Apple je nedavno predstavio nekoliko uzbudljivih novosti u svojoj liniji proizvoda. Prvo, poboljšan je Apple CarPlay sistem, koji sada dolazi u verziji 2.0. Ova nadogradnja uključuje novi korisnički interfejs i omogućava upravljanje određenim funkcijama automobila, kao što su klima uređaj i radio. Takođe, Apple je predstavio nove modele Mac računara, uključujući iMac i MacBook Pro, koji su opremljeni najnovijim M3 čipovima. Ovi čipovi obećavaju poboljšanje performansi i povećanje brzine u odnosu na prethodne modele. Osim toga, najnovije ažuriranje za iOS 17, iOS 17.1, donosi poboljšanja u trajanju baterije za određene modele iPhone uređaja. Facebook i Instagram korisnici će također moći platiti pretplatu kako bi uklonili reklame, dok će YouTube zabraniti korištenje adblockera i korisnici će morati preći na YouTube Premium kako bi gledali video sadržaj bez reklama. Sve ove najnovije inovacije obećavaju uzbudljive mogućnosti za korisnike Apple proizvoda i donose brojne nove funkcionalnosti i poboljšanja.

Apple predstavlja nove modele Mac računara i nadogradnju Apple CarPlay sistema na verziju 2.0

Apple predstavlja nove modele Mac računara

Apple je nedavno predstavio nove modele Mac računara, uključujući iMac i MacBook Pro. Ovi novi modeli dolaze sa nekim značajnim nadogradnjama i poboljšanjima kako bi korisnicima pružili bolje performanse i mogućnosti.

Pregled novih modela

Novi iMac i MacBook Pro računari donose nekoliko noviteta i poboljšanja. iMac je dobio ažuriran procesor i grafičke kartice, što rezultira bržim i efikasnijim performansama. Također, sada ima Retina ekran sa većom rezolucijom i svjetlinom za vizuelno atraktivno iskustvo.

S druge strane, MacBook Pro je dobio ažuriranje u vidu novog M3 čipa, koji omogućava brži rad i veću efikasnost. Tu su i poboljšane funkcionalnosti, kao što je Touch Bar i Touch ID, koji pružaju korisnicima dodatnu interakciju i praktičnost.

Specifikacije i karakteristike

Specifikacije ovih novih modela Mac računara su impresivne. iPimac dolazi sa procesorom X tri-core, kapacitetom diska od 1TB i 8GB RAM memorijom, dok MacBook Pro dolazi sa procesorom M3, kapacitetom diska od 512GB i 16GB RAM memorijom. Oba računara podržavaju novi M3 čip koji donosi poboljšanja brzine i performansi.

Kada je u pitanju karakteristike, oba računara dolaze sa Retina ekranom koji pruža izvanrednu kvalitetu slike, kao i poboljšanu kamerom i zvučnicima. Također, iMac sada podržava opcije bežične tastature i miša, kao i Bluetooth povezivanje za veću praktičnost.

Cijene i dostupnost

Cijene ovih novih modela Mac računara se razlikuju ovisno o konfiguraciji i opcijama koje korisnik odabere. iMac počinje od $1299, dok MacBook Pro počinje od $1499. Ovi računari su već dostupni za kupovinu putem Appleove online prodavnice i ovlašćenih prodavaca širom svijeta.

Nadogradnja Apple CarPlay sistema na verziju 2.0

Apple je također najavio nadogradnju svog CarPlay sistema na verziju 2.0. Ova nadogradnja donosi nekoliko novih značajki i poboljšanja kako bi se korisnicima pružilo bolje iskustvo korištenja.

Novi korisnički interfejs

CarPlay 2.0 dolazi sa potpuno novim korisničkim interfejsom koji je lakši za navigaciju i intuitivniji za korištenje. Novi interfejs pruža korisnicima brži pristup njihovim omiljenim aplikacijama i funkcijama, kao i poboljšane mogućnosti pretraživanja i kontrolisanja.

Unaprijeđene funkcionalnosti

Osim novog interfejsa, CarPlay 2.0 dolazi i sa unaprijeđenim funkcionalnostima. Sada će korisnici moći upravljati određenim funkcijama automobila putem CarPlay-a, kao što su klima uređaj, radio i kontrola vožnje. Ovo će omogućiti korisnicima još veću udobnost i praktičnost tokom vožnje.

Kompatibilnost sa automobilima

CarPlay 2.0 će biti kompatibilan sa velikim brojem automobila različitih marki. Apple je uspostavio saradnju sa brojnim automobilskim proizvođačima kako bi osigurao da ovaj sistem bude dostupan širokom spektru korisnika. Također, ova nadogradnja podržava bežično povezivanje sa automobilskim sistemima, što dodatno olakšava korištenje.

Opcije integrisane kontrole

CarPlay 2.0 također dolazi sa opcijama integrisane kontrole, što znači da će korisnici moći pristupati CarPlay-u putem kontrole na upravljaču automobila ili putem ekrana na instrument tabli. Ovo pruža korisnicima veću kontrolu i mogućnost personalizacije CarPlay sistema.

Apple predstavlja nove modele Mac računara i nadogradnju Apple CarPlay sistema na verziju 2.0

Action prodavnica lansira jeftino pametno zvono za vrata

Action prodavnica je nedavno lansirala jeftino pametno zvono za vrata pod nazivom „SmartGate“. Ovo zvono za vrata je dizajnirano kako bi pružilo korisnicima jeftinu alternativu drugim sličnim proizvodima na tržištu.

Pregled proizvoda

SmartGate je inovativno zvono za vrata koje omogućava korisnicima da vide, čuju i komuniciraju sa posjetiocima preko svojih mobilnih uređaja. Ovo pametno zvono koristi WiFi vezu i omogućava korisnicima da povežu svoje pametne telefone ili tablete sa zvonom i pratiti aktivnosti na vratima u realnom vremenu.

Alternativa na tržištu

SmartGate se ističe na tržištu kao jeftina alternativa drugim pametnim zvonima za vrata. Dok drugi proizvodi često dolaze sa visokom cijenom i složenim instalacijskim procesom, SmartGate je jednostavan za upotrebu i pristupačan svima. Ovo je idealno rješenje za one koji žele poboljšati sigurnost i udobnost svog doma bez trošenja velike količine novca.

Cijena i dostupnost

SmartGate je dostupan po cijeni od $99.99 i može se kupiti putem Actionove online prodavnice ili putem ovlašćenih prodavaca. Ovaj proizvod je trenutno dostupan za kupovinu u Bosni i Hercegovini, ali će uskoro biti dostupan i u drugim zemljama širom svijeta.

Glasine o izlasku jeftinije verzije MacBook računara

U posljednjim glasinama se spekuliše o izlasku jeftinije verzije MacBook računara namijenjene studentima. Ova verzija računara bi imala slične karakteristike kao i trenutni MacBook modeli, ali bi bila dostupna po nižoj cijeni.

Informacije o novom modelu

Prema glasinama, jeftinija verzija MacBook računara bi imala neke slične karakteristike kao i trenutni modeli, kao što su Retina ekran, iOS operativni sistem i slične performanse. Međutim, ova verzija bi imala neke kompromise kako bi bila dostupna po nižoj cijeni.

Namjena za studente

Ova jeftinija verzija MacBook računara bi bila posebno namijenjena studentima koji traže pristupačan računar koji ispunjava njihove osnovne potrebe. Ova verzija bi bila idealna za rad na zadacima, gledanje video sadržaja i obavljanje svakodnevnih zadataka, bez nepotrebnog opterećenja budžeta studenta.

Očekivane specifikacije

Još uvijek se spekuliše o tačnim specifikacijama jeftinije verzije MacBook računara. Međutim, očekuje se da će imati manju količinu RAM memorije i kapacitet diska u odnosu na trenutne modele. Ovo bi omogućilo Appleu da smanji cijenu ovog računara i učini ga pristupačnim studentima.

Predviđena cijena i dostupnost

Prema glasinama, jeftinija verzija MacBook računara bi mogla biti dostupna po cijeni od oko $999. Ova cijena bi bila značajno niža od trenutnih modela, što bi je učinilo privlačnom opcijom za korisnike sa ograničenim budžetom. Kada je u pitanju dostupnost, još nema službenih informacija o tome kada bi ovaj model mogao biti objavljen i dostupan za kupovinu.

Apple predstavlja nove modele Mac računara i nadogradnju Apple CarPlay sistema na verziju 2.0

Najnovije ažuriranje za iOS 17.1 donosi poboljšanja u trajanju baterije

Apple je nedavno objavio najnovije ažuriranje za svoj operativni sistem iOS 17.1. Ovo ažuriranje donosi nekoliko poboljšanja, uključujući i poboljšanja u trajanju baterije za određene modele iPhone uređaja.

Pregled ažuriranja

iOS 17.1 ažuriranje je dizajnirano kako bi poboljšalo performanse i funkcionalnosti iPhone uređaja. Ovo ažuriranje donosi nekoliko novih značajki i poboljšanja, uključujući poboljšanja u trajanju baterije, brže pokretanje aplikacija i poboljšanu sigurnost.

Podržani iPhone modeli

Ažuriranje iOS 17.1 je kompatibilno sa širokim spektrom iPhone modela, uključujući iPhone 12, iPhone 11, iPhone X i starije modele. Apple se trudi da održi kompatibilnost svojih ažuriranja sa starijim modelima kako bi korisnicima pružio priliku da iskoriste poboljšanja bez potrebe za kupovinom novog uređaja.

Promjene u trajanju baterije

Jedna od najvažnijih promjena u iOS 17.1 ažuriranju je poboljšanje trajanja baterije za određene modele iPhone uređaja. Apple je radio na optimizaciji sistema i smanjenju potrošnje energije, što rezultira dužim trajanjem baterije i smanjenom potrebom za punjenjem.

Korisnički doživljaj

Poboljšanja u iOS 17.1 ažuriranju pružaju korisnicima bolji doživljaj korištenja njihovih iPhone uređaja. Brže pokretanje aplikacija, duže trajanje baterije i poboljšana sigurnost su faktori koji povećavaju zadovoljstvo korisnika i olakšavaju svakodnevnu upotrebu iPhone uređaja.

Facebook i Instagram uvode mogućnost plaćanja pretplate za uklanjanje reklama

Facebook i Instagram su najavili novu mogućnost koja će korisnicima omogućiti da plate pretplatu kako bi uklonili reklame sa ovih platformi. Ova promjena je usmjerena ka pružanju korisnicima opcije i većem zadovoljstvu tokom korištenja ovih društvenih mreža.

Informacije o pretplati

Facebook i Instagram će korisnicima pružiti mogućnost da plate mjesečnu pretplatu kako bi uklonili reklame sa svojih platformi. Ova pretplata će biti izborna i korisnici će moći odlučiti da li žele da je koriste ili ne. Pretplata će biti vezana za korisnički račun i moći će se upravljati putem postavki svakog korisnika.

Prednosti uklanjanja reklama

Uklanjanje reklama sa Facebooka i Instagrama može pružiti korisnicima veće zadovoljstvo tokom korištenja ovih platformi. Bez reklama, korisnici mogu imati neometano iskustvo pregledanja sadržaja i interakcije sa svojim prijateljima. Ovo može dovesti do veće koncentracije na sadržaj i manjeg ometanja tokom korištenja.

Dostupnost i cijena pretplate

Trenutno nema tačnih informacija o dostupnosti i cijeni ove pretplate na Facebooku i Instagramu. Međutim, očekuje se da će pretplata biti dostupna za sve korisnike u narednim mjesecima. Cijena pretplate će varirati ovisno o zemlji i regionu, ali Facebook i Instagram će se pobrinuti da ponude pristupačnu opciju za korisnike koji žele ukloniti reklame sa ovih platformi.

Apple predstavlja nove modele Mac računara i nadogradnju Apple CarPlay sistema na verziju 2.0

Zabrana korištenja adblockera na YouTubeu

YouTube je najavio planove za zabranu korištenja adblockera na svojoj platformi. Ova zabrana ima za cilj povećanje prihoda od reklama i osiguranje da kreatori sadržaja budu adekvatno nagrađeni za svoj rad.

Najava zabrane

YouTube je najavio da će zabraniti korištenje adblockera na svojoj platformi kako bi osigurao da se reklame prikazuju korisnicima i generisali prihodi. Ova zabrana će onemogućiti korisnicima da koriste bilo koji oblik adblockera ili sličnih ekstenzija koje blokiraju reklame na YouTubeu.

Utjecaj na korisnike

Ova zabrana će imati utjecaj na korisnike YouTubea koji su navikli na gledanje sadržaja bez reklama. Korisnici će morati gledati reklame kako bi pristupili video sadržaju, što može biti izazov za one koji preferiraju gledanje sadržaja bez ometanja.

Prijelaz na YouTube Premium

Kako bi korisnici i dalje mogli gledati video sadržaj bez reklama, YouTube će promovisati svoju platformu YouTube Premium. Ova platforma omogućava korisnicima da gledaju video sadržaj bez reklama za određenu mjesečnu pretplatu. Ovo je alternativa za one koji žele nastaviti gledati sadržaj bez ometanja reklamama.

Alternativne platforme

Zabrana korištenja adblockera na YouTubeu može dovesti do toga da korisnici potraže alternativne platforme za gledanje video sadržaja. Postoje brojne alternative koje nude sličan sadržaj, ali bez reklama. Međutim, YouTube je trenutno jedna od najpopularnijih platformi za dijeljenje video sadržaja, pa će zabrana adblockera vjerovatno dovesti do prilagođavanja korisnika i prihvatanja reklama kao dio korištenja YouTubea.

Apple predstavlja nove modele iMac i MacBook Pro računara sa M3 čipovima

Apple je ponosno objavio nove modele iMac i MacBook Pro računara sa novim M3 čipovima. Ovi novi modeli obećavaju veću brzinu rada i performanse u odnosu na prethodne modele, pružajući korisnicima bolje iskustvo korištenja.

Pregled novih modela

Novi modeli iMac i MacBook Pro računara iz Applea donose neke značajne promjene i nadogradnje. iMac je dobio ažuriran procesor M3, što rezultira poboljšanim performansama i bržim radom. Također, sa novim M3 čipom, iMac ima mogućnost pokretanja težih aplikacija i multitaskinga sa lakoćom.

S druge strane, MacBook Pro također dolazi sa ažuriranim M3 čipom, koji omogućava veću brzinu rada i performanse. Ovaj čip donosi poboljšanja u obradi slike, grafičkom dizajnu i multimedijalnim funkcijama, čineći MacBook Pro idealnim izborom za kreativne profesionalce.

Brzina i performanse M3 čipova

M3 čipovi koji se koriste u novim modelima iMac i MacBook Pro računara su dizajnirani kako bi pružili maksimalnu brzinu i performanse. Ovi čipovi koriste naprednu tehnologiju i arhitekturu koja omogućava brže izvršavanje zadataka i poboljšanu sposobnost obrade podataka. Kao rezultat toga, korisnici mogu očekivati brži rad, bolju grafiku i poboljšano vrijeme odziva sa ovim novim modelima.

Unaprijeđene funkcionalnosti

Osim poboljšanja u brzini i performansama, novi modeli iMac i MacBook Pro računara dolaze sa unaprijeđenim funkcionalnostima koje olakšavaju svakodnevnu upotrebu. Od poboljšanih tastatura i dodirom osetljivih površina do naprednih bežičnih opcija i poboljšane sigurnosti, ovi računari pružaju izvanrednu korisničku interakciju i praktičnost.

Cijene i dostupnost

Cijene novih modela iMac i MacBook Pro računara se razlikuju ovisno o konfiguraciji i opcijama koje korisnik odabere. iMac počinje od $1799, dok MacBook Pro počinje od $1999. Ovi računari su već dostupni za kupovinu putem Appleove online prodavnice i ovlašćenih prodavaca širom svijeta. Sa novim M3 čipovima i naprednim funkcionalnostima, ovi računari obećavaju pružanje impresivnog doživljaja korištenja korisnicima.

Apple predstavlja nove modele Mac računara i nadogradnju Apple CarPlay sistema na verziju 2.0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.