Google se složio da izbriše podatke koji su prikupljeni od korisnika koji su koristili Chrome pregledač u Incognito modu, rješavajući tužbu koja je započela 2020. godine, javlja The Wall Street Journal. Tužba je tvrdila da je Google obmanjivao korisnike o prikupljanju podataka tokom korištenja Incognito ili privatnog pregledanja, prateći njihovu upotrebu web stranica bez njihovog znanja. Google je čuvao podatke koji uključuju posjećene web stranice, ali Incognito kartica nije to jasno naznačavala. Prilikom pregledanja u Incognito modu je pisalo da je pregledanje „privatno“ i da drugi neće vidjeti aktivnost pregledanja, ali upozorenje nije pominjalo prikupljanje podataka od strane Googlea. Google je ažurirao jezik Incognito moda u januaru 2024. godine kako bi pojasnio da iste podatke prikuplja i u Incognito modu i u standardnom načinu pregleda. Google planira uništiti „milijarde podataka“ koji su nepravilno prikupljeni, a osim toga i ažuriranje jezika u Incognito modu i onemogućavanje kolačića treće strane prema zadanim postavkama prilikom korištenja ove funkcije (Google planira da kolačiće u potpunosti ukloni kasnije ove godine). Sporazum ne uključuje odštetu za korisnike Chromea, ali pojedinci imaju mogućnost da podnesu svoje tužbe. Portparol Google-a je rekao Wall Street Journal-u da za Google nije problem brisanje „starih tehničkih podataka“ koji nisu bili povezani s pojedincima ili korišteni za personalizaciju. Sporazum treba još konačno odobriti sudija koji vodi slučaj. Google završava nekoliko manjih tužbi dok se suočava sa američkim Ministarstvom pravde zbog svojih pretraživačkih i oglašivačkih poslova. Google-u se to pripisuje da je sklapao povlaštene ugovore koji su naštetili industriji pretraživanja i da ima previše kontrole nad alatima za oglašavanje. Bitka za pretraživanje traje od septembra prošle godine, dok će slučaj oglašavanja biti nastavljen u septembru 2024. godine.

Google pristaje izbrisati podatke o pregledavanju u Chrome Incognito modu kako bi riješio tužbu

Pristanak za izbrisom podataka o pregledavanju u Chrome Incognito modu

Pristanak za izbrisom podataka o pregledavanju u Chrome Incognito modu svrstava se među najnovije odluke Googlea, kojom će se okončati dugotrajni sudski spor koji je započeo 2020. godine. Prema izvještaju Wall Street Journala, Google je pristao izbrisati podatke prikupljene od korisnika koji su koristili Incognito mod preglednika Chrome u sklopu kolektivne tužbe.

Podaci prikupljeni u Incognito modu

Tužba je tvrdila da je Google obmanjivao korisnike u vezi s prikupljanjem podataka tijekom korištenja Incognito ili privatnog načina pregledavanja, te je pratio njihovu upotrebu internetskih stranica bez njihovog znanja. Google je zadržavao podatke koji su uključivali pregledane web stranice, a Incognito tab nije jasno naglašavao točnost tog prikupljanja podataka.

Optužbe za obmanu korisnika

Korisnici su bili uvjereni da je pregledavanje u Incognito modu „privatno“ i da drugi neće vidjeti njihovu aktivnost, ali upozorenje nije jasno spominjalo prikupljanje podataka od strane Googlea. U siječnju 2024. godine, Google je ažurirao opis Incognito moda kako bi pojasnio da Google prikuplja iste podatke u Incognito modu kao i u standardnom načinu pregledavanja.

Googleova ažuriranja i promjene u vezi s Incognito modom

Google planira uništiti „milijarde podataka“ koji su nepravilno prikupljeni, osim toga će se ažurirati opisi Incognito moda i zadano onemogućiti kolačiće treće strane prilikom korištenja funkcije, a kasnije tijekom ove godine Google planira u potpunosti ukinuti kolačiće. Dogovor uključuje samo izbris podataka i ne uključuje naknadu za korisnike preglednika Chrome, ali pojedinci imaju mogućnost podizanja vlastitih tužbi.

Plan Googlea za uništavanje podataka

Predstavnik Googlea je izjavio Wall Street Journalu da Google nema problema s brisanjem „starih tehničkih podataka“ koji nisu bili povezani s pojedincima ili korišteni u svrhu personalizacije. Međutim, postignuti spor još uvijek treba dobiti konačno odobrenje od suca koji nadgleda slučaj.

Nedostatak odštete za korisnike

Iako je pristanak za izbrisom podataka postignut, korisnici preglednika Chrome neće dobiti nikakvu naknadu. Ovaj aspekt primoranje korisnike da sami pokrenu pravne postupke kako bi ostvarili svoja prava.

Mogućnost korisnika za podnošenje vlastitih tužbi

Unatoč postizanju sporazuma, pojedinci imaju mogućnost pokretanja vlastitih tužbi kako bi ostvarili naknadu za navodno obmanjivanje tijekom korištenja Incognito moda. Ovaj potez otvara vrata korisnicima koji su nepovoljno utjecani praksi Googlea da pokrenu pravne postupke kako bi zaštitili svoja prava.

Potrebno odobrenje sudije za finalizaciju dogovora

Postizanje pristanka za izbrisom podataka o pregledavanju u Chrome Incognito modu još uvijek čeka finalno odobrenje od suca koji nadgleda slučaj. Konačno odobrenje od strane suca bit će ključan korak za okončanje sudskih sporova i ispunjenje dogovorenih uvjeta.

Google pristaje izbrisati podatke o pregledavanju u Chrome Incognito modu kako bi riješio tužbu

Sudski sporovi Googlea

Uz ovaj konkretan slučaj, Google se suočava s nizom drugih pravnih sporova. Jedan od njih uključuje spor s Uredom za pravosuđe Sjedinjenih Američkih Država.

Sporenje s Uredom za pravosuđe SAD-a

Google se trenutno bori protiv Ureda za pravosuđe SAD-a u vezi s navodnim nepoštenim poslovanjem na području pretraživanja i oglašavanja. Optužbe uključuju sklapanje povlaštenih ugovora koji su štetili industriji pretraživanja te preveliku kontrolu nad alatima za oglašavanje. Ovaj sudski postupak traje od rujna prošle godine.

Optužbe za nepošteno poslovanje na području pretraživanja i oglašavanja

Optužbe protiv Googlea uključuju tvrdnje o nepoštenim natjecateljskim praksama na području pretraživanja i oglašavanja. Google je optužen za favoriziranje vlastitih usluga u rezultatima pretraživanja te otežavanje konkurenciji da se natječe na jednakim uvjetima. Ovaj sudski spor protiv Ureda za pravosuđe SAD-a pokazuje šire pravne borbe koje Google trenutno suočava.

Googleov potez za izbrisom podataka o pregledavanju u Chrome Incognito modu omogućava korisnicima da zadrže privatnost i kontrolu nad svojim podacima. No, sporovi koje Google trenutno vodi dokazuju da tvrtka i dalje mora suočiti s posljedicama i izazovima koji proizlaze iz njihovih poslovnih praksi. Kao korisnici, važno je biti informiran o pravima i mogućnostima koje imamo kako bismo osigurali svoju sigurnost i zaštitili svoje podatke dok koristimo različite internetske usluge.

Google pristaje izbrisati podatke o pregledavanju u Chrome Incognito modu kako bi riješio tužbu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.