Vrhovni sud SAD odbija da sasluša slučaj patenta VirnetX, čime Apple štedi 503 miliona dolara. Danas je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država saopštio da neće saslušati slučaj patenta VirnetX protiv Apple-a, čime je okončana 14-godišnja pravna bitka i na kraju Apple štedi 502,8 miliona dolara. Prema podacima koje je objavio CNBC, odlukom vrhovnog suda neće se iznositi stav i tako ostaje važeće rešenje iz marta 2023. godine, kada je Sud za federalnu upravu doneo odluku o usvajanju žalbe Apple-a i izuzeću plaćanja štete koju je VirnetX dobio 2020. godine. VirnetX je dobio uspešno suđenje protiv Apple-a 2020. godine u kome se tvrdilo da je Apple prekršio VirnetX patente sa svojom VPN opcijom na zahtev na iPhone-u. Međutim, kasnije su dva patenta navedena u tom slučaju poništena od strane Zavoda za patente i zaštitne znakove Sjedinjenih Američkih Država. Nakon što je Apple uložio žalbu na prvobitnu odluku iz 2020. godine, uspeo je da uputi na poništavanje patenata i time dobije ukidanje prvobitnog računa od strane federalnog suda. VirnetX je pokušao da dovede slučaj o poništenju patenata do Vrhovnog suda, ali je odbijen. VirnetX se smatra kompanijom koja se bavi patentima i da ne nudi prave proizvode ili usluge. Oni ostvaruju prihod tužeći tehnološke kompanije koje krše ili licenciraju njihove patente. Iako Apple neće morati da plati 503 miliona dolara za ovaj konkretan slučaj, 2019. godine Apple je ipak morao da plati 440 miliona dolara zbog kršenja VirnetX patentima za komunikacionu bezbednost pri korišćenju FaceTime-a i iMessage-a.

Vrhovni sud SAD odbija da sasluša slučaj patenta VirnetX, čime Apple štedi 503 miliona dolara

Vrhovni sud SAD odbija da sasluša slučaj patenta VirnetX, čime Apple štedi 503 miliona dolara.

Današnja odluka Vrhovnog suda SAD znači da se slučaj patenta između VirnetX-a i Apple-a neće razmatrati, čime se završava 14-godišnja pravna bitka i Apple-u se štedi iznos od 503 miliona dolara.

Odluka Vrhovnog suda da ne sasluša slučaj patenta

Vrhovni sud SAD donio je odluku da neće saslušati slučaj patenta između VirnetX-a i Apple-a. To znači da će odluka federalnog suda za žalbe iz 2023. godine ostati na snazi, te Apple neće morati platiti odštetu koju je VirnetX dobio 2020. godine.

Završetak dugogodišnje pravne bitke

Ova odluka znači kraj dugi niz godina trajajuće pravne bitke između VirnetX-a i Apple-a. Ovi sudski sporovi započeli su 2008. godine i trajali četrnaest godina, a sada je konačno postignuta odluka koja će okončati ove pravne nesporazume.

Ušteda za Apple u iznosu od 503 miliona dolara

Ova odluka Vrhovnog suda omogućuje Apple-u da uštedi iznos od 503 miliona dolara. Prethodna presuda je naložila Apple-u da plati tu odštetu VirnetX-u zbog kršenja njihovih patenata. Međutim, sada Apple neće morati izvršiti tu isplatu.

Vrhovni sud SAD odbija da sasluša slučaj patenta VirnetX, čime Apple štedi 503 miliona dolara

Detalji slučaja patenta VirnetX

Šta je VirnetX

VirnetX je patentna holding kompanija koja posluje na tržištu intelektualne svojine. Njihov poslovni model se zasniva na tom da tuže tehnološke kompanije koje krše ili licenciraju njihove patente. Oni sami ne proizvode proizvode niti pružaju usluge, već generiraju prihod putem tužbi zbog kršenja patenata.

Pobjeda VirnetX na suđenju 2020. godine

U 2020. godini, VirnetX je postigao veliku pobjedu na sudu protiv Apple-a. Sud je utvrdio da je Apple prekršio patente VirnetX-a sa svojom VPN na zahtjev značajkom na iPhone-u. Međutim, kasnije je utvrđeno da su dva patenta spomenuta u slučaju poništena od strane Američkog ureda za patent i zaštitne znakove.

Prekršaj patenata od strane Apple-a

Sud je zaključio da je Apple prekršio patente VirnetX-a sa svojom VPN na zahtjev značajkom na iPhone-u. Ova značajka omogućava korisnicima da koriste sigurnu mrežnu vezu putem virtualne privatne mreže.

Poništenje patenata

Kasnije je Američki ured za patent i zaštitne znakove poništio dva patenta VirnetX-a koja su bila spomenuta u slučaju. Ovo je dovelo do obaranja presude i postavilo temelj za Apple-ovu žalbu i konačnu odluku koju je doneo federalni sud za žalbe.

Apple se žalio na prvobitnu presudu

Nakon prvobitnog presuđivanja, Apple se žalio na odluku suda. Tvrdili su da su patenti koji su bili sporni poništeni, te da stoga ne trebaju platiti odštetu VirnetX-u. Njihova žalba je prihvaćena i inicijalna presuda je poništena.

Pokušaj eskalacije slučaja do Vrhovnog suda

Nakon što je odluka federalnog suda za žalbe potvrdila poništenje presude, VirnetX je pokušao dovesti slučaj do Vrhovnog suda. Međutim, ova najviša pravna instanca je odbila saslušati slučaj, čime je definitivno okončala pravnu bitku između VirnetX-a i Apple-a.

Vrhovni sud SAD odbija da sasluša slučaj patenta VirnetX, čime Apple štedi 503 miliona dolara

Povijest sudskih sporova između Apple-a i VirnetX-a

Gubici Apple-a u sporovima sa VirnetX-om

Vrhovni sud SAD odbija da sasluša slučaj patenta VirnetX, čime Apple štedi 503 miliona dolara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.