Google će početi sa velikim čišćenjem i brisanjem starih Gmail računa zbog sigurnosnih razloga. Stari neaktivni računi predstavljaju rizik, stoga je neophodno sprovesti ovu akciju. Čišćenje će započeti 1. decembra 2023. godine, pri čemu će prvo biti obrisani računi koji su neaktivni, ali su još uvek otvoreni. Važno je napomenuti da računi koji su povezani sa drugim uslugama, poput YouTube-a ili plaćenih pretplatničkih paketa, neće biti uklonjeni. Ukoliko želite zadržati stari Gmail račun, morate se prijaviti sa podacima tog računa kako bi bio očuvan.

Čišćenje starih Gmail računa zbog sigurnosti

Google će početi sa velikim čišćenjem i brisanjem starih Gmail računa

Google je najavio da će započeti sa velikim čišćenjem i brisanjem starih Gmail računa. Ova akcija je planirana iz sigurnosnih razloga, jer stari neaktivni računi predstavljaju potencijalni rizik za korisnike.

Očekivano čišćenje neaktivnih računa

Čišćenje će zvanično započeti 1. decembra 2023. godine. Ovo će biti velika akcija koja će obuhvatiti sve stare Gmail račune koji su neaktivni. Google je odlučio da se pozabavi ovim problemom kako bi osigurao da se neaktivni računi ne koriste za zlonamerne aktivnosti.

Rizici koje predstavljaju neaktivni računi

Neaktivni računi predstavljaju potencijalni rizik jer mogu biti zloupotrebljeni za hakovanje ili slanje neželjenih spam poruka. Ovi računi mogu također biti izvor krađe privatnih podataka korisnika. Google želi osigurati sigurno i pouzdano iskustvo za sve korisnike i zbog toga je odlučio da sprovede ovo čišćenje.

Termin čišćenja: 1. decembar 2023.

Započinje početkom decembra

Google je odredio 1. decembar 2023. godine kao datum početka čišćenja starih Gmail računa. Od tog datuma, Google će početi s postupkom brisanja neaktivnih računa kako bi oslobodio prostor na serverima i osigurao veću sigurnost za korisnike.

Datum od kojeg se računi mogu izbrisati

Svi neaktivni Gmail računi koji su otvoreni, a koji nisu korišteni u određenom vremenskom periodu, mogu biti izbrisani počevši od 1. decembra 2023. godine. Ovo će osigurati da se samo aktivno korišteni računi zadrže, čime se smanjuje rizik za korisnike.

Čišćenje starih Gmail računa zbog sigurnosti

Prioritet: neaktivni otvoreni računi

Prvi na redu za brisanje

Prvi na redu za brisanje će biti svi računi koji su otvoreni, ali nisu aktivno korišteni u određenom vremenskom periodu. Google će pažljivo analizirati sve račune i odrediti kojima je potrebno brisanje kako bi osigurao veću sigurnost za korisnike.

Kako se određuje neaktivnost računa

Google će odrediti neaktivnost računa na osnovu njihovih aktivnosti. Račun koji nije korišten u dužem vremenskom periodu i nema nikakve interakcije sa Gmail platformom smatraće se neaktivnim. Ovde se podrazumeva nedostatak slanja i primanja poruka, kao i neprisustvovanje na računu uopšte.

Čišćenje starih Gmail računa zbog sigurnosti

Izuzeci pri brisanju

Povezanost sa drugim uslugama

Računi koji su povezani sa drugim uslugama, poput YouTube-a ili plaćenih pretplatničkih paketa, neće biti uklonjeni prilikom čišćenja. Google prepoznaje da su neki korisnici možda većinski neaktivni na Gmail-u, ali aktivni na drugim Googleovim uslugama. Kako bi se očuvala povezanost i kontinuitet korištenja usluga, ovi računi će biti izuzeti pri brisanju.

YouTube i plaćeni pretplatnički paketi kao izuzeci

Posebno treba napomenuti da će računi koji su povezani sa YouTube-om i plaćenim pretplatničkim paketima biti izuzeti od brisanja. Ovi računi mogu biti povezani sa drugim uslugama koje imaju značajnu vrednost za korisnike, i zbog toga Google smatra da nije u interesu korisnika da se ovi računi disaktiviraju.

Čišćenje starih Gmail računa zbog sigurnosti

Kako zadržati stari Gmail račun

Prijava sa podacima računa

Ako želite zadržati svoj stari Gmail račun, potrebno je da se prijavite sa podacima tog računa. Na taj način ćete demonstrirati aktivno korištenje i osigurati da Google ne ukloni vaš račun prilikom čišćenja.

Postupak za zadržavanje starih računa

Da biste zadržali stari Gmail račun, jednostavno se prijavite na račun putem Gmail platforme koristeći svoje korisničko ime i lozinku. Ovaj postupak će potvrditi da ste aktivan korisnik i da želite zadržati svoj stari Gmail račun. Molimo sve korisnike da se prijave tokom određenog vremenskog perioda kako bi izbegli neželjeno brisanje računa.

U zaključku, Google je odlučio da sprovede veliko čišćenje i brisanje starih Gmail računa radi sigurnosti korisnika. Neaktivni računi predstavljaju potencijalni rizik i ova akcija će osigurati veću sigurnost i prostor na serverima. Ako želite zadržati svoj stari Gmail račun, prijavite se sa podacima tog računa i demonstrirajte aktivno korištenje.

Čišćenje starih Gmail računa zbog sigurnosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.