Apple je produžio sporazum o licenciranju modema sa kompanijom Qualcomm do marta 2027. Ova vijest je objavljena tokom prvog kvartalnog izvještaja za 2024. godinu kompanije Qualcomm. Prethodni sporazum između Apple-a i Qualcomm-a produžen je za još dvije godine, što znači da možemo očekivati da će se Qualcomm modemi koristiti u narednim generacijama iPhone uređaja. Apple je već nekoliko godina radio na razvoju svog sopstvenog 5G modem čipa, kako bi smanjio svoju zavisnost od Qualcomm-a. Međutim, napredak u razvoju ovog čipa je više puta odgođen. Trenutno se očekuje da će predstojeći iPhone modeli koristiti Qualcomm-ov Snapdragon X75 modem, koji omogućava poboljšano povezivanje sa mrežom i efikasniju potrošnju energije.

Apple produžuje sporazum o licenciranju modema sa Qualcomm-om do marta 2027

Apple produžuje sporazum o licenciranju modema sa Qualcomm-om do marta 2027

Apple je produžio svoj sporazum o licenciranju modem čipova sa kompanijom Qualcomm do marta 2027, saopćio je Qualcomm tokom svog prvog kvartalnog sastanka 2024. godine. Apple-ov postojeći sporazum sada je produžen za dodatne dvije godine, što znači da možemo očekivati da će Qualcomm modemi biti prisutni u narednim generacijama iPhone-a.

Qualcomm je potvrdio vijest o produženju sporazuma, objavivši je tokom svog kvartalnog sastanka. Ova vijest potvrđuje da će Apple nastaviti koristiti Qualcomm modem čipove u svojim uređajima.

Očekuje se da će Qualcomm modem biti prisutan u budućim generacijama iPhone-a, jer sporazum omogućava nastavak isporuke Qualcomm modem čipova za Apple. Modem čipovi će biti dostupni do marta 2027.

Razvoj Apple-ovog vlastitog 5G modema

Apple već nekoliko godina radi na razvoju svog vlastitog 5G modem čipa. Ovaj potez ima za cilj smanjenje zavisnosti kompanije od Qualcomm-a za 5G čipove. Međutim, Apple-ov napredak na ovom polju je bio obilježen brojnim odgodama.

Prema izvještaju Marka Gurmana iz novembra 2023. godine, rad na Apple-ovom modem čipu je odgođen do kraja 2025. ili 2026. godine, a moguće je da će biti još kašnjenja. Početni plan Apple-a bio je da ima Apple-dizajniran modem čip spreman za upotrebu do 2024. godine, ali taj cilj nije ispunjen. Kompanija je tada željela ugraditi modem čip u iPhone SE koji će biti lansiran u proljeće 2025. godine, ali ni taj cilj neće biti ispunjen.

Apple produžuje sporazum o licenciranju modema sa Qualcomm-om do marta 2027

Problemi sa kodom Intel-a u Apple-u

Apple je naišao na probleme sa kodom koji je preuzeo od Intela, nakon akvizicije Intel-ovog poslovanja sa modem čipovima. Kompanija je morala unijeti izmjene i poboljšanja koda kako bi ga prilagodila svojim potrebama. Dodavanje novih funkcija je izazvalo probleme sa postojećim funkcionalnostima. Pored toga, Apple mora izbjegavati kršenje Qualcomm-ovih patenata tokom razvoja svog 5G modema.

Apple-ov 5G modem je odložen

Razvoj Apple-ovog 5G modema je bio obilježen višestrukim odgodama. Postojali su problemi sa razvojem i ispitivanjem čipova. Inicijalni planovi su predviđali da će modem biti spreman do 2024. godine, ali ti rokovi nisu ispunjeni. Prema izvještaju Marka Gurmana, Apple-ov 5G modem neće biti spreman prije 2026. ili 2027. godine. Kompanija je još uvijek daleko od stvaranja konkurentnog modema u odnosu na Qualcomm, te će morati uložiti dodatne napore u razvoj čipa.

Apple produžuje sporazum o licenciranju modema sa Qualcomm-om do marta 2027

Qualcomm Snapdragon X75 modem za iPhone 16 Pro modele

Po najnovijim informacijama, novi iPhone 16 Pro modeli koji će biti lansirani 2024. godine će koristiti Qualcomm Snapdragon X75 modem. Ovaj modem dolazi sa poboljšanim mogućnostima za agregaciju nosilaca i efikasnijom potrošnjom energije.

Ukratko, Apple je produžio sporazum o licenciranju modem čipova sa Qualcomm-om do marta 2027. Kompanija je i dalje u procesu razvoja svog vlastitog 5G modema, ali je suočena sa brojnim izazovima i odgodama. U međuvremenu, iPhone 16 Pro modeli koristit će Qualcomm modem čipove, koji su poboljšani i efikasniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.