U novom članku „Šest stvari o budućim planovima za preklopne MacBooks“, saznat ćete najnovije informacije o potencijalnom preklopnom MacBook uređaju koji Apple planira da lansira u bliskoj budućnosti. Prema glasinama od nekoliko pouzdanih izvora, ovaj MacBook bi trebao imati preklopni ekran i mogao bi biti Apple-ov prvi preklopni uređaj. Čitajte dalje da biste saznali šest ključnih karakteristika o kojima smo do sada čuli o ovom uređaju, uključujući dizajn, veličinu, tehnologiju ekrana, čip M-serije, cijenu i datum lansiranja.

Šest stvari o budućim planovima za preklopne MacBooks

Šta je preklopni MacBook?

Prema informacijama iz pouzdanih izvora, Apple radi na razvoju MacBooka sa preklopivim ekranom. Ovo bi mogao biti prvi Apple uređaj sa preklopivim ekranom, čak i pre preklopivog iPhonea. U nastavku ćemo razmotriti šest ključnih karakteristika koje smo do sada čuli o ovom uređaju.

Dizajn

Dizajn preklopnog MacBooka sa potpunim ekranom bio bi različit od trenutnog MacBooka koji ima ekran i tastaturu. Ovaj uređaj bi imao jedan veliki ekran koji bi mogao da se preklapa na pola.

Kada se rasklopi, MacBook bi mogao da se koristi kao monitor u kombinaciji sa tastaturom i touchpad-om ili mišem, a kada se preklopi, mogao bi da služi kao notesni računar. Pretpostavljamo da ovaj dizajn ne bi imao odvojenu tastaturu, umesto toga koristio bi tastaturu na ekranu sa digitalnim tasterima i haptičkim povratnim informacijama za osećaj pritiska tastere.

Veličina

Analitičar za istraživanje ekrana Ross Young tvrdi da će preklopni MacBook imati ekran veličine 18,8 inča, a Apple ima za cilj da ekran bude „što je moguće više bešavan“ kada je rasklopljen. Analitičar Applea Ming-Chi Kuo takođe je sugerisao da Apple planira ekran od oko 19 inča.

Tehnologija ekrana

Apple je navodno radio s kompanijom LG Display na razvoju preklopnog OLED panela, dok je LG već nekoliko godina razvijao preklopno ultra-tanko staklo za pokrivanje.

Takođe se spekuliše da je Apple testirao tehnologiju elektronskog papira (EPD) koju bi mogao da koristi u budućim preklopnim uređajima. EPD se može koristiti u spoljnjem ekranu preklopnog uređaja, ako Apple odluči za dizajn sa dva ekrana, spoljašnjim i unutrašnjim.

EPD je oblik e-ink tehnologije, poznat po tome što je mnogo bolje vidljiv od LED ili OLED ekrana u svetlu. Na ekranu veličine 18,8 inča, preklopni MacBook bi verovatno imao 5K ili veću rezoluciju.

Šest stvari o budućim planovima za preklopne MacBooks

Čip M-Series

Masovna proizvodnja preklopnih ekrana za budući MacBook mogla bi početi u četvrtom kvartalu 2025. godine za lansiranje krajem 2025. ili početkom 2026. To bi se poklopilo sa budućim M5 čipom, naslednikom čipa M4 iz 2024. godine.

Za sada nije poznato šta se može očekivati od M5, ali verovatno će biti proizveden na sledećoj generaciji 3-nm ili čak 2-nm čipovima. TSMC radi na čipovima od 2nm i trebali bi biti spremni negde oko drugog polugodišta 2025. godine.

Cijena

Apple će morati koristiti visoko-kvalitetne komponente za preklopni MacBook, a Kuo veruje da bi mogao biti skoro jednako skup kao i Vision Pro headset od 3500 dolara kada bude lansiran. 16-inčni MacBook Pro trenutno košta 2500 dolara, pa bi veći preklopni model vjerovatno bio skuplji od toga.

Šest stvari o budućim planovima za preklopne MacBooks

Datum izlaska

Ako su glasine tačne i Apple planira da LG Display počne s masovnom proizvodnjom preklopnog MacBooka u četvrtom kvartalu 2025, uređaj bi mogao biti lansiran 2025. ili 2026. Kuo procenjuje da će Apple isporučiti više od milion jedinica 2026. godine.

Analitičar Ross Young veruje da bi preklopni MacBook mogao stići već 2025. godine, isti vremenski okvir koji je sugerirao analitičar Jeff Pu.

To je u kratkim crtama šest stvari koje trebate znati o budućim planovima za preklopne MacBooks. Ostanite uz nas za sve najnovije informacije o ovoj intrigantnoj Apple inovaciji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.