U članku „Uporedili smo Microsoft Outlook i Apple Mail kao email klijente za poslovanje“ ispitujemo karakteristike i mogućnosti ovih popularnih email klijenata kako bismo vam pomogli da donesete informisanu odluku o izboru. Dobro poznat po svojim opcijama visokog cjenovnog ranga u Microsoft 365 pretplati, Microsoft Outlook je dostupan na različitim platformama, ali zahtijeva prethodno preuzimanje. S druge strane, Apple Mail je besplatan i unaprijed instaliran sa Mac operativnim sistemom. Oba programa nude funkcionalnosti poput kategorizacije, zakazivanja i filtriranja neželjene pošte. Međutim, Microsoft Outlook sa svojim integracijama sa Windows aplikacijama i naprednim alatima za upravljanje emailom čini bolji izbor za organizacije koje koriste cjelokupan paket Windows proizvoda. S druge strane, Apple Mail predstavlja dobar izbor za korisnike Mac uređaja koji samo trebaju besplatni email klijent. Kao rezultat toga, konačni izbor između Microsoft Outlooka i Apple Maila zavisi od veličine i operativnog sistema organizacije.

Uporedili smo Microsoft Outlook i Apple Mail kao email klijente za poslovanje

Pregled Microsoft Outlook-a

Microsoft Outlook predstavlja jedan od najpoznatijih email klijenata za poslovanje na tržištu. Ono što izdvaja Outlook od drugih klijenata je njegova široka lepeza opcija visokog cjenovnog ranga koje su dostupne u okviru Microsoft 365 pretplate. Osim toga, Outlook je kompatibilan sa različitim platformama, uključujući Windows, Mac, iOS i Android. Međutim, da biste koristili Outlook, potrebno je preuzeti program sa zvanične Microsoftove stranice ili instalirati Office paket.

Uporedili smo Microsoft Outlook i Apple Mail kao email klijente za poslovanje

Pregled Apple Mail-a

Apple Mail, sa druge strane, predstavlja besplatni email klijent koji dolazi preinstaliran sa svim Mac uređajima. Ovaj klijent je namijenjen prvenstveno korisnicima Apple ekosistema i nije dostupan na drugim platformama.

Uporedili smo Microsoft Outlook i Apple Mail kao email klijente za poslovanje

Sličnosti

I Microsoft Outlook i Apple Mail nude nekoliko sličnih opcija koje olakšavaju upravljanje emailom. Jedna od njih je kategorizacija, koja omogućava korisnicima da grupišu svoje poruke po određenim kategorijama ili oznakama. Također, oba klijenta omogućavaju zakazivanje – korisnici mogu kreirati sastanke ili obaveze direktno iz emaila. Konačno, oba klijenta nude i mogućnost filtriranja neželjene pošte, čime se poboljšava sigurnost i čistoća sandučeta.

Uporedili smo Microsoft Outlook i Apple Mail kao email klijente za poslovanje

Razlike

Iako postoje mnoge sličnosti između Outlooka i Apple Maila, postoje i neke značajne razlike koje treba uzeti u obzir prilikom odabira email klijenta. Jedna od tih razlika su integracije. Outlook se ističe po svojoj integraciji sa drugim Microsoftovim aplikacijama i alatima. Na primjer, Outlook može biti sinhronizovan sa OneDrive-om, što omogućava korisnicima da jednostavno dijele dokumente i fajlove putem emaila. Također, Outlook nudi integraciju sa Microsoft Teams-om, što može biti korisno za timsku suradnju i sastanke. Osim toga, Outlook se integrira sa drugim Windows aplikacijama kao što su Edge i Skype, pružajući mogućnost lakšeg i efikasnijeg rada unutar okvira Microsoftovog ekosistema.

Sa druge strane, Apple Mail se ističe svojim integracija sa kalendarom i iMessage-om. Ove integracije omogućavaju korisnicima da lako zakazuju događaje i sastanke kroz kalendar i da šalju i primaju iMessage poruke direktno putem email klijenta.

Druga razlika između ova dva klijenta je cena. Microsoft Outlook je dio Microsoft 365 pretplate, koja ima različite pakete sa različitim cijenama. Cena se varira u zavisnosti od paketa i funkcionalnosti koje korisnik želi da ima. S druge strane, Apple Mail je potpuno besplatan i dostupan samo korisnicima Mac i iOS uređaja.

Još jedna važna razlika su funkcionalnosti koje Outlook i Apple Mail nude. Outlook omogućava korisnicima da kategorizuju i označavaju emailove, što olakšava organizovanje i pronalaženje poruka. Apple Mail, s druge strane, nema funkciju označavanja emailova, ali nudi mogućnost kreiranja pametnih mailbox-a. Pametni mailbox-ovi su automatski generisane kategorije koje grupišu poruke na osnovu različitih kriterijuma, kao što su pošiljalac, naslov ili sadržaj poruke.

Microsoft Outlook također nudi neke dodatne opcije koje Apple Mail nema. Na primjer, Outlook omogućava korisnicima zakazivanje slanja emailova, što može biti korisno ako želite da se poruka pošalje u određenom trenutku u budućnosti. Također, Outlook ima „snooze“ opciju, koja omogućava korisnicima da privremeno odlože primanje određene poruke.

Konačni izbor između Microsoft Outlooka i Apple Maila zavisi od veličine organizacije i operativnog sistema koji se koristi. Ako je organizacija korisnik Microsoftovih Windows proizvoda i ima potrebu za naprednim alatima za upravljanje emailom i timskom suradnjom, Outlook je bolji izbor. S druge strane, ako je organizacija fokusirana samo na Mac uređaje i ne zahtijeva napredne funkcionalnosti, Apple Mail će obaviti posao besplatno i efikasno.

Uporedili smo Microsoft Outlook i Apple Mail kao email klijente za poslovanje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.