Kada je u pitanju sigurnosno kopiranje podataka na macOS računarima, Time Machine se ističe kao čvrsta opcija. Prvi korak u ovom procesu je odabrati odgovarajući vanjski hard disk koji će poslužiti kao skladište za backup podataka. Važno je da kapacitet tog diska bude tri puta veći od prostora na internom disku, kako bi se osigurala dovoljna količina memorije za backup. Osim kapaciteta, brzina povezivanja je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir. USB-C i Thunderbolt su najbrži načini povezivanja i omogućavaju visok protok podataka. Ukoliko želite preporuke za vanjske hard diskove, Samsung Portable SSD T9, LaCie Rugged SSD Pro i OWC Envoy Pro FX NVMe drive su među preporučenim opcijama. Konfigurisanje Time Machine na macOS je jednostavan proces – jednostavno povežite odabrani disk i pratite uputstva za konfiguraciju.

Koraci za backup macOS računara pomocu Time Machine

Time Machine je pouzdana opcija za backup macOS desktop i laptop računara. Dizajniran od strane Apple-a, ovaj alat vam omogućava da automatski pravite kopije vaših podataka na vanjski hard disk i tako osigurate njihovu sigurnost i zaštitu od gubitka.

Brzina povezivanjadiskova za backup macOS racunara

1. Odabir vanjskog hard diska

Prvi korak u procesu backup-a sa Time Machine-om je odabir vanjskog hard diska koji želite koristiti za backup. Pri odabiru diska, bitno je da izaberete pouzdan model koji će sigurno čuvati vaše podatke. Takođe je bitno da taj disk bude kompatibilan sa macOS operativnim sistemom kako bi mogao pravilno raditi sa Time Machine-om.

2. Veličina diska

Veličina diska je također bitan faktor prilikom odabira vanjskog hard diska za backup sa Time Machine-om. Preporučuje se da veličina diska bude barem tri puta veća od kapaciteta interne diskovne jedinice na vašem macOS računaru. Ovo je važno kako bi imali dovoljno prostora za kreiranje redovnih backup kopija i za dodatne podatke u budućnosti.

Brzina povezivanjadiskova za backup macOS racunara

3. Vrste vanjskih hard diskova

Postoje dvije osnovne vrste vanjskih hard diskova koje možete koristiti sa Time Machine-om: prenosivi i desktop hard diskovi. Prenosivi hard diskovi su manji, lakši i lako se prenose iz jednog mjesta na drugo. Desktop hard diskovi su veći i često imaju veći kapacitet za skladištenje podataka. Odaberite vrstu diska koja najbolje odgovara vašim potrebama i načinu korištenja računara.

4. Brzina povezivanja

Brzina povezivanja vanjskog hard diska takođe je bitan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom odabira diska za backup sa Time Machine-om. USB-C i Thunderbolt povezivanje pružaju najbrži protok podataka i omogućavaju brže kreiranje backup kopija. Ukoliko vaš računar podržava ove tehnologije, preporučljivo je da odaberete disk sa odgovarajućim povezivanjem.

Brzina povezivanjadiskova za backup macOS racunara

5. Preporučeni vanjski hard diskovi

Kada je riječ o preporučenim vanjskim hard diskovima za korištenje sa Time Machine-om, postoje nekoliko modela koji se ističu. Samsung Portable SSD T9, LaCie Rugged SSD Pro i OWC Envoy Pro FX NVMe drive su neki od popularnih i pouzdanih diskova koji pružaju visoku brzinu prijenosa podataka i imaju kapaciteti koji zadovoljavaju zahtjeve za backup sa Time Machine-om.

6. Konfigurisanje Time Machine

Kada ste odabrali odgovarajući vanjski hard disk, možete započeti proces konfigurisanja Time Machine-a na vašem macOS računaru. Prvi korak je povezivanje odabranog diska sa računarom putem preporučenog povezivanja (USB-C ili Thunderbolt). Nakon toga, pratite uputstva koja će se automatski pojaviti na ekranu kako biste konfigurisali Time Machine i odabrali podešavanja koja odgovaraju vašim potrebama.

Backup podataka koristeći Time Machine je važna praktična mjera zaštite koju svaki macOS korisnik treba da ima. Odabirom odgovarajućeg vanjskog hard diska i pravilnom konfiguracijom Time Machine-a, možete biti sigurni da će vaši podaci biti sigurno kopirani i dostupni u slučaju bilo kakvog gubitka ili kvara na računaru.

Brzina povezivanjadiskova za backup macOS racunara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.