Apple je nedavno potvrdio da će do 2025. godine koristiti vlastiti modem za svoje pametne telefone. Ova odluka dolazi nakon što je kompanija produžila svoj ugovor s Qualcommom, vodećim proizvođačem čipova za pametne telefone. Novi ugovor obuhvata lansiranje pametnih telefona u naredne tri godine, te ukazuje na to da izrada sopstvenog modema unutar kompanije Apple zahtijeva više vremena nego što se očekivalo. Očekuje se da će novi modem omogućiti Appleu veću kontrolu nad hardverskim aspektom svojih uređaja i smanjiti njihovu zavisnost od drugih dobavljača. Qualcomm, koji čini gotovo četvrtinu prihoda kompanije, očekuje da će imati udio od 20% na tržištu kada se 2026. godine lansira iPhone 15, što dodatno ukazuje na postepeni prelazak Applea na sopstvenu tehnologiju.

Apple je potvrdio da će koristiti vlastiti modem do 2025. godine

Apple produžila ugovor sa Qualcommom o nabavi modemskih poluvodiča za tri godine

Apple je nedavno potpisao novi ugovor sa Qualcommom, vodećim proizvođačem čipova za pametne telefone, o nabavi modemskih poluvodiča. Ovaj ugovor produžuje saradnju između ove dvije kompanije na još tri godine. To znači da će Qualcomm nastaviti snabdijevati Apple modemima za pametne telefone sve do 2026. godine. Ovaj potez je važan za obe kompanije, jer su njihovi odnosi turbulentni, ali istovremeno vrlo isplativi.

Novi ugovor takođe obuhvata lansiranje pametnih telefona u 2024., 2025. i 2026. godini. To znači da će korisnici Apple uređaja u narednim godinama moći očekivati nove i inovativne modele iPhonea koji će koristiti najnoviju Qualcomm tehnologiju. Apple je poznat po svom inženjeringu i dizajnu, ali suradnja sa Qualcommom omogućuje im korištenje naprednih čipova koji pružaju bržu i pouzdaniju vezu, poboljšanu bateriju i bolju performansu uređaja.

Apple je potvrdio da će koristiti vlastiti modem do 2025. godine

Apple je najveći klijent Qualcomm-a, koji čini gotovo četvrtinu prihoda kompanije

Apple je već dugi niz godina najveći klijent Qualcomm-a. Prethodni ugovor ove dvije kompanije, koji je istekao ove godine, bio je vrijedan milijarde dolara. Prema finansijskim izvještajima Qualcomm-a, prihodi od Apple-a čine gotovo četvrtinu ukupnih prihoda ove kompanije. To jasno pokazuje koliko je saradnja sa Apple-om važna za Qualcomm i koliko je Appleov uticaj na tržište pametnih telefona značajan.

Ovaj novi ugovor o nabavi modemskih poluvodiča za tri godine potvrđuje stabilnost odnosa između Apple-a i Qualcomm-a, a istovremeno svedoči o njihovim dugoročnim strateškim planovima. Obe kompanije su svjesne važnosti ove saradnje za postizanje inovacija i zadovoljstva korisnika.

Izrada modema unutar kompanije Apple zahtijeva više vremena nego što se očekivalo

Izrada sopstvenog modema unutar kompanije Apple je jedan od dugoročnih ciljeva ove tehnološke gigante. Međutim, ovaj proces je složen i zahtijeva više vremena nego što je prvobitno očekivano. To je jedan od razloga zašto je Apple odlučio produžiti ugovor sa Qualcommom i zašto će i dalje koristiti njihove čipove u svojim uređajima do 2026. godine.

Apple je već napravio važne korake u internom razvoju modema, ali ga još uvijek nije uspješno implementirao u svoje telefone. Izrada modema je izazovan proces koji zahtijeva duboko poznavanje tehnologije i resurse. Stoga, produžetak saradnje sa Qualcommom omogućuje Apple-u više vremena za razvoj sopstvenog moda, dok istovremeno koristi najbolje tehnološke rješenja koje Qualcomm pruža.

Apple je potvrdio da će koristiti vlastiti modem do 2025. godine

Apple potvrdio da će koristiti vlastiti modem do 2025. godine

Apple je nedavno potvrdio svoje planove za sopstveni modem, koji će zamijeniti čipove koje trenutno nabavlja od Qualcomm-a. Prema zvaničnoj izjavi, Apple planira implementirati svoj mod u iPhone modele do 2025. godine. Ova vijest je potvrdila spekulacije i glasine koje kruže tehnološkom industrijom.

Ova odluka ima za cilj poboljšati kontrolu nad telekomunikacijskim komponentama i smanjiti zavisnost Apple-a o drugim dobavljačima. Izrada vlastitog moda takođe ima potencijal da donese nove mogućnosti za inovacije i poboljšanja performansi u Apple uređajima. Međutim, do tada će Apple i dalje koristiti Qualcomm-ove modeme kako bi osigurao vrhunsko korisničko iskustvo.

Qualcomm je vodeći proizvođač čipova za pametne telefone i ima turbulentan odnos sa Apple-om

Qualcomm je jedan od vodećih svjetskih proizvođača čipova za pametne telefone. Njihovi čipovi su poznati po visokim performansama, brzom povezivanju i energetskoj efikasnosti. Qualcomm čipovi su prisutni u mnogim popularnim pametnim telefonima, uključujući iPhone-ove.

Odnos između Qualcomma i Applea je često bio turbulentan. Obje kompanije su se međusobno tužile i bile uključene u pravne bitke u vezi sa patenti i licenciranjem tehnologija. Međutim, sporazum o produženju ugovora o nabavi modemskih poluvodiča za tri godine ukazuje na to da su ove razlike riješene i da su obje strane zadovoljne nastavkom saradnje.

Apple je potvrdio da će koristiti vlastiti modem do 2025. godine

Finansijski detalji novog ugovora nisu objavljeni

Finansijski detalji novog ugovora između Apple-a i Qualcomm-a trenutno nisu dostupni javnosti. Obe kompanije su zadržale ove informacije kao poslovnu tajnu. Međutim, s obzirom na važnost Apple-a kao najvećeg klijenta Qualcomm-a, može se pretpostaviti da je ovaj ugovor vrlo isplativ za obje strane.

Produžetak saradnje na još tri godine jasno ukazuje na to da je Apple spreman uložiti značajne resurse u svoje buduće telefone i da je Qualcomm spreman ispuniti njihove zahtjeve i pružiti vrhunsku tehnologiju. Iako nisu objavljeni detalji, ovaj ugovor će zasigurno omogućiti obema kompanijama daljnje inovacije i uspjeh na tržištu pametnih telefona.

Qualcomm očekuje 20% udjela na tržištu kad se 2026. godine lansira novi iPhone

Prema najavama Qualcomm-a, ova kompanija očekuje da će imati oko 20% udjela na tržištu mobilnih uređaja kada se lansira novi iPhone u 2026. godini. Ako ova predviđanja budu tačna, Qualcomm će biti još snažniji igrač na mobilnom tržištu i uživati u velikom uspjehu.

Ova predviđanja su zasnovana na dugogodišnjoj saradnji Qualcomm-a i Apple-a, kao i na činjenici da je Apple najveći klijent Qualcomm-a. Takođe, očekuje se da će inovacije u Qualcomm tehnologiji donijeti dodatne prednosti i potaknuti korisnike da odaberu iPhone proizvode. Ukoliko se ova predviđanja ostvare, Qualcomm će biti jedan od ključnih igrača na tržištu pametnih telefona.

Apple je potvrdio da će koristiti vlastiti modem do 2025. godine

Očekuje se lansiranje iPhone 15, ažuriranih modela Apple Watcha i AirPodsa na najvećem događaju u godini

Svake godine, Apple organizuje veliki događaj na kojem predstavlja najnovije proizvode i tehnološke inovacije. Ovaj događaj je vrhunac godine za Apple i privlači pažnju široke publike. Očekuje se da će na ovom događaju biti predstavljeni iPhone 15, ažurirani modeli Apple Watcha i AirPodsa, kao i druge važne novosti.

Lansiranje novog iPhonea uvijek izaziva veliko interesovanje jer Apple uvijek donosi inovacije i poboljšanja u svojim proizvodima. Ažurirani modeli Apple Watcha i AirPodsa takođe privlače pažnju korisnika širom svijeta. Apple je poznat po svom dizajnu, kvalitetu i performansama, pa se očekuje da će novi uređaji izazvati oduševljenje kod korisnika.

Ukratko, Apple je nedavno produžio ugovor sa Qualcommom o nabavi modemskih poluvodiča za tri godine. Ovaj novi ugovor obuhvata lansiranje pametnih telefona u narednim godinama. Apple je najveći klijent Qualcomm-a, a ovaj ugovor potvrđuje važnost njihove saradnje. Izrada sopstvenog moda unutar kompanije Apple zahtijeva više vremena nego što se očekivalo, pa će Qualcommovi modemi i dalje biti prisutni u Apple uređajima do 2025. godine. Finansijski detalji novog ugovora nisu objavljeni, ali se očekuje da će Qualcomm ostvariti značajan udio na tržištu kada se lansira novi iPhone. Svi ovi detalji će vjerovatno biti otkriveni na Appleovom najvećem događaju u godini, na kojem se očekuje predstavljanje iPhone 15, ažuriranih modela Apple Watcha i AirPodsa, kao i druge važne novosti.

One thought on “Apple je potvrdio da će koristiti vlastiti modem do 2025. godine

  1. Pingback: iPhone 15 Pro Max neće imati povećanje osnovne konfiguracije skladišta - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.