Vodič za Appleov Face ID: Besplatan PDF je informativni e-book koji pruža dublji uvid u Appleovu biometrijsku metodu prijavljivanja, poznatu kao Face ID. Dok neki podržavaju ovaj sistem, drugi mu se protive. U ovom vodiču, saznaćete šta je Face ID, kako funkcioniše i koliko je bezbedan. Pored toga, će biti ustanovljeno koliko je lako ili teško ovo obezbeđenje hakovati. Uz sve ove informacije, ova knjiga će vam pomoći da odlučite da li je Face ID prava opcija za vas. Sada možete preuzeti besplatan PDF i postati stručnjak za Appleov Face ID!

Vodič za Appleov Face ID: Besplatan PDF

Apple je predstavio Face ID kao revolucionarni način biometrijske sigurnosti na svojim uređajima. U ovom vodiču ćete saznati kako Face ID radi, kako ga postaviti i koristiti, kao i neke od kontroverzi i problema koji su se pojavili oko ove tehnologije.

Vodič za Appleov Face ID: Besplatan PDF

Šta je Face ID?

Face ID je Appleova tehnologija prepoznavanja lica koja omogućava korisnicima otključavanje uređaja i autorizaciju plaćanja jednostavnim skeniranjem njihovog lica. Umjesto korištenja otiska prsta, Face ID koristi 3D skeniranje lica kako bi identifikovao korisnika i omogućio pristup uređaju.

Kako radi Face ID?

Face ID koristi TrueDepth kameru na uređaju koja koristi infracrvene svjetlosne zrake kako bi stvorila 3D mapu korisnikovog lica. Nakon što korisnik uperi kameru prema svom licu, Face ID koristi senzore i algoritme za prepoznavanje lica kako bi uporedio trenutni oblik lica sa prethodno snimljenim podacima i otključao uređaj ukoliko se vozličnost potvrdi.

Koje uređaje podržava Face ID?

Face ID je dostupan na određenim Apple uređajima, uključujući iPhone X, iPhone Xr, iPhone Xs, iPhone Xs Plus, treću generaciju iPad Pro i iPad Pro 11″. Ovi uređaji imaju TrueDepth kameru koja je potrebna za funkcionalnost Face ID-a.

Postavljanje Face ID

Za postavljanje Face ID-a, korisnik treba da kreira profil svog lica u postavkama uređaja. Tokom ovog procesa, korisnik će biti upućen da okrene glavu u različitim smjerovima kako bi senzori kamere mogli da zabeleže različite uglove lica. Nakon što profil bude kreiran, korisnik će moći da koristi Face ID za otključavanje uređaja.

Vodič za Appleov Face ID: Besplatan PDF

Kako koristiti Face ID za otključavanje uređaja

Da biste otključali uređaj pomoću Face ID-a, jednostavno podignite uređaj prema svom licu. TrueDepth kamera će automatski skenirati vaše lice i, ukoliko se prepoznavanje potvrdi, uređaj će se otključati. Moguće je koristiti i alternativne metode, poput unosa šifre ili korištenja otiska prsta, ukoliko želite izbjeći korištenje Face ID-a u određenim situacijama.

Korištenje Face ID za autorizaciju plaćanja

Face ID se također može koristiti za autorizaciju plaćanja putem Apple Pay usluge. Kada korisnik želi izvršiti plaćanje, dovoljno je da drži uređaj prema svom licu kako bi Face ID prepoznao korisnika i omogućio autorizaciju. Ovo je brza i sigurna opcija koja zamjenjuje tradicionalno korištenje šifre ili otiska prsta prilikom plaćanja.

Vodič za Appleov Face ID: Besplatan PDF

Sigurnost Face ID-a

Apple tvrdi da je Face ID veoma siguran i da je šansa da neko drugi može otključati uređaj pomoću njegovog lica 1:1.000.000. U poređenju, Touch ID, prethodna tehnologija biometrijskog otključavanja na Apple uređajima, ima šansu od 1:50.000. Ipak, postoje situacije u kojima je Face ID pokazao slabosti, kao što su uspješni napadi sa 3D-printanim maskama ili sličnosti između lica roditelja i djece ili blizanaca. Ipak, ovi scenariji zahtijevaju posebnu dedikovanu tehnologiju ili veoma sličan izgled kako bi se uspješno zaobišao Face ID.

Poređenje Face ID-a i Touch ID-a

Face ID i Touch ID su dvije različite metode biometrijskog otključavanja na Apple uređajima. Dok Touch ID koristi otisak prsta, Face ID koristi skeniranje lica. Ovi metodi imaju svoje prednosti i mane i svaki korisnik će morati odabrati koji im više odgovara. Face ID je sigurniji na papiru, ali ima neke slabosti u realnom svijetu, dok je Touch ID jednostavniji i može biti pouzdan ukoliko korisnik pravilno koristi funkciju.

Rješavanje problema sa Face ID-om

Ukoliko korisnik ima problema sa Face ID-om, postoje neke mjere koje može poduzeti kako bi riješio te probleme. Najčešći problemi mogu biti loša osvjetljenost prostora, pogrešan ugao lica ili problem sa kamerom. Korisnik može pokušati da rekonfiguriše svoj Face ID profil, očisti kameru ili provjeri postavke osvjetljenja kako bi poboljšao performanse Face ID-a.

Kritike i kontroverze oko Face ID-a

Iako je Face ID donio brojne inovacije u biometrijsku sigurnost na Apple uređajima, postoji nekoliko kritika i kontroverzi oko ove tehnologije. Jedna od kritika se odnosi na sigurnost Face ID-a, gdje su demonstrirani uspješni napadi i umanjena otpornost na određene scenarioe. Također postoji zabrinutost oko privatnosti korisnika i mogućnosti zloupotrebe podataka o facialnom prepoznavanju.

U konačnici, Apple će nastaviti razvijati i poboljšavati Face ID tehnologiju kako bi bila sigurnija i pouzdanija. Korisnici će morati odlučiti da li žele koristiti ovu tehnologiju i uzeti u obzir prednosti i mane koje ona donosi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.