Apple je pod pritiskom evropskih regulatora dozvolio Epic Games Store na iPhoneima i iPadima u Europi, omogućavajući povratak popularne igre Fortnite na svoje uređaje. Prethodno je Apple blokirao Epic da pokrene svoju prodavnicu i vrati Fortnite u Evropu, ali ova nova odluka dolazi kao rezultat roka koji je Evropska unija postavila za Big Tech kompanije da se usklade sa Digital Markets Act (DMA). Od 2020. godine, Epic Games i Apple su u pravnoj bici, sa Epic Games optužujući Apple da krši antimonopolska pravila. Iako ova odluka samo omogućava povratak prodavnice i Fortnitea na iOS uređajima u Evropi, dok je i dalje nedostupan u App Store-u u Sjedinjenim Američkim Državama, ona šalje snažan signal developerima da će Evropska komisija brzo reagovati na primenu DMA i držati vlasnike platformi odgovornima.

Apple otvara vrata Epicu i dozvoljava povratak Fortnitea na svoje uređaje u Evropi

Odluka Apple-a

Apple je pod pritiskom evropskih regulatora dozvolio Epic Games Store na iPhoneima i iPadima u Europi. Prethodno, Apple je blokirao Epic da pokrene svoju prodavnicu i vrati popularnu igru Fortnite na svoje uređaje u Evropi. Međutim, odluka Apple-a da otvori vrata Epicu dolazi nakon roka koji je Evropska unija postavila za Big Tech kompanije da se usklade sa Digital Markets Act (DMA).

Apple otvara vrata Epicu i dozvoljava povratak Fortnitea na svoje uređaje u Evropi

Pravna bitka između Epic-a i Apple-a

Epic Games i Apple vode pravnu bitku od 2020. godine. Epic je optužio Apple da krši antimonopolska pravila naplaćivanjem provizije od 30% za plaćanja unutar aplikacija na iOS uređajima. Ova pravna bitka izaziva veliku pažnju i postala je simbol sukoba između tehnoloških giganta i developera.

Apple otvara vrata Epicu i dozvoljava povratak Fortnitea na svoje uređaje u Evropi

Povratak Epic-a

Nakon što je Apple blokirao Epic, Epic povratio svoj developerski račun i uspio da povrati svoju prodavnicu, Epic Games Store, i Fortnite na iOS uređajima u Evropi. Međutim, iako je povratak Epic Games Store-a značajan korak naprijed, Fortnite i dalje ostaje nedostupan u App Store-u u Sjedinjenim Američkim Državama.

Apple otvara vrata Epicu i dozvoljava povratak Fortnitea na svoje uređaje u Evropi

Izazovi za Apple

Odluke koje je Apple donio u vezi sa Epic-om i App Store-om predstavljaju izazove za njihov poslovni model. Kritičari tvrde da Apple zloupotrebljava svoju moć i nameće nepravične uslove developere, posebno kada je riječ o visokim provizijama od 30%. Pored toga, prodaja iPhone-a u ovom kvartalu je smanjena, što dodatno pojačava pritisak na Apple da preispita svoje strategije.

Apple otvara vrata Epicu i dozvoljava povratak Fortnitea na svoje uređaje u Evropi

Nastavak planova

Epic Games je izjavio da će nastaviti sa planovima za povratak Epic Games Store-a i Fortnitea na iOS-u u kontinentu. Ova odluka ne samo da omogućava Epicu da nastavi pružati usluge korisnicima, već šalje snažan signal developerima da će Evropska komisija brzo reagovati na primenu Digital Markets Act (DMA) i držati vlasnike platformi odgovornima. To bi moglo promijeniti pejzaž mobilnih aplikacija u Evropi, pružajući priliku drugim kompanijama da se takmiče i razvijaju svoje prodavnice.

U zaključku, odluka Apple-a da dozvoli Epic Games Store na iPhoneima i iPadima u Europi predstavlja važan korak u priznavanju moći i uticaja ovog velikog gaming developera. Pravna bitka između Epic-a i Apple-a nastavlja se, ali ovo otvara vrata za dalje razgovore i pregovore o odnosima između Big Tech kompanija i developera. Može se očekivati da će Evropska unija i dalje pratiti situaciju i intervencijom kroz Digital Markets Act (DMA) obezbijediti fer okruženje za sve uključene strane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.