje razumeti svoju ciljanu publiku.

Deklarisanje ad preferencija

Korisnici Chrome preglednika mogu deklarisati svoje preferencije za oglase u postavkama preglednika. Ovo omogućava oglašivačima da prikazuju oglase koji su prilagođeni korisnikovim interesovanjima i preferencijama. Deklarisanjem ad preferencija, korisnici mogu poboljšati svoje korisničko iskustvo i videti samo relevantne oglase koji odgovaraju njihovim interesovanjima.

Privatnost Sandbox gura kolačiće u drugi plan u Google Chrome

Chrome 117 i Privacy Sandbox

Privacy Sandbox je dostupan u Chrome verziji 117, koja se trenutno nalazi u procesu prelaska iz beta kanala u stabilni kanal. Privacy Sandbox je jedna od retkih promena koje dolaze sa najnovijom verzijom Chrome preglednika, a koja ima za cilj ukidanje trećih kolačića. Google planira da postepeno ukine treće kolačiće sledeće godine, ali Privacy Sandbox je primer kako i dalje pomaže oglašivačima da se prilagode ovoj promeni.

Google-ove API-je za ciljane reklame

Google je razvio nekoliko API-ja kako bi obezbedio da oglašivači i dalje mogu prikazivati ciljane oglase. API-ji poput Shared Storage, Protected Audience i Topics pomažu oglašivačima da prikupljaju informacije i prilagođavaju oglase prema interesovanjima korisnika. Ovi API-ji pružaju oglašivačima mogućnost da stvaraju relevantnije oglase koji su prilagođeni korisničkom iskustvu.

Privatnost Sandbox gura kolačiće u drugi plan u Google Chrome

Mogućnosti personalizacije u Chrome-u

Privacy Sandbox omogućava korisnicima Chrome preglednika da deklarišu svoje ad preferencije i pruže oglašivačima veći uvid u ono što ih zanima. Korisnici mogu isključiti personalizaciju oglasa na osnovu svojih interesa ili blokirati određene teme koje se pojavljuju u oglasima. Ove mogućnosti personalizacije omogućavaju korisnicima da imaju kontrolu nad tim koju vrstu oglasa vide dok istovremeno omogućavaju oglašivačima da pruže bolje prilagođeno iskustvo.

Kritike prema Google-u

Iako se Privacy Sandbox pozdravlja kao korak napred u zaštiti privatnosti korisnika i pružanju veće kontrole nad ličnim podacima, postoji određena kontroverza koja ga prati. Kritičari tvrde da Google-ovi koraci u vezi sa privatnošću više služe interesima oglašivača i kompanije nego samim korisnicima. Takođe, postoji zabrinutost da ova tehnologija može kreirati novu vrstu praćenja korisnika, iako Google tvrdi da je njegov cilj da poboljša privatnost i zaštiti interese korisnika.

Privatnost Sandbox gura kolačiće u drugi plan u Google Chrome

Zaključak

Privacy Sandbox u Google Chrome-u pruža oglašivačima alat za prikazivanje prilagođenih oglasa specifičnoj publici, dok korisnicima omogućava veću kontrolu nad prikazivanjem oglasa baziranih na njihovim interesovanjima. Ova tehnologija integrisana je u Chrome 117 i predstavlja korak ka ukidanju trećih kolačića. Iako ima kritičara i zabrinutosti u vezi sa privatnošću korisnika, Privacy Sandbox predstavlja važan korak napred ka stvaranju boljeg i sigurnijeg korisničkog iskustva u oglašavanju.

1 thoughts on “Privatnost Sandbox gura kolačiće u drugi plan u Google Chrome

  1. Pingback: Google poboljšava privatnost korisnika kroz Privacy Sandbox u Chrome-u - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.