Android je postao izuzetno popularan zbog svoje niže cijene u odnosu na Apple uređaje. Statistike pokazuju da Android ima veći tržišni udio od iOS širom svijeta, dok iOS dominira američkim tržištem. Ova razlika može se objasniti nekoliko faktora. Prvo, Android je dostupan u širokom spektru cijena, što ga čini privlačnim za ljude s različitim budžetima. Također, mnogi korisnici cijene mogućnost prilagođavanja Android uređaja, što je često ograničeno kod iOS uređaja. Međutim, Apple ima prednost u SAD-u zbog brenda, prisustva u pop kulturi i povjerenja korisnika u kvalitetu proizvoda. Utjecaj poznatih ličnosti koje koriste iPhone također može utjecati na odluke kupaca. Ipak, kako bi se konkuriralo Androidu na globalnom tržištu, Apple bi mogao razmotriti ponudu jeftinijih opcija. Bez obzira na to, predviđa se da će Android nastaviti dominirati globalnim telefonskim tržištem i u budućnosti.

Tržišni udio Androida i iOS-a

Android i iOS su dva najpopularnija mobilna operativna sistema na svijetu. Ovi operativni sistemi dominiraju tržištem pametnih telefona i korisnici su često podijeljeni između ova dva konkurenta. Međutim, kada se radi o globalnom tržištu, Android ima veći tržišni udio od iOS-a, dok iOS dominira tržištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Android ima veći tržišni udio od iOS širom svijeta

Statistike pokazuju da Android ima veći tržišni udio u svijetu u poređenju sa iOS-om. Ovaj operativni sistem je popularan zbog svog otvorenog koda koji omogućava proizvođačima da prilagode i pruže različite mogućnosti korisnicima. Android uređaji dolaze u različitim cjenovnim kategorijama, što privlači širok spektar korisnika.

iOS ima veći tržišni udio od Androida u Sjedinjenim Američkim Državama

Sa druge strane, iOS ima veći tržišni udio u Sjedinjenim Američkim Državama. Ljubitelji Apple brenda su lojalni korisnici koji cijene dizajn i kvalitet proizvoda koje Apple pruža. Također, Apple uređaji često privlače pažnju korisnika zbog svog prisustva u pop kulturi i popularnosti među poznatim osobama.

Statistike pokazuju da Android dominira globalnim tržištem, dok iOS dominira američkim tržištem

Gledajući globalno tržište, statistike jasno pokazuju da Android dominira. Razlog za to može biti niža cijena Android uređaja u odnosu na Apple uređaje, što privlači veći broj korisnika širom svijeta. S druge strane, iOS dominira američkim tržištem zbog brenda, prisutnosti u pop kulturi i vjerovanja korisnika u kvalitet proizvoda.

Android je popularan zbog svoje niže cijene u odnosu na Apple uređaje

Cijena kao faktor popularnosti

Cijena je jedan od ključnih faktora koji utječe na popularnost Androida u odnosu na iOS. Android uređaji su općenito jeftiniji od Apple uređaja, što privlači korisnike koji žele kvalitetan pametni telefon po povoljnijoj cijeni. Ova niža cijena omogućava širem krugu korisnika da pristupe tehnologiji i funkcionalnostima koje Android pruža.

Android je popularan zbog svoje niže cijene u odnosu na Apple uređaje

Prednosti Apple brenda

Iako Android ima veći tržišni udio širom svijeta, Apple ima svoje jedinstvene prednosti koje mu omogućavaju dominaciju na američkom tržištu. Jedna od ključnih prednosti je brend samog Applea. Apple se smatra prestižnim brendom koji građani Sjedinjenih Američkih Država često percipiraju kao simbol statusa i kvaliteta.

Prisustvo Applea u pop kulturi ima snažan utjecaj na korisnike, a popularnost Apple proizvoda je često vidljiva u medijima i na društvenim mrežama. Također, značajne ličnosti iz svijeta mode, muzike i filma često koriste iPhone uređaje, što dodatno utječe na percepciju korisnika.

Android je popularan zbog svoje niže cijene u odnosu na Apple uređaje

Uticaj pop kulture

Pop kultura igra važnu ulogu u odluci kupaca pri odabiru mobilnog operativnog sistema. Prikazivanje poznatih ličnosti koje koriste iPhone uređaje u reklamama, filmovima i muzičkim spotovima ima snažan utjecaj na korisnike. Ovo stvara aspiraciju kod korisnika da posjeduju iste uređaje kao i njihovi omiljeni poznati likovi.

Također, društvene mreže i influenseri imaju moć da utječu na izbor korisnika. Putem Instagrama, YouTubea i drugih platformi, influenseri često promovišu određeni brend telefona, uključujući i Apple. Ovaj vid marketinga često ima pozitivan utjecaj na korisnike i može ih motivisati da odaberu iOS.

Android je popularan zbog svoje niže cijene u odnosu na Apple uređaje

Potencijalna konkurencija

Iako Android trenutno dominira globalnim tržištem pametnih telefona, Apple ima potencijalnu mogućnost da konkuriše na globalnom nivou ako ponudi jeftinije opcije. Apple je poznat po svojim premium uređajima koji često dolaze sa višom cijenom u poređenju sa konkurencijom. Međutim, ako bi Apple proširio svoje mogućnosti sa jeftinijim modelima telefona, mogao bi privući veći broj korisnika i osvojiti veći tržišni udio.

Pored toga, Apple je poznat po svojoj reputaciji kvaliteta proizvoda. Ako bi održao visok standard kvaliteta i ponudio pristupačnije opcije, mogao bi privući i zadržati veći broj korisnika na globalnom nivou.

Android je popularan zbog svoje niže cijene u odnosu na Apple uređaje

Budućnost tržišta

Na temelju trenutnih statistika i trendova, Android će vjerojatno nastaviti dominirati globalnim telefonskim tržištem u budućnosti. Njegov veći tržišni udio i raznolikost proizvoda privlači širi spektar korisnika širom svijeta.

Međutim, to ne znači da Apple neće imati ulogu i utjecaj na tržištu. Ako Apple uspije proširiti svoje mogućnosti sa jeftinijim opcijama, može osvojiti veći tržišni udio i biti jači konkurent Androidu.

2 thoughts on “Android je popularan zbog svoje niže cijene u odnosu na Apple uređaje

  1. Pingback: Apple Vision Pro 2 dostupan tek za nekoliko godina - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

  2. Pingback: Dodatne pogodnosti pri kupovini putem OnePlus aplikacije - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.