Danas je CEO Spotifya, Daniel Ek, objavio da će kompanija otpustiti 17% zaposlenika, što se odnosi na više od 1.000 ljudi. Ova odluka je donesena kako bi se smanjili troškovi i smanjila razlika između trenutnih operativnih troškova i ciljanog financijskog stanja. Ek ističe da je tijekom 2020. i 2021. godine kompanija zaposlila prevelik broj ljudi, što je dovelo do povećane produktivnosti i rasta, ali isto tako i do smanjenja efikasnosti i porasta operativnih troškova. Otpušteni zaposlenici bit će obaviješteni do utorka, 5. prosinca, a otpremnine će biti određene na temelju staža i lokalnih propisa, s prosječnim trajanjem otpremnina od pet mjeseci. Spotify se mora fokusirati na nove resurse kako bi izgradio još jaču kompaniju u 2024. godini, a cilj je postati vodeća audio kompanija u svijetu. Pored toga, Spotify je glavni konkurent Apple Musicu te se već duže vrijeme protivi naknadama koje Apple naplaćuje putem App Storea. Ova odluka o otpuštanjima dodatno pogoršava odnose između ove dvije kompanije.

Spotify otpušta više od 1.000 zaposlenika, konkurencija Apple Music

Spotify otpušta više od 1.000 zaposlenika, konkurencija Apple Music

Spotify, popularna platforma za striming muzike, nedavno je objavila odluku o otpuštanju više od 1.000 zaposlenika. Ova odluka je donesena sa ciljem smanjenja operativnih troškova, ali i kako bi se smanjila razlika između trenutnih troškova poslovanja i finansijskih ciljeva kompanije. Otpuštanje predstavlja značajan korak ka prilagođavanju Spotify-ja budućim ciljevima i izazovima koji su pred njima.

Odluka Spotify-a o otpuštanju

Odluka o otpuštanju je doneta zbog više razloga. Kao što je izjavio CEO Spotify-a, Daniel Ek, kompanija je u prethodnim godinama zaposlila previše ljudi, što je rezultiralo povećanom efikasnošću i rastom, ali istovremeno i povećanim operativnim troškovima. Previše zaposlenih je bilo angažovano na poslovima podrške i administraciji, umesto da doprinosi stvaranju stvarnih rezultata. Otpuštanje će omogućiti kompaniji da postane fleksibilnija i da se fokusira na efikasnije poslovanje.

Broj otpuštenih zaposlenika

Otpuštanje će rezultirati ukupnim smanjenjem od oko 17% radne snage kompanije, što je ekvivalentno više od 1.000 zaposlenika. Otpremnine će biti isplaćene u skladu sa lokalnim propisima o otkazu i dužinom staža svakog zaposlenika. Prosečna otpremnina će biti pet meseci.

Smanjenje operativnih troškova

Smanjenje operativnih troškova je ključni element ove odluke. Spotify će se fokusirati na efikasnost poslovanja kako bi smanjio ukupne troškove. Ova odluka će omogućiti kompaniji da postane finansijski održiva i da ostvari profitabilnost.

Obavještenje zaposlenika

Spotify je obavezao da će obavestiti sve zaposlene koji će biti pogođeni otpuštanjem do utorka, 5. decembra. Kako bi ublažili posledice otpuštanja, kompanija će isplatiti otpremnine zaposlenima u skladu sa njihovim stažem i lokalnim propisima o otkazu. Prosečna visina otpremnine će biti pet meseci.

Obavještavanje zaposlenika o otkazu

Spotify će se pobrinuti da svaki zaposleni dobije potrebne informacije o otkazu na pravilan i pravovremen način. Kompanija će pružiti jasna objašnjenja i podršku zaposlenima tokom ovog perioda prelaska.

Visina otpremnine

Visina otpremnine zavisiće od trajanja zaposlenja i lokalnih propisa o otkazu. Kompanija će obezbediti otpremnine u prosečnoj visini pet meseci. Ova otpremnina će pomoći zaposlenima da se finansijski stabilizuju i prilagode nakon otpuštanja.

Spotify otpušta više od 1.000 zaposlenika, konkurencija Apple Music

Budžetska efikasnost

Jedan od razloga za otpuštanje je nedostatak budžetske efikasnosti. Spotify je prethodnih godina angažovao veliki broj zaposlenih, što je povećalo operativne troškove. Ova odluka je deo strategije koja ima za cilj smanjenje ukupnih troškova poslovanja.

Razlog za manjak efikasnosti

Višak radne snage i fokus na poslovima podrške umesto na ključne aktivnosti su glavni razlozi za nedostatak budžetske efikasnosti. Spotify je shvatio da je potrebno smanjenje broja zaposlenih kako bi se osigurala efikasnija operacija.

Smanjenje troškova operacija

Otpuštanje više od 1.000 zaposlenika će omogućiti značajno smanjenje troškova operacija. Ova mera će pomoći da se Spotify prilagodi finansijskim ciljevima i ostvari profitabilnost.

Posljednji kvartalni rezultati

U trećem kvartalu 2023. godine, Spotify je ostvario prihod od 3,6 milijardi dolara, što je povećanje u odnosu na isti period prethodne godine. Kompanija je takođe povećala broj mesečnih aktivnih korisnika i pretplatnika. Iako je ostvarena profitabilnost, ona je bila svega jedan odsto.

Prihod u Q3 2023.

Spotify je ostvario prihod od 3,6 milijardi dolara u trećem kvartalu 2023. godine. Ovo je značajno povećanje prihoda u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Broj korisnika i pretplatnika

Spotify je u trećem kvartalu 2023. godine privukao 23 miliona novih mesečnih aktivnih korisnika i šest miliona pretplatnika. Ovaj rast korisnika je važan za dugoročnu održivost Spotify-a.

Profitabilnost

Iako je Spotify ostvario profit u trećem kvartalu 2023. godine, ovaj profit je bio svega jedan odsto. Ova mera otpuštanja ima za cilj povećanje profitabilnosti kompanije u budućnosti.

Spotify otpušta više od 1.000 zaposlenika, konkurencija Apple Music

Spotify kao glavni konkurent Apple Music-u

Spotify je glavni konkurent Apple Music-u, popularnoj platformi za striming muzike koja je dio Apple-ovog ekosistema. Dve kompanije imaju rivalstvo i često se suočavaju u industriji striminga muzike.

Spotify-jeva kritika Apple-ovih naknada

Spotify je dugogodišnji kritičar Apple-ovih naknada koje se odnose na proviziju koju Apple naplaćuje za transakcije unutar svoje aplikacije. Spotify tvrdi da je ova praksa antikonkurentska i da Apple koristi svoju dominantnu poziciju na tržištu kako bi oštetio druge konkurente.

Ek-ovi napori u Ujedinjenom Kraljevstvu

CEO Spotify-a, Daniel Ek, nedavno je radio na unosnom poslu u Ujedinjenom Kraljevstvu kako bi promovisao bolju regulaciju digitalnih tržišta i sprečio Apple da bude istovremeno platforma i konkurent. Spotify je bio aktivan u pritisku vladinih institucija kako bi se regulisala konkurencija na digitalnim tržištima.

Spor oko podrške za audiobukove

Spotify i Apple su se nedavno sukobili zbog implementacije funkcije audiobukova u Spotify aplikaciji. Apple je odbio ažuriranje Spotify aplikacije koja je podržavala slušanje audiobukova. Spotify je pokušao da usmeri korisnike da kupe knjige online kako bi ih slušali u aplikaciji, ali je Apple to osporio. Nakon pregovora, Spotify je bio primoran da ukloni sve informacije i upute o kupovini audiobukova putem svoje aplikacije kako bi izbegao dalje konflikte sa Apple-om.

Zaključak

Otpuštanje više od 1.000 zaposlenika je težak, ali neophodan korak koji Spotify preduzima kako bi se prilagodio finansijskim ciljevima i smanjio operativne troškove. Ova mera ima za cilj postizanje budžetske efikasnosti i postizanje profitabilnosti kompanije. Spotify će nastaviti da se takmiči sa Apple Music-om i bori za regulaciju digitalnih tržišta. U međuvremenu, korisnicima obe platforme će biti dostupan bogat katalog muzike za uživanje.

Spotify otpušta više od 1.000 zaposlenika, konkurencija Apple Music

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.