Apple je produžio sporazum sa Qualcommom kako bi se osigurao pristup njihovoj modemskoj poluvodičkoj tehnologiji za iPhone do 2026. godine. Qualcomm, kao najveći dobavljač kompanije Apple, čini gotovo četvrtinu prihoda Qualcomma, što naglašava njihovu važnost kao lidera u tehnologiji pametnih telefona. Iako je Apple ranije planirao razviti vlastiti modem čip, taj proces se pokazao izuzetno težim nego što se očekivalo. Novi sporazum pokriva lansiranje pametnih telefona u periodu od 2024. do 2026. godine, potvrđujući Qualcommovu dominaciju na tržištu. Iako Apple još uvijek ima nadu da će u budućnosti koristiti vlastiti modem, za sada će se osloniti na Qualcomm. Detalji o finansijskim uslovima novog sporazuma još nisu otkriveni, ali je veća vjerovatnoća da će biti slični prethodnom sporazumu iz 2019. godine. Ova objava je izazvala skok od preko 8 posto Qualcommove dionice, što ukazuje na pozitivan odraz na tržište.

Apple se oslanja na Qualcomm za modemsku tehnologiju

Apple produžava sporazum s Qualcommom

Apple, jedan od vodećih svjetskih tehnoloških divova, nedavno je objavio da će produžiti svoj sporazum s Qualcommom kako bi nastavio koristiti modemsku poluvodičku tehnologiju za svoje iPhone uređaje do 2026. godine. Ova odluka dokazuje važnost suradnje između ove dvije kompanije i naglašava značaj Qualcomma kao dobavljača za Apple.

Proizvodnja modemske poluvodičke tehnologije do 2026. godine

Sporazum između Applea i Qualcomma osigurava kontinuiranu nabavku i upotrebu Qualcommovih modemskih čipova za Appleove pametne telefone. Ovaj sporazum pokriva razdoblje do 2026. godine, što će Appleu omogućiti stabilan pristup tehnologiji i osigurati da njegovi uređaji i dalje pružaju visoki standard komunikacijskih performansi.

Qualcomm kao najveći dobavljač kompanije Apple

Qualcomm ima izuzetno važnu ulogu u Appleovom lancu snabdijevanja jer je najveći dobavljač za ovu tehnološku kompaniju. Ova suradnja je od vitalne važnosti za Apple jer Qualcomm čini gotovo četvrtinu prihoda ove kompanije. Kada je u pitanju nabavka modemskih komponenata za svoje uređaje, Apple mora osigurati dugoročnu suradnju i stabilnu opskrbu kako bi zadovoljio rastuću potražnju na tržištu.

Apple se oslanja na Qualcomm za modemsku tehnologiju

Planovi Apple-a za razvoj vlastitog modem čipa

Iako je Apple planirao razviti vlastiti modem čip kako bi postao neovisan dobavljač ove ključne tehnologije, taj proces se pokazao težim nego što se očekivalo. Razvoj kvalitetnog i pouzdanog modema za pametne telefone zahtijeva značajne investicije u istraživanje i razvoj, što je Apple prepoznao kao izazov. Kako bi izbjegao moguće kašnjenje u razvoju vlastitog čipa, Apple je odlučio produžiti suradnju s Qualcommom.

Novi sporazum pokriva lansiranje pametnih telefona

Novi sporazum između Applea i Qualcomma obuhvaća razdoblje od 2024. do 2026. godine, što znači da će Appleovim pametnim telefonima biti osigurana kvalitetna i pouzdana modemksa tehnologija tijekom ovih triju godina. Ovo je izuzetno važno s obzirom na intenzivnu konkurenciju na tržištu pametnih telefona, gdje se tehnološke inovacije brzo razvijaju i korisnici očekuju visokokvalitetne performanse.

Apple se oslanja na Qualcomm za modemsku tehnologiju

Qualcomm kao lider u tehnologijama pametnih telefona

Qualcomm je već duže vrijeme priznat kao lider u tehnologijama pametnih telefona. Njihovi modemski čipovi omogućuju brze i pouzdane veze na mobilnim mrežama, što je ključno za korisnike koji se oslanjaju na pametne telefone za komunikaciju, rad i zabavu. Potvrda dominacije Qualcomma na tržištu je i činjenica da je Apple, jedan od najvećih proizvođača pametnih telefona, odlučio nastaviti suradnju s ovom kompanijom radi osiguranja kvalitetnih i inovativnih uređaja.

Apple se oslanja na Qualcomm

Iako Apple ima ambiciju razviti vlastiti modem čip u budućnosti, trenutno se kompanija još uvijek oslanja na Qualcomm kako bi osigurala kvalitetnu i stabilnu modemsku tehnologiju za svoje iPhone uređaje. Razvoj vlastitog čipa zahtijeva vrijeme, resurse i stručnost, a Apple trenutno razmatra najbolji pristup u ostvarivanju svojih dugoročnih ciljeva. Kroz ovu suradnju s Qualcommom, Apple se nada da će prikupiti potrebno znanje i tehnologiju da postane neovisan dobavljač ove ključne komponente.

Apple se oslanja na Qualcomm za modemsku tehnologiju

Finansijski uslovi novog sporazuma

Iako Apple i Qualcomm nisu objavili detalje o financijskim uslovima novog sporazuma, očekuje se da će on biti sličan prethodnom sporazumu koji je potpisan 2019. godine. Prema tom sporazumu, Apple se obavezao da će plaćati Qualcommu naknadu za korištenje njihove tehnologije, što je Qualcommu omogućilo značajan prihod. Finansijski aspekt ovog sporazuma odražava važnost suradnje između ove dvije kompanije i potvrđuje Qualcommovu poziciju kao vodećeg igrača u industriji mobilnih komunikacija.

Rast Qualcommovih dionica

Nakon objave sporazuma između Applea i Qualcomma, Qualcommove dionice su zabilježile skok od preko 8 posto. Ova reakcija tržišta odražava povjerenje investitora u Qualcomm i prepoznavanje vrijednosti suradnje s Appleom. Očekuje se da će ova suradnja osnažiti Qualcommov položaj na tržištu pametnih telefona i donijeti dodatne prihode ovoj tehnološkoj kompaniji.

Ukupno, produženje sporazuma između Applea i Qualcomma predstavlja stratešku odluku koja će osigurati Appleu stabilan pristup kvalitetnoj modemskoj tehnologiji za svoje iPhone uređaje. Sporazum ističe važnost suradnje Applea i Qualcomma, potvrđuje Qualcommovu dominaciju na tržištu pametnih telefona i otvara put za daljnji tehnološki razvoj u budućnosti.

Apple se oslanja na Qualcomm za modemsku tehnologiju

One thought on “Apple se oslanja na Qualcomm za modemsku tehnologiju

  1. Pingback: Apple je potvrdio da će koristiti vlastiti modem do 2025. godine - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.