Apple je konačno osvježio iPad Pro, a nove funkcionalnosti su bile vrijedne čekanja. Od nove OLED tehnologije ekrana do čipa M4, iPad Pro iz 2024. godine je nedvosmisleno impresivan. Ovde su navedene najznačajnije promjene koje treba razmotriti prilikom odlučivanja o nadogradnji. Kroz ovaj članak ćemo istražiti OLED ekran, M4 čip, tanki dizajn, kameru i dodatnu opremu. Također ćemo se osvrnuti na neke uklonjene funkcionalnosti. Ako već imate M2 iPad Pro, M4 vjerojatno nije vrijedan nadogradnje, ali za sve starije modele, to je značajan korak naprijed koji donosi mnoštvo novih mogućnosti.

2024 iPad Pro: Najbolje nove funkcionalnosti

OLED zaslon

OLED zaslon na novom iPad Pro modelu je sada dostupan i u verzijama s ekranom od 11 inča i 13 inča. Ovaj zaslon koristi Ultra Retina XDR tehnologiju koja se bazira na tandemskoj OLED tehnologiji. To znači da se na vrhu jednog OLED panela nalazi drugi, omogućavajući izuzetno precizne i živopisne boje. Ovaj zaslon postiže svetlije vrhove, dublje crne boje i bolje detalje u senkama i pri slabom osvetljenju. Dodatna opcija je i matirana nano tekstura koja smanjuje odsjaj i refleksiju svetlosti.

M4 čip

Novi M4 čip koji se koristi u iPad Pro modelu predstavlja generaciju procesa od 3 nm. Ovo je značajno unapređenje u odnosu na prethodnu generaciju, M2 čip. M4 nudi poboljšane performanse CPU-a i GPU-a, pružajući korisniku brže i fluidnije iskustvo prilikom korišćenja Android aplikacija i igranja zahtevnih igara. Ovaj čip takođe ima najmoćniji Neural Engine ikada, sa mogućnošću obavljanja neverovatnih 38 biliona operacija u sekundi, osiguravajući obradu podataka na visokom nivou.

Tanak dizajn

Novi iPad Pro model dolazi u izuzetno tankom dizajnu, sa debljinom od samo 5.1mm za model od 13 inča. Ova debljina čini ovaj uređaj najtanji koji je Apple ikada proizveo, čak tanji i od iPod nano uređaja. Model od 11 inča ima debljinu od 5.3 mm, što je takođe veoma impresivno. Oba modela imaju minimalne okvire oko ekrana, čime je maksimizirana iskorišćenost prostora. Sa minimalnom težinom i jednostavnim dizajnom, novi iPad Pro je lako i lagano za nošenje i prenos.

Kamera

Prednja kamera na novom iPad Pro modelu se nalazi sa desne strane, i to je optimalna pozicija za video pozive. Ovaj raspored kamera omogućava korisniku da gleda ekran dok komunicira putem video poziva, što ga čini idealnim za poslovne sastanke ili komunikaciju sa porodicom i prijateljima. Kvalitet kamere je takođe unapređen, pružajući oštrije i jasnije slike.

2024 iPad Pro: Najbolje nove funkcionalnosti

Dodaci

Novi iPad Pro dolazi sa nekoliko novih dodataka koji proširuju njegove mogućnosti. Tu je nova Magic tastatura koja omogućava brže kucanje i poboljšano iskustvo korišćenja. Tastatura ima veći trackpad sa haptic feedback tehnologijom, što omogućava preciznije i udobnije korišćenje. Takođe, tu je i Apple Pencil Pro, koji omogućava korisnicima da precizno crtaju i pišu na ekranu. Pencil Pro ima dodatne funkcionalnosti poput podrške za preciznije crtanje i haptic feedback tehnologije.

Uklonjene funkcionalnosti

Apple je u novom iPad Pro modelu uklonio određene funkcionalnosti kako bi fokusirao na poboljšanje performansi i osigurao optimalno iskustvo korišćenja. Jedna od uklonjenih funkcionalnosti je mmWave 5G čip, koji je sada zamenjen samo podrškom za sub-6GHz mreže. Ovo može uticati na brzinu prenosa podataka, ali je i dalje kompatibilno sa većinom standarda mobilne mreže. Takođe, samo su modeli sa podrškom za mobilnu mrežu opremljeni eSIM karticom, što znači da korisnici neće moći da koriste fizičku SIM karticu. Osim toga, novi iPad Pro model nema Ultra Wide kameru i stickere u pakovanju.

Ukratko, 2024 iPad Pro donosi brojne unapređenja koja ga čine jednim od najmoćnijih i najnaprednijih tableta na tržištu. Sa izuzetnim OLED zaslonom, unapređenim M4 čipom, tankim dizajnom i vrhunskom kamerom, iPad Pro pruža neverovatno iskustvo korišćenja. Dodaci poput nove Magic tastature i Apple Pencil Pro dodatno proširuju mogućnosti ovog uređaja. Iako su neke funkcionalnosti uklonjene, iPad Pro je i dalje impresivan uređaj koji donosi značajan napredak u svetu tableta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.