Umjetna inteligencija (AI) je postala neizostavna u našem svakodnevnom životu. Mnoge popularne aplikacije koriste korisničke podatke kako bi trenirale svoje AI sustave i pružile nam personalizirane usluge. Međutim, postavlja se pitanje cijena koju plaćamo za takvu tehnologiju. Na primjer, nedavno je Reddit najavio planove da naplati korištenje svojih postova za treniranje AI-a. Sva online postavljena sadržaja, kao što su tekstovi, fotografije i videozapisi, mogu se koristiti za treniranje umjetne inteligencije. Tehnološke kompanije mogu zarađivati novac na temelju naših podataka. Zbog toga je važno pažljivo razmisliti o tome što postavljamo online i kako se naši podaci koriste. Srećom, većina aplikacija nam omogućuje isključivanje korištenja naših podataka za treniranje AI putem postavki aplikacija. Također, važno je imati na umu da stari podaci također mogu biti korišteni za treniranje AI-a. Moramo biti svjesni mogućih posljedica koje korištenje naših podataka može imati za umjetnu inteligenciju.

Umjetna inteligencija (AI) ne može postojati bez podataka

Umjetna inteligencija (AI) ne može postojati bez podataka

Umjetna inteligencija, poznata i kao AI, je područje računarske znanosti koje se bavi razvojem inteligentnih računalnih sustava koji mogu samostalno učiti, razumjeti, donositi odluke i obavljati zadatke koji inače zahtijevaju ljudsku inteligenciju. AI tehnologija se sve više koristi u različitim industrijama kako bi olakšala radne procese, optimizirala performanse, identificirala obrasce i donosila relevantne odluke. No, kako bi AI sustavi mogli funkcionirati i pružiti precizne rezultate, oni trebaju kvalitetne i velike količine podataka.

Podaci su temelj AI tehnologije. Bez podataka, AI sustavi nemaju na čemu učiti i stjecati znanje. Za pravilno funkcioniranje, AI sustavi trebaju pristup raznovrsnim i velikim skupovima podataka koji su relevantni za specifičan problem koji trebaju riješiti. Podaci mogu biti u obliku teksta, slika, zvuka ili videa, ovisno o prirodi problema koji se rješava.

Mnoge popularne aplikacije koriste korisničke podatke za treniranje AI sustava

Mnoge popularne aplikacije koje koristimo svakodnevno koriste korisničke podatke za treniranje AI sustava. Podaci o našim preferencijama, ponašanju, interesima i interakcijama koriste se kako bi se poboljšalo korisničko iskustvo, personaliziralo sadržaj i pružile relevantne preporuke. Primjerice, algoritmi koji djeluju iza pametnih preporuka na platformama za streaming glazbe uče na temelju naših slušateljskih navika i preferencija kako bi nam ponudili glazbene prijedloge koji se najbolje uklapaju u naš ukus. Slično tome, društvene mreže koriste AI sustave kako bi filtrirale našu vremensku traku i prikazale nam sadržaj koji vjerojatno najviše zanima.

Reddit želi naplatiti korištenje svojih postova za trening AI

Jedan od primjera gdje se korisnički podaci mogu koristiti za treniranje AI je platforma Reddit. Reddit je popularna platforma za razmjenu i raspravu o različitim temama, a korisnici na njoj objavljuju različite vrste sadržaja, uključujući tekstove, slike, videozapise i poveznice. Nedavno je Reddit najavio da planira naplaćivati tvrtke koje žele koristiti njihove postove kako bi trenirale svoje AI sustave. Ideja je da tvrtke mogu koristiti sadržaj koji je javno dostupan na Redditu kako bi prikupile podatke i trenirale svoje AI modele. Ova inicijativa ima potencijal da donese dodatne prihode Redditu, ali također postavlja pitanja o privatnosti korisnika i etičkim aspektima korištenja njihovih podataka.

Sva online postavljena sadržaja (tekstovi, fotografije, videozapisi) mogu se koristiti za treniranje AI-a

Sva online postavljena sadržaja, uključujući tekstove, fotografije i videozapise, mogu se koristiti za treniranje AI-a. Internet je prepun informacija i sadržaja koji se redovito objavljuju na web stranicama, društvenim mrežama i forumima. Podaci iz tih izvora mogu biti izuzetno korisni za treniranje AI sustava. Na primjer, tekstovi s internetskih stranica mogu se koristiti za učenje jezičnih modela, prepoznavanje entiteta ili klasifikaciju tematskih sadržaja. Fotografije mogu biti korištene za obuku sustava za prepoznavanje objekata ili lica, dok videozapisi mogu biti upotrijebljeni za razumijevanje konteksta i obradu emocija.

Umjetna inteligencija (AI) ne može postojati bez podataka

Tehnološke kompanije mogu zarađivati novac na temelju korisničkih podataka

Korištenje korisničkih podataka za treniranje AI-a omogućuje tehnološkim kompanijama da generiraju prihode na različite načine. Jedan od načina je oglašavanje. Na temelju podataka o korisnicima, AI sustavi mogu analizirati njihove preferencije, interese i ponašanje kako bi ciljano prikazali oglase koji su relevantni za njih. To povećava šanse da korisnici kliknu na oglas i obave kupnju ili steknu interes za proizvod ili uslugu koja im se prikazuje. Drugi način zarade je prodaja podataka trećim stranama. Tehnološke kompanije mogu anonimizirati korisničke podatke i prodati ih marketinškim agencijama ili istraživačkim institucijama koje mogu koristiti te podatke za različite svrhe. Ove prakse postavljaju pitanja o privatnosti korisnika i transparentnosti u vezi s korištenjem njihovih podataka.

Važno je pažljivo razmisliti o tome što se postavlja online

S obzirom na sve veći broj slučajeva zloupotrebe korisničkih podataka i kršenja privatnosti, važno je pažljivo razmisliti o tome što se postavlja online. Mnogi korisnici često dijele osobne informacije, fotografije i videozapise na društvenim mrežama i drugim online platformama bez puno razmišljanja o mogućim posljedicama. Međutim, ovi podaci mogu biti upotrijebljeni na načine koji nisu očiti ili željeni, uključujući njihovo korištenje za treniranje AI sustava. Stoga je važno biti svjestan mogućnosti koje korisnički podaci mogu pružiti i razmotriti što se postavlja online kako bi se izbjegle neželjene situacije.

Umjetna inteligencija (AI) ne može postojati bez podataka

Korisnici mogu isključiti korištenje svojih podataka za treniranje AI putem postavki aplikacija

Većina aplikacija s AI funkcionalnostima omogućuje korisnicima da kontroliraju kako se njihovi podaci koriste. Putem postavki aplikacija, korisnici mogu isključiti opciju korištenja njihovih podataka za treniranje AI sustava. To može biti korisno za one koji su zabrinuti zbog privatnosti i žele imati veću kontrolu nad svojim podacima. Međutim, važno je napomenuti da isključivanje korištenja podataka za treniranje AI-a može utjecati na kvalitetu i personalizaciju korisničkog iskustva.

Stari podaci također mogu biti korišteni za treniranje AI-a

Nije samo trenutni sadržaj koji se objavljuje online relevantan za treniranje AI sustava; stari podaci također mogu biti izuzetno vrijedni. AI sustavi mogu naučiti iz vremenskih nizova, identificirati obrasce i predvidjeti buduće trendove. Stoga, podaci koji su prikupljeni prije nekoliko godina mogu imati istu vrijednost kao i svježi podaci. Ovo je važno imati na umu jer se podaci rijetko gube ili postaju zastarjeli, a postaju neprocjenjivi resursi za AI razvoj.

Umjetna inteligencija (AI) ne može postojati bez podataka

Potrebno je biti svjestan mogućih posljedica korištenja podataka za AI

Korištenje podataka za treniranje AI-a sa sobom nosi određene posljedice koje treba imati na umu. Kao što je već spomenuto, privatnost korisnika može biti ugrožena ako se korisnički podaci zlorabe ili prodaju trećim stranama bez dozvole korisnika. Također, tumačenje podataka može biti iskrivljeno ili pristrano ako podaci nisu dovoljno reprezentativni ili su skloni nepreciznostima. Osim toga, ovisnost o podacima može dovesti do nedostatka kreativnosti i inovativnosti, jer AI sustavi mogu biti ograničeni samo na ono što su naučili iz postojećih podataka. Stoga, važno je da korisnici, tehnološke kompanije i regulatorna tijela budu svjesni ovih posljedica i djeluju odgovorno kako bi se minimizirali negativni aspekti korištenja podataka za AI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.