Nova verzija Android operativnog sistema, nazvana Android 14, nedavno je postala dostupna u javnoj beti za Google telefone. Ova verzija se očekuje da će se nalaziti u beta fazi još nekoliko mjeseci, odnosno sve do kasnog ljeta 2023. godine. Korisnici Pixel telefona sada mogu eksperimentisati sa ovim novim operativnim sistemom i isprobavati njegove funkcionalnosti. S obzirom na novine koje donosi, Android 14 će omogućiti razvojnim programerima da prilagode način interakcije korisnika sa svojim aplikacijama, dok će korisnici imati mogućnost da odbace obavještenja koja smatraju nepodnošljivim. Dodatno, korisnici će moći da odobre samo djelimičan pristup aplikacijama koje traže pristup njihovim galerijama fotografija i video zapisima. Sveukupno, nova beta verzija Androida 14 nudi kozmetičke promjene i dodatne funkcionalnosti, čime će unaprijediti korisničko iskustvo na Google telefonima.

Nova verzija Android operativnog sistema očekuje se u beti nekoliko mjeseci

Android 14 dostupan u javnoj beti

Android 14 je sada dostupan u javnoj beti za Google telefone. Ova nova verzija Android operativnog sistema donosi brojne novitete i promjene koje korisnici i razvojni programeri jedva čekaju da isprobaju. Prva beta verzija će biti dostupna nekoliko mjeseci, sve do kasnog ljeta 2023. godine. Međutim, Pixel korisnici imaju privilegiju da već sada eksperimentišu sa Androidom 14 i budu među prvima koji će iskusiti sve njegove prednosti i mogućnosti.

Očekivanja od nove verzije

Nova verzija Android operativnog sistema je veoma iščekivana i očekuje se da će donijeti značajne promjene u načinu interakcije korisnika sa svojim telefonima. Beta verzija će biti dostupna nekoliko mjeseci kako bi korisnici imali priliku da testiraju i upoznaju nove funkcije sistema. Krajem ljeta 2023. godine se očekuje da će Android 14 biti dostupan za sve korisnike.

Jedna od najvažnijih novina u Androidu 14 je mogućnost prilagođavanja interakcije korisnika sa aplikacijama. Novi operativni sistem će omogućiti razvojnim programerima da prilagode način na koji korisnici koriste njihove aplikacije, čime će se poboljšati korisničko iskustvo i olakšati korištenje aplikacija.

Nova verzija Android operativnog sistema očekuje se u beti nekoliko mjeseci

Podržani modeli Google telefona

Beta verzija Androida 14 je dostupna samo za određene modele Google telefona. Za sada nisu objavljeni tačni modeli koji će biti podržani, ali se očekuje da će biti podržani najnoviji modeli Pixel telefona.

Korisnici koji posjeduju Pixel telefone će moći da iskoriste ovu privilegiju i već sada isprobaju sve nove funkcije i promjene koje donosi Android 14. Ostali korisnici će morati sačekati da se verzija operativnog sistema zvanično objavi i bude dostupna za sve telefone.

Nova verzija Android operativnog sistema očekuje se u beti nekoliko mjeseci

Novi korisnički interfejs

Jedna od najuočljivijih promjena u Androidu 14 je novi korisnički interfejs. Osim kozmetičkih promjena i osvježenog izgleda, novi interfejs donosi i dodatne funkcionalnosti koje će olakšati korištenje telefona.

Kozmetičke promjene uključuju promjene u izgledu ikona, fontova i boja, čime će se postići moderniji i svježiji izgled. Dodatne funkcionalnosti uključuju poboljšani sistem navigacije, brži pristup postavkama i organizaciju aplikacija.

Ova nova verzija Androida pruža korisnicima više mogućnosti za personalizaciju i prilagođavanje svog telefona prema vlastitim željama i potrebama.

Nova verzija Android operativnog sistema očekuje se u beti nekoliko mjeseci

Odbacivanje obavještenja

Jedna od najznačajnijih novina u Androidu 14 je mogućnost odbacivanja obavještenja, čak i ako su označena kao nepodnošljiva od strane aplikacije. Ova nova funkcionalnost će korisnicima pružiti veću kontrolu nad obavještenjima koja primaju i omogućiti im da se oslobode neželjenih obavještenja.

Osim toga, nova verzija Androida će omogućiti korisnicima da prilagode način na koji obavještenja prikazuju na svojim telefonima. Na taj način, korisnici će moći da organizuju i filtriraju obavještenja prema svojim potrebama i preferencijama.

Nova verzija Android operativnog sistema očekuje se u beti nekoliko mjeseci

Djelimičan pristup galerijama

Još jedna značajna novina u Androidu 14 je mogućnost davanja djelimičnog pristupa aplikacijama koje traže pristup galerijama fotografija i video zapisa. Do sada, korisnici su morali dati potpuni pristup svojim galerijama, što je u nekim slučajevima bilo neprikladno ili nepotrebno.

Nova verzija Androida će omogućiti korisnicima da daju djelimičan pristup aplikacijama, čime će se poboljšati nivo privatnosti i zaštite korisničkih podataka. Na taj način, korisnici će moći da odaberu koje fotografije ili video snimke žele podijeliti sa određenom aplikacijom, smanjujući rizik od neovlaštenog pristupa.

Uz ove novitete, Android 14 donosi i brojne druge promjene i poboljšanja, čime će se unaprijediti korisničko iskustvo i omogućiti korisnicima da bolje iskoriste svoje telefone. Ova nova verzija operativnog sistema donosi mnogo toga, a korisnici Pixel telefona imaju čast da već sada eksperimentišu sa svim novim funkcijama i promjenama.

Sva ta očekivanja i novosti čine Android 14 jednim od najvećih nadogradnji Android operativnog sistema u posljednjim godinama i svakako jednim od najvažnijih događaja za sve korisnike Google telefona. Ukoliko posjedujete Pixel telefon, ne propustite priliku da već sada isprobate ovu revolucionarnu verziju Androida i otkrijete sve njene prednosti. Ostali korisnici će morati sačekati nekoliko mjeseci dok ne budu u mogućnosti da ažuriraju svoje telefone sa Androidom 14 i uživaju u svim njegovim novitetima.

One thought on “Nova verzija Android operativnog sistema očekuje se u beti nekoliko mjeseci

  1. Pingback: Android je popularan zbog svoje niže cijene u odnosu na Apple uređaje - MobTelefoni.rs: Vaš Vodič za Mobilne Telefone u Srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.