Oregon je ovog tjedna potpisao zakon o pravu na popravku koji je značajan jer prvi put zaustavlja praksu spajanja dijelova. Proizvođači poput Applea neće biti u mogućnosti zahtijevati da korisnici koriste dijelove koje je Apple odobrio, jer će novi zakon omogućiti vlasnicima Apple uređaja da koriste nove dijelove, rabljene dijelove ili dijelove treće strane. Zakon također zahtijeva od kompanija da na raspolaganje stave dijelove, alate, dokumentaciju i softver za pametne telefone proizvedene od 2021. godine nadalje. Ova zabrana spajanja dijelova omogućit će neovisnim servisima da obavljaju više popravaka ne morajući se oslanjati samo na Apple dijelove. Apple nije podržao ovaj zakon, tvrdeći da će rezultirati sigurnosnim problemima za potrošače.

Oregonov novi zakon o pravu na popravku zabranjuje ograničenja ‘spajanja dijelova’

Oregonov novi zakon o pravu na popravku zabranjuje ograničenja spajanja dijelova

Opis zakona o pravu na popravku u Oregonu

Oregon je nedavno usvojio zakon o pravu na popravku koji ima jednu posebno značajnu odredbu – zabranu ‘spajanja dijelova’. Ovaj zakon ističe se po tome što je prvi koji dovodi do prestanka prakse ‘spajanja dijelova’. Onemogućava proizvođačima kao što je Apple da zahtijevaju od korisnika da koriste isključivo dijelove nabavljene od Apple-a, koji se potom moraju autentificirati. Zakon daje vlasnicima Apple uređaja pravo da koriste nove dijelove, korištene dijelove ili dijelove treće strane.

Zabrana ‘spajanja dijelova’ u sklopu zakona

Praksa ‘spajanja dijelova’, koju provode proizvođači kao što je Apple, zahtijeva od korisnika da koriste isključivo dijelove nabavljene od tog proizvođača kako bi bili autentificirani i na taj način onemogućavaju neovlaštene popravke koje koriste dijelove treće strane. Međutim, novi zakon u Oregonu zabranjuje ovu praksu. To znači da korisnici sada imaju pravo koristiti nove dijelove, korištene dijelove ili dijelove treće strane bez ograničenja i autentifikacije.

Oregonov novi zakon o pravu na popravku zabranjuje ograničenja spajanja dijelova

Pravo vlasnika uređaja na korištenje novih, korištenih ili neovlaštenih dijelova

Novi zakon u Oregonu daje vlasnicima Apple uređaja potpunu slobodu u odabiru dijelova za popravak. Sada mogu koristiti nove dijelove koje su nabavili od proizvođača, kao i korištene dijelove ili dijelove treće strane. Ova nova odredba pruža vlasnicima Apple uređaja veću fleksibilnost i pristupačnost u održavanju i popravcima, te im omogućava da izaberu najpovoljnije opcije koje im odgovaraju.

Problemi s praksom ‘spajanja dijelova’

Praksa ‘spajanja dijelova’ ima nekoliko problema koji su utjecali na korisnike Apple uređaja. Prvo, korisnici su bili ograničeni isključivo na dijelove nabavljene od Apple-a. To je značilo da su morali plaćati visoke cijene za zamjenske dijelove, što je rezultiralo skupljim popravcima. Drugo, korištenje isključivo autentificiranih dijelova značilo je da su neovlaštene popravke bile onemogućene. Vlasnici Apple uređaja nisu imali mogućnost koristiti usluge neovisnih servisnih centara ili kupiti jeftinije dijelove od drugih proizvođača.

Oregonov novi zakon o pravu na popravku zabranjuje ograničenja spajanja dijelova

Implicirane posljedice za proizvođače kao što je Apple

Ovaj novi zakon u Oregonu ima važne implicirane posljedice za proizvođače kao što je Apple. Prvo, Apple više neće moći nametati korisnicima isključivo autentificirane dijelove, što će rezultirati većom konkurencijom za prodaju zamjenskih dijelova. Drugo, neovisni servisni centri će sada moći pružati usluge popravka bez ikakvih prepreka. To će smanjiti ovisnost vlasnika Apple uređaja o Apple-ovim službenim servisima, čime će se povećati izbor i dostupnost popravaka, te potencijalno i smanjiti cijene.

Zašto je zakon iz Oregonu važan

Zakon o pravu na popravku u Oregonu važan je jer štiti prava potrošača i promovira konkurenciju na tržištu popravaka. Pruža vlasnicima Apple uređaja veću slobodu i izbor prilikom popravaka, te ih oslobađa ovisnosti o proizvođaču. Slobodan izbor dijelova i servisnih centara daje korisnicima mogućnost da pronađu najbolje opcije za sebe, bilo da je riječ o cijeni, brzini ili kvaliteti popravka.

Zakon pruža zaštitu potrošača

Jedna od ključnih karakteristika ovog zakona je da pruža zaštitu potrošačima. Zakon zahtijeva od proizvođača da osiguraju dostupnost dijelova, alata, dokumentacije i softvera za pametne telefone proizvedene 2021. godine ili kasnije, te za ostalu elektroniku kao što su računala, za uređaje proizvedene 2015. godine ili kasnije. Ova odredba osigurava da korisnici imaju pristup svim potrebnim resursima za uspješan popravak svojih uređaja.

Povećana mogućnost za neovisne servisne centre

Ovaj zakon pruža povećanu mogućnost za neovisne servisne centre da pruže usluge popravka Apple uređaja. Budući da više neće biti ograničenja ‘spajanja dijelova’, servisni centri sada mogu koristiti dijelove treće strane koji su po cijeni pristupačniji ili jednostavno dostupniji od Apple-ovih dijelova. Ovo otvara tržište popravaka, potičući konkurenciju i osiguravajući da korisnici imaju više mogućnosti prilikom odabira servisnog centra.

Obveze proizvođača prema zakonu

Prema zakonu o pravu na popravak u Oregonu, proizvođači su obvezni osigurati dostupnost dijelova, alata, dokumentacije i softvera za popravak svojih uređaja. Ove obveze vrijede za pametne telefone proizvedene 2021. godine ili kasnije, te za ostalu elektroniku kao što su računala, za uređaje proizvedene 2015. godine ili kasnije. Proizvođači moraju omogućiti neovisnim servisnim centrima i vlasnicima uređaja pristup svim potrebnim resursima kako bi se osiguralo da korisnici imaju mogućnost popravka svojih uređaja bez ikakvih prepreka.

Stajalište Applea o zakonu i njegova primjena

Apple nije podržao zakon o pravu na popravku u Oregonu i tvrdi da će rezultirati sigurnosnim i sigurnosnim pitanjima za korisnike. Međutim, Apple će morati poštovati odredbe zakona u vezi ‘spajanja dijelova’ za proizvode proizvedene nakon 1. siječnja 2025. godine. Ovo stajalište Applea ukazuje na to da ovaj novi zakon predstavlja izazov za proizvođače kao što je Apple, ali istovremeno pruža veću slobodu i izbor korisnicima svojih uređaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.