Apple je odlučio prekinuti projekt razvoja mikroLED zaslona za Apple Watch, prema izvještaju Marka Gurmana iz Bloomberga. Unatoč ulaganju milijarde dolara u razvoj ove tehnologije, Apple je zaključio da je mikroLED preskup i prekompleksan za vlastiti dizajn, zbog čega sada reorganizira svoje timove za inženjering zaslona i otpušta zaposlenike u SAD-u i Aziji. Ipak, neki od otpuštenih zaposlenika mogli bi pronaći druge uloge unutar kompanije, dok će drugi dobiti otpremnine. Ova odluka dolazi nakon ranijih glasina o otkazivanju projekta za Apple Watch s mikroLED zaslonom te nakon prestanka suradnje s nekim dobavljačima na ovom tržištu. Iako je Apple sada odustao od mikroLED tehnologije za Apple Watch, postoje naznake da će se ta tehnologija i dalje pratiti za potencijalne buduće projekte.

Apple odustaje od razvoja mikroLED zaslona za Apple Watch

Razlozi odustajanja od razvoja mikroLED zaslona

Sterling Publishing je bio nedavno iznenađen odlukom Applea da odustane od razvoja mikroLED zaslona za Apple Watch. Ova odluka je rezultat nekoliko razloga koji su ocijenjeni kao presudni za prekid projekta.

Predionki izrade mikroLED zaslona

Za razvoj mikroLED zaslona je potrebna tehnologija koja je vrlo složena i zahtijeva visoko precizan proces izrade. Samo proizvodnja čipova za mikroLED zaslone zahtijeva posebne metode i postupke kako bi se postigla mikroskopska veličina svakog pojedinog pixela. Ova preciznost i složenost procesa pri izradi mikroLED zaslona predstavljaju velik tehnički izazov.

Složenost i visoki troškovi izrade mikroLED zaslona

Nadalje, složenost izrade mikroLED zaslona dovodi do visokih troškova proizvodnje. Ova tehnologija zahtijeva skupu opremu i stručnost u radu s naprednim materijalima kako bi se postigla visoka kvaliteta i preciznost. Visoki troškovi su jedan od ključnih faktora koji su presudno utjecali na odluku da se odustane od projekta.

Reorganizacija timova za razvoj zaslona i otpuštanje zaposlenika

Reorganizacija timova za razvoj zaslona i otpuštanje zaposlenika su također rezultat ove odluke. Apple je odlučio reorganizirati svoje timove za razvoj zaslona kako bi se usredotočili na druge tehnologije i projekte. Nažalost, ova odluka je rezultirala otpuštanjem nekih zaposlenika koji su bili uključeni u razvoj mikroLED zaslona. Ipak, Apple je obećao pružiti otpuštenima određene prilike u tvrtki ili pružiti otpremninu.

Prethodne glasine o otkazivanju mikroLED Apple Watch

O otkazivanju mikroLED Apple Watch-a se ranije špekuliralo, ali sada imamo više informacija o glasinama i njihovoj potvrđenosti.

Glasine o otkazivanju projekta od strane dobavljača ams OSRAM

Prve glasine o otkazivanju projekta su se pojavile kada je dobavljač ams OSRAM izjavio da je „neki ključni projekt“ vezan uz mikroLED poništen. Ova informacija je odmah privukla pažnju i izazvala sumnje u budućnost projekta mikroLED Apple Watch-a.

Prekid suradnje s tvrtkom Kulicke & Soffa

Dalje glasine su ukazivale na prekid suradnje Applea s tvrtkom Kulicke & Soffa, koja se također bavi naprednom tehnologijom zaslona. Ovaj prekid suradnje je pojačao strahove o budućnosti projekta mikroLED Apple Watch-a.

Potvrda analitičara Ming-Chi Kuo i Display Supply Chain Consultants

Analitičari Ming-Chi Kuo i Display Supply Chain Consultants su potvrdili otkazivanje projekta mikroLED Apple Watch-a. Njihove potvrde su također pojačale sumnje u budućnost tehnologije mikroLED za Apple Watch.

Apple odustaje od razvoja mikroLED zaslona za Apple Watch

Nepouzdane informacije o zamjeni dobavljača mikroLED zaslona

Unatoč nekim ranijim spekulacijama, informacije o zamjeni dobavljača mikroLED zaslona su se pokazale kao nepouzdane i netočne.

Pogrešna informacija o zamjeni dobavljača zbog pada performansi

Informacija o zamjeni dobavljača ams OSRAM zbog pada performansi je bila pogrešna. Nažalost, ove informacije su bile temeljene na pogrešnom tumačenju situacije i rezultirale su pogrešnim zaključcima.

Neuspješna potraga za zamjenskim dobavljačem

Također se ispostavilo da su informacije o uspješnoj potrazi za zamjenskim dobavljačem bile netočne. Iako su časopisi DigiTimes i ETNews sugerirali da je ams OSRAM zamijenjen drugim dobavljačem zbog pada performansi, ova informacija se pokazala kao netočna.

Prednosti i karakteristike mikroLED tehnologije

Unatoč otkazivanju projekta, važno je istaknuti prednosti i karakteristike mikroLED tehnologije.

MikroLED kao energetski učinkovitija alternativa

MikroLED tehnologija je energetski učinkovitija u usporedbi s tradicionalnim LED zaslonima. Također se ističe po svom potencijalu za duži vijek trajanja baterije, što bi bilo iznimno korisno za Apple Watch.

Bolji kontrast i brzi odziv

MikroLED zasloni pružaju poboljšani kontrast i brzi odziv. To će omogućiti bolje prikazivanje detalja i poboljšanu interakciju s uređajem.

Jasnije i svjetlije boje

Osim toga, mikroLED tehnologija omogućuje jasnije i svjetlije boje. To bi korisnicima pružilo izvanredno iskustvo gledanja i korištenja uređaja.

Nema rizika od burn-ina kao kod OLED zaslona

Jedna od ključnih prednosti mikroLED tehnologije je da nema rizika od burn-ina kao kod OLED zaslona. Burn-in se odnosi na trajno oštećenje zaslona koje može nastati kada se statička slika prikazuje predugo vremena. Ova prednost bi bila vrlo važna za Apple Watch, koji se često koristi za prikazivanje statičkih informacija poput sata ili aplikacija.

Apple odustaje od razvoja mikroLED zaslona za Apple Watch

Planovi za budućnost Apple Watch zaslona

Unatoč trenutnoj odluci da se odustane od mikroLED tehnologije za Apple Watch, postoje planovi za budućnost zaslona.

Ostajanje pri OLED tehnologiji za sada

Za sada, Apple će ostati vjeran OLED tehnologiji za Apple Watch. OLED zasloni su već dokazani i pružaju iznimnu kvalitetu slike, kontrast i brz odziv. Stoga, ne treba se iznenaditi ako i dalje vidimo OLED zaslone na budućim modelima Apple Watcha.

Mogućnost razvoja mikroLED tehnologije za druge projekte

Iako je trenutno otkazan razvoj mikroLED zaslona za Apple Watch, postoji mogućnost da se mikroLED tehnologija koristi za druge projekte. Apple je izrazio interes i vjeruje u potencijal mikroLED tehnologije. Dakle, može se očekivati da će se u budućnosti istraživati i razvijati rješenja koja će koristiti mikroLED tehnologiju.

Identifikacija potencijalnih novih dobavljača i procesa za mikroLED

U svrhu budućeg razvoja mikroLED tehnologije, Apple će identificirati potencijalne nove dobavljače i procese. Apple će tražiti partnere koji su stručni u proizvodnji mikroLED zaslona i mogu ponuditi ekonomski održiva rješenja. Proces identifikacije novih dobavljača i procesa će zahtijevati vrijeme i pažljivu evaluaciju.

Zaključak

Iako je otkazivanje mikroLED Apple Watch-a iznenadilo mnoge, treba razumjeti razloge iza ove odluke. Složenost i visoki troškovi izrade mikroLED zaslona, kao i prekid suradnje s dobavljačima, bili su ključni faktori koji su utjecali na ovu odluku. Unatoč tome, Apple ostaje otvoren za budućnost mikroLED tehnologije i vjeruje u njen potencijal. Sada je fokus na ostanku pri OLED tehnologiji za Apple Watch i istraživanju novih mogućnosti za razvoj mikroLED tehnologije u budućnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.