Apple će dodati novi veći iPad Air sa 12,9 inča u potpuno osvježenu liniju iPad uređaja koja stiže iduće godine, pri čemu će dva modela iPad Air-a imati prioritet na lansiranju, prema analitičaru Apple-a Ming-Chi Kuo-u. Prema Kuo-vim najnovijim prognozama, Apple će nadoknaditi nedostatak izmijena u ovogodišnjoj liniji iPad-a putem ažuriranja svih postojećih modela, počevši od osvježenog modela sa ekranom od 10,9 inča i novog modela iPad Air sa 12,9 inča, čije bi proizvodnja trebala početi u prvom kvartalu 2024. godine. Očekuje se da će novi 12,9-inčni iPad Air imati LCD ekran bez mini-LED tehnologije koju koristi trenutni iPad Pro, ali će imati korist od iste oksidne podrške, što će pružiti bolje performanse prikaza od trenutnog modela iPad Air-a sa ekranom od 10,9 inča. U drugom kvartalu planira se lansiranje novih modela OLED iPad Pro-a, koji se već neko vrijeme nagađaju, sa dijagonalom ekrana od 11 i 13 inča, redizajniranim kućištem i novim čipom M3. Na kraju, Kuo predviđa da će novi iPad mini i 11. generacija iPad-a biti posljednji na Apple-ovom rasporedu proizvodnje za 2024. godinu, što će dovesti do prestanka proizvodnje trenutnog 9. generacijskog iPada, koji se još uvijek nudi zajedno sa 10. generacijskim modelom u Apple-ovoj ponudi. Očekuje se skroman porast isporuke iPad-a u odnosu na ovu godinu, sa prognoziranih 52-54 milijuna jedinica u 2024. godini u usporedbi s 2023. godinom. Ipak, ovakav porast je još uvijek daleko od vrhunca Apple-a od 63 milijuna isporučenih iPad-a u 2022. godini tokom pandemije.

Obnavljanje linije proizvoda

Apple će dodati novi, veći iPad Air sa 12.9 inča u potpuno osvježenoj liniji iPad uređaja koja stiže sljedeće godine. Prema analitičaru Ming-Chi Kuou, dva modela iPad Aira imaju prioritet u planovima lansiranja kompanije Apple.

Proizvodnja u prvoj četvrtini 2024.

Da bi nadoknadila nedostatak inovacija u liniji iPad uređaja ove godine, Apple će ažurirati sve postojeće modele, počevši sa unaprijeđenim 10.9-inčnim iPadom i novim 12.9-inčnim iPad Airom, kojima su planirani novi čipovi za serijsku proizvodnju u prvoj četvrtini 2024. godine.

Kuo: Veći iPad Air sa 12.9 inča dolazi početkom 2024. godine uz osvježenje linija proizvoda

12.9 inčni iPad Air bez mini-LED tehnologije

Prema Kuoovim predviđanjima, novi 12.9-inčni iPad Air neće imati mini-LED tehnologiju koja se koristi u trenutnim iPad Pro modelima. Ipak, ovaj model će koristiti LCD ekran sa oksidnim podlogom, koja će omogućiti bolje performanse ekrana u odnosu na trenutni 10.9-inčni iPad Air koji koristi a-Si podlogu.

OLED iPad Pro modeli u drugom tromjesečju

Nakon toga, slijede lansiranje OLED iPad Pro modela koji su već duže vrijeme predmet špekulacija. Apple će lansirati novi 11-inčni i 13-inčni iPad Pro sa redizajniranim kućištem i novim M3 čipom u drugom tromjesečju.

Kuo: Veći iPad Air sa 12.9 inča dolazi početkom 2024. godine uz osvježenje linija proizvoda

Novi iPad mini i 11. generacija iPad-a

Prema Kuoovim predviđanjima, novi iPad mini i 11. generacija iPad-a će biti posljednji koji će se naći u planovima lansiranja za 2024. godinu. Ovo bi značilo ukidanje 9. generacije iPada koja je trenutno dostupna zajedno sa 10. generacijom u Appleovoj liniji proizvoda.

Kuo vjeruje da će povećanje isporuke iPada u 2024. biti umereno u poređenju sa ovom godinom, te predviđa oko 52-54 miliona jedinica u odnosu na 2023. godinu. Ovo predstavlja umereni rast u odnosu na rekordne 63 miliona isporuka iPada ostvarene u 2022. godini tokom pandemije.

Mark Gurmanova prognoza

Prema izvještaju Marka Gurmna iz Bloomberga, tokom 2024. godine očekuje se ažuriranje cijele linije iPad uređaja, ali njegova vremenska prognoza se nešto razlikuje od Kuoove i ne pominje veći iPad Air. Gurman je ranije izvjestio da bi jeftiniji i srednji iPad modeli mogli biti ažurirani već u martu 2024., dok se očekuje da će se novi 11-inčni i 13-inčni iPad Pro modeli sa M3 čipom i OLED ekranima pojaviti u prvoj polovini 2024. godine. Sledeći iPad Air i iPad mini će vjerovatno biti opremljeni čipovima M2 i A16 Bionic, redom.

Kuo: Veći iPad Air sa 12.9 inča dolazi početkom 2024. godine uz osvježenje linija proizvoda

Mogući datum ažuriranja

Prema Gurmanu, niže i srednje klase iPad-a mogu biti ažurirani već u martu 2024. godine, dok bi 11-inčni i 13-inčni iPad Pro modeli mogli biti lansirani u prvom polugodištu 2024. godine.

Potencijalni čipovi za buduće modele

Kuo predviđa da će novi iPad mini biti opremljen M2 čipom, dok će 11. generacija iPad-a imati A16 Bionic čip.

Kuo: Veći iPad Air sa 12.9 inča dolazi početkom 2024. godine uz osvježenje linija proizvoda

Izvor članka

Ove informacije o nadolazećem iPhoneu dolaze iz članka „Larger 12.9-inch iPad Air Coming Early 2024 Amid Lineup Refresh“ na stranici MacRumors.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.