WhatsApp, popularna aplikacija za razmjenu poruka, trenutno razmatra mogućnost uvođenja reklama u svoju novu verziju. Dok je WhatsApp trenutno besplatan i bez reklama, Meta, kompanija koja posjeduje WhatsApp, istražuje načine kako bi mogli dodati oglašavanje kao drugi način zarade. Prema izvorima, reklame bi se vjerovatno prikazivale na javnim kanalima i u WhatsApp Statusu, ali neće biti prisutne u samim razgovorima ili listi kontakata. Dok je Meta već testirala reklame 2018. godine, još uvijek nije poznato kada će one biti uvedene u aplikaciju, ali se očekuje da će se to dogoditi u budućnosti. Ovo će biti značajan korak za WhatsApp, koji će se morati prilagoditi novom modelu monetizacije.

WhatsApp razmatra uvođenje reklama u novu verziju aplikacije

WhatsApp, vodeća platforma za slanje poruka, trenutno je besplatna i bez reklama. Međutim, najnovije informacije sugeriraju da kompanija Meta razmatra uvođenje reklama u novu verziju aplikacije. Ova potencijalna promjena ima za cilj omogućavanje WhatsApp-u da ostvari još veću zaradu i da pruži još bolje usluge korisnicima.

WhatsApp razmatra uvođenje reklama u novu verziju aplikacije

Adresar

Obzirom na popularnost WhatsAppa, ne iznenađuje činjenica da se razmatra uvođenje reklama kao drugog načina zarade. Adresar, koji je jedna od najčešće korištenih funkcija aplikacije, mogao bi biti potencijalno mjesto prikazivanja reklama.

Testiranje reklama 2018. godine

Testiranje reklama u WhatsAppu već je obavljeno 2018. godine, ali uvođenje reklama u konačnu verziju aplikacije nije se dogodilo. Na osnovu dostupnih informacija, rezultati ovog testiranja su pokazali potencijal za uspješno prikazivanje reklama u WhatsAppu, ali postojali su određeni razlozi zbog kojih reklame nisu bile uvedene.

WhatsApp razmatra uvođenje reklama u novu verziju aplikacije

Moguće mjesto prikazivanja reklama

Kada je riječ o mogućim mjestima prikazivanja reklama, javni kanali i WhatsApp Status se često spominju. Javni kanali omogućavaju korisnicima objavljivanje sadržaja koji je dostupan svima, dok je WhatsApp Status funkcija slična Instagram Stories, koja omogućava korisnicima dijeljenje slika, videa i tekstova sa svojim kontaktima.

Reklame kao drugi način zarade

Uvođenje reklama predstavlja drugi način zarade od WhatsAppa. S obzirom na besplatnu verziju aplikacije koju korisnici već imaju, reklame bi mogli biti alternative pretplati kako bi se generirao prihod koji je potreban za održavanje i daljnji razvoj aplikacije.

WhatsApp razmatra uvođenje reklama u novu verziju aplikacije

Nedostatak reklama u chatu i listi razgovora

Unatoč razmatranju uvođenja reklama, Meta naglašava da reklame neće biti prikazivane u samom chatu ili listi razgovora. Ova odluka je donesena kako bi se zadržalo korisničko iskustvo i fokus na privatnost. WhatsApp želi da korisnici i dalje uživaju u suštini aplikacije, a to je slanje poruka, bez ometanja od strane reklama.

Besplatna verzija aplikacije

WhatsApp je trenutno besplatan za preuzimanje i korištenje. Korisnici mogu slati besplatne poruke, razmjenjivati ​​fajlove i obavljati audio i video pozive bez ikakvih troškova. Ova besplatna verzija aplikacije privukla je milijune korisnika širom svijeta.

WhatsApp razmatra uvođenje reklama u novu verziju aplikacije

Nedostatak reklama

Jedna od prednosti WhatsAppa je odsustvo reklama. Korisnici mogu koristiti aplikaciju bez prekida i ometanja uzrokovanih reklamama. Sve poruke, pozivi i razmjene datoteka su privatne i bez ikakvih vanjskih reklama koje bi narušile korisničko iskustvo.

Promjena u politici

Potencijalno uvođenje reklama u WhatsApp označava promjenu u politici kompanije Meta. Dosadašnji pristup bazičnim i bezreklamnim uslugama mogao bi se promijeniti kako bi se omogućio dodatni izvor prihoda. Ova promjena politike mogla bi imati utjecaj na korisnike koji su navikli na bezreklamno iskustvo.

WhatsApp razmatra uvođenje reklama u novu verziju aplikacije

Testiranje reklama 2018. godine

Meta je već provela testiranje reklama u WhatsAppu 2018. godine. Testiranje je obuhvatilo prikazivanje reklama u aplikaciji, a rezultati su bili obećavajući. Međutim, nakon testiranja se odlučilo da se reklame ipak neće uvesti u konačnu verziju aplikacije. Razlozi za ovu odluku nisu detaljno objavljeni, ali se pretpostavlja da su u pitanju korisničko iskustvo i privatnost.

Rezultati testiranja

Rezultati testiranja su pokazali da je većina korisnika bila spremna prihvatiti reklame u aplikaciji, pod uvjetom da se one prikazuju na odgovarajućim mjestima i ne ometaju korisničko iskustvo. Ovo je otvorilo put razmatranju uvođenja reklama kao novog izvora prihoda.

Razlozi za nedovršeno uvođenje reklama

Iako su rezultati testiranja bili pozitivni, postojali su određeni razlozi zbog kojih reklame nisu bile uvedene u konačnu verziju aplikacije. Meta se vjerojatno susrela s tehničkim i pravnim izazovima, kao i s procjenom uloženog truda u odnosu na očekivani prihod od reklama.

Javni kanali

Javni kanali su jedan od mogućih prostora za prikazivanje reklama. Javni kanali omogućavaju korisnicima da objavljuju sadržaj koji je dostupan svima. Prikazivanje reklama na javnim kanalima može biti koristan način za targetiranje korisnika i generiranje prihoda.

WhatsApp Status

WhatsApp Status je još jedno moguće mjesto za prikazivanje reklama. Sličan Instagram Stories funkciji, WhatsApp Status omogućava korisnicima da dijele slike, videozapise i tekstove sa svojim kontaktima. Prikazivanje reklama u WhatsApp Statusu može omogućiti korisnicima da dožive nove brendove i proizvode dok pregledavaju priče svojih kontakata.

Reklame kao drugi način zarade

Uvođenje reklama predstavlja drugi način zarade od WhatsAppa. Ova promjena politike mogla bi omogućiti Meta-i da generira dodatni prihod na temelju oglašavanja. To bi moglo biti alternativa pretplati, koja je trenutno jedini način generiranja prihoda od WhatsAppa.

Alternativa pretplati

Uvođenje reklama kao alternative pretplati omogućilo bi korisnicima besplatan pristup aplikaciji. Trenutno se korisnici mogu odlučiti za plaćanje pretplate kako bi koristili WhatsApp bez ikakvih ograničenja. Uvođenje reklama omogućilo bi korisnicima da zadrže besplatnu verziju aplikacije, ali bi imali reklame kao dio korisničkog iskustva.

Zadržavanje korisničkog iskustva

Nedostatak reklama u chatu i listi razgovora ima za cilj očuvanje korisničkog iskustva. Meta je svjesna važnosti privatnosti i minimalnog ometanja korisnika tijekom korištenja aplikacije. Zadržavanje korisničkog iskustva bez reklama u osnovnim dijelovima aplikacije može biti ključno za održavanje zadovoljstva korisnika.

Fokus na privatnosti

Korisnici WhatsAppa cijene privatnost i sigurnost koju aplikacija pruža. Nedostatak reklama u chatu i listi razgovora omogućava korisnicima da komuniciraju i razmjenjuju informacije bez ikakvog straha od špijuniranja i praćenja. Fokus aplikacije na privatnosti i sigurnosti važna je karakteristika koja privlači korisnike i kojoj se pridaje velika važnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.