Kako starimo, korištenje iPhone uređaja može postati izazovnije. Tekst može biti premalen, a zvukovi pretihi. Srećom, postoji rješenje za ove probleme, a o tome će biti riječi u ovonedjeljnim savjetima za iPhone – zapravo su korisni za sve.

Savjeti za iPhone za osobe starije od 60 godina

U ovim savjetima za iPhone, nećemo samo pokazati kako povećati veličinu teksta i pojačati zvuk, već i kako različite funkcije iPhone uređaja mogu dodatno olakšati vašu upotrebu. Razmislite o treptavoj svjetiljci koja signalizira da ne možete dobro čuti ton poziva. Ili pozivanju putem glasovnog biranja kada ne možete jasno vidjeti listu kontakata. Krenimo!

1. Povećanje teksta

Prvi od ovih savjeta za iPhone logično se odnosi na povećanje teksta. Ako vam vid nije najbolji, povećavanje teksta na zaslonu može vam pomoći prilagoditi postavke. Praktičan način za to je kroz značajku Povećanja prikaza. Evo kako to funkcionira:

Povećanje teksta pomoću značajke Povećanja prikaza na iPhone uređaju.

Otvorite aplikaciju Postavke;
Dodirnite ‘Zaslon i svjetlina’;
Pomaknite prema dolje i dodirnite ‘Povećanje prikaza’;
Odaberite ‘Veći tekst’ i dodirnite ‘Gotovo’.

Povećanje prikaza čini sve na zaslonu malo većim. Želite li tekst biti još veći? Nema problema, možete to postići na sljedeći način:

Otvorite aplikaciju Postavke;
Pomaknite se malo prema dolje i dodirnite ‘Pristupačnost’;
Dodirnite ‘Prikaz i veličina teksta’;
Dodirnite ‘Veći tekst’ i omogućite ‘Veće veličine teksta’;
Pomicanjem klizača dolje prilagodite dok ne budete zadovoljni.

U izborniku ‘Prikaz i veličina teksta’ također ćete pronaći opciju ‘Povećaj kontrast’. Omogućite je da biste dodatno poboljšali čitljivost.

2. Govor teksta

Ako vam čitanje unatoč prethodnom savjetu i dalje predstavlja izazov, možete odabrati da vam iPhone pročita tekst. Možete odabrati između toga da se izgovara odabrani tekst ili sve što se nalazi na zaslonu. Evo kako to postaviti:

Otvorite aplikaciju Postavke;
Pomaknite se malo prema dolje i dodirnite ‘Pristupačnost’;
Dodirnite ‘Govoreni sadržaj’;
Omogućite opcije ‘Izgovori odabir’ i/ili ‘Izgovori zaslon’.

Također možete koristiti značajku Glasovni vodič da biste pustili da se elementi na zaslonu čitaju naglas. Glasovni vodič možete aktivirati jednim dodirom bilo gdje na zaslonu, što je korisno za osobe s oštećenjem vida. Evo kako to postaviti:

Otvorite aplikaciju Postavke;
Pomaknite se malo prema dolje i dodirnite ‘Pristupačnost’;
Dodirnite ‘Glasovni vodič’ i omogućite ovu značajku.

Sada, kad dodirnete nešto, bit će označeno i pročitano naglas. Da biste nešto aktivirali, dvostruko dodirnite. Može proći neko vrijeme dok se naviknete, pa je dobra ideja koristiti opciju ‘Vježbajte s Glasovnim vodičem’ (vidi sliku iznad).

3. LED treptaji za obavijesti

Treći savjet u ovoj seriji iPhone savjeta pomaže ako često propuštate pozive ili obavijesti. Ako to već niste učinili, podesite glasnoću zvona i obavijesti na maksimalnu razinu. Evo kako:

Otvorite aplikaciju Postavke;
Dodirnite ‘Zvukovi i taktika’;
Povucite klizač ispod ‘Zvono i obavijesti’ skroz ulijevo.

Isključite opciju ‘Promijeni pomoću tipki’. Time ćete spriječiti slučajne promjene glasnoće putem tipki za glasnoću. Također, odaberite zvono koje dobro čujete.

Zatim možete podesiti LED svjetlo da trepta kada dobijete poziv ili obavijest. Ako ne čujete zvuk, možda ćete primijetiti LED svjetlo. Evo kako to postaviti:

Otvorite aplikaciju Postavke;
Pomaknite se malo prema dolje i dodirnite ‘Pristupačnost’;
Dodirnite ‘Audio/Vizualno’;
Pomaknite se prema dolje i dodirnite ‘LED svjetlo za obavijesti’;
Omogućite opciju ‘LED svjetlo za obavijesti’.

4. Neka Siri nazove prijatelje i obitelj

Četvrti savjet za ovaj tjedan je za sve koji imaju problema pronaći kontakt u listi kada žele nekoga nazvati. Neka to umjesto vas obavi Siri! Sve što trebate je jednom omogućiti značajku Glasovnog biranja. Evo kako to napraviti:

Otvorite aplikaciju Postavke;
P

omaknite se malo prema dolje i dodirnite ‘Face ID i šifra’;
Unesite svoju šifru;
Pomaknite se gotovo do kraja i omogućite ‘Glasovno biranje’.

Samo se pobrinite da su svi vaši kontakti spremljeni s ispravnim imenima u listu, tako da Siri razumije koga mislite kada spomenete ime. Od sada možete izravno s zaključanog zaslona narediti Siri da nazove nekoga. Jednostavnije ne može biti!

5 thoughts on “Savjeti za iPhone za osobe starije od 60 godina (koji su zapravo korisni za sve)

  1. Pingback: Možete dodati widgete na početni ekran kako biste brzo pristupili određenim funkcijama. - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  2. Pingback: Apple je potvrdio da će koristiti vlastiti modem do 2025. godine - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  3. Pingback: Nova tipka za akciju zamjenjuje tipku za isključivanje zvuka - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  4. Pingback: Test baterije za iPhone 15 - koja verzija ima najdulji vijek trajanja baterije - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  5. Pingback: Apple iCloud: Cheat sheet (besplatan PDF) - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.