Huawei novi pametni telefon Mate 60 Pro sadrži napredni SoC koji je proizveden na N+2 7nm procesu kineskog čip proizvođača SMIC. To je potvrđeno analizom TechInsights-a za novinsku agenciju Bloomberg.

TechInsights, koji već decenijama provodi analize poluprovodnika, potvrđuje da je Kirin 9000s SoC iz Mate 60 Pro zasnovan na N+2 7nm procesu SMIC-a. Istraživačka agencija je to otkrila tokom demontaže koju je izvela za novinsku agenciju Bloomberg. SMIC naziva ovo svojom drugom generacijom 7nm čvora, iako se prema kineskim državnim medijima radi o 5nm-class procesu. To je unatoč ograničenjima izvoza tehnologije poluprovodnika u Kinu, koja su prošle godine uvedena od strane Sjedinjenih Američkih Država. Ta zemlja želi spriječiti Kinu da proizvodi čipove od 14nm i manjih.

Kirin 9000s je osmojezgreni SoC sa četiri brza jezgra i četiri energetski efikasna jezgra, koja su bazirana na Armv8 arhitekturi. Prema Bloombergu, čip zaostaje nekoliko generacija za konkurencijom, iako je ta razlika s novim procesima SMIC-a donekle smanjena. SMIC je prošle godine započeo masovnu proizvodnju na svom 14nm procesu, izvijestio je kineski državni medij Global Times. Kompanija je ranije potvrdila postojanje svojih 7nm čvorova, iako su do sada bili uglavnom ograničeni na maloprodajnu proizvodnju.

SMIC nikada nije potvrdio da masovno proizvodi čipove na svojim N+1 i N+2 čvorovima. Međutim, prošle godine je TechInsights otkrio da je SMIC-ov N+1 7nm, prva 7nm generacija kineskog proizvođača čipova, korištena u asic-u za rudarenje bitcoina pod nazivom MinerVa. Nisu poznati tehnički detalji o 7nm čvorovima SMIC-a. Čipovi navodno koriste tehnologiju „stacking“, ali nije poznato kako proizvođač koristi tu tehniku.

Nije poznato koje proizvodne mašine SMIC koristi, ali vjerovatno uključuju litografijske mašine za uranjanje (immersielithography) kompanije ASML. NXT:2000i mašina može na primjer biti korištena za proizvodnju 7nm i 5nm čipova, kako je primijetio i Tom’s Hardware. To bi zahtijevalo multi-patterning, gdje se wafer više puta osvjetljava kako bi se proizvele manje tranzistore.

Prošle godine su Sjedinjene Američke Države uvele restrikcije za izvoz naprednih čipova i opreme za proizvodnju čipova u Kinu. Kompanije koje žele izvoziti takve čipove ili mašine kineskim kompanijama sada moraju dobiti odobrenje. U sklopu toga, SMIC je također stavljen na crnu listu, što praktično blokira izvoz takvih mašina toj kompaniji. Početkom ove godine je i Nizozemska uvela restrikcije na izvoz određenih naprednih litografskih mašina kompanije ASML s istim ciljem. Međutim, ASML-u je dozvoljeno isporučivati te mašine kineskim kompanijama do 2024. godine.

One thought on “Huawei Mate 60 Pro sadrži 7nm SoC kineskog čip proizvođača SMIC, uprkos sankcijama SAD-a

  1. Pingback: Huawei lansirao novu seriju pametnih telefona Mate 60 i Mate 60 Pro - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.