U decembru 2023. godine, primjećeno je da su manji programski jezici postali popularniji. Razlog za ovaj porast popularnosti može se objasniti povećanjem broja programera koji se odlučuju za ove jezike, kao i potencijalnim promjenama u algoritmima pretraživača koji utječu na rezultate pretrage. Iako je rangiranje najpopularnijih jezika ostalo isto na TIIBE indeksu programerske zajednice u odnosu na novembar, primjećeno je da su jezici poput Pythona, C-a i C++-a izgubili na popularnosti. S druge strane, manji jezici kao što je Kotlin polako osvajaju mjesto među popularnijim jezicima, istiskujući tradicionalno najpopularnije jezike. Ovaj trend može biti rezultat povećanja broja programera, promjene u algoritmima pretraživača, kao i općenite promjene u programerskom pejzažu. Također, primjećeno je da je jezik C# vodeći kandidat za jezik godine, dok popularnost Java jezika opada u korist jezika kao što je Kotlin.

U decembru 2023. godine, manji programski jezici su postali popularniji.

U poslednjem mesecu 2023. godine primećen je porast popularnosti manjih programskih jezika. Ovo je značajan pomak u programerskoj zajednici i ukazuje na promene u preferencijama programera. Umesto da se drže tradicionalnih i najpopularnijih jezika, programeri sve više počinju da koriste manje poznate alternative.

Popularnost manjih jezika

Postoji nekoliko razloga zbog kojih manji programski jezici postaju popularni. Jedan od razloga je sve veći broj programera koji se odlučuju da eksperimentišu sa novim jezicima i da ih koriste u svojim projektima. Takođe, promene u algoritmima pretraživača mogu uticati na rangiranje jezika u TIIBE indeksu programerske zajednice, što može dovesti do promene popularnosti jezika.

U decembru 2023. godine, manji programski jezici su postali popularniji

TIIBE indeks programerske zajednice

TIIBE indeks je rangiranje najpopularnijih programskih jezika koje objavljuje TIIBE, vodeća kompanija za analizu tržišta softvera. U decembru 2023. godine, rangiranje jezika ostalo je isto kao prethodnog meseca. Međutim, primećeno je da je Python izgubio popularnost za 2.80%, C za 5.12%, a C++ za 1.92%. Ovi gubici su rezultat sve veće popularnosti manjih jezika.

Promjene u popularnosti jezika

Popularnost jezika je dinamična i stalno se menja. U decembru 2023. godine, primećene su određene promene u popularnosti nekih jezika. Naime, Python, koji je bio jedan od najpopularnijih jezika, izgubio je popularnost. Ova promena može biti rezultat progresa drugih jezika koji su privukli pažnju programera. Slično tome, C i C++ su takođe izgubili popularnost, dok je jezik Kotlin dobio na popularnosti. Ovi trendovi ukazuju na promene u preferencijama programera.

U decembru 2023. godine, manji programski jezici su postali popularniji

Popularnost manjih jezika u odnosu na najpopularnije jezike

Manji jezici doživljavaju rast popularnosti u odnosu na najpopularnije jezike. Programeri sve češće otkrivaju prednosti korišćenja manjih jezika u svojim projektima. Ovi jezici mogu ponuditi jednostavniju sintaksu, veću fleksibilnost ili bolju podršku za određene vrste aplikacija. U isto vreme, najpopularniji jezici gube popularnost jer programeri žele da istraže nove mogućnosti i da se razlikuju od ostalih.

Rast popularnosti jezika u dugom repu

Dug rep indeksa predstavlja jezike koji nisu među prvima po popularnosti, ali postaju sve popularniji. U decembru 2023. godine primećen je rast popularnosti jezika u dugom repu. Ovi jezici dobijaju na popularnosti i približavaju se najpopularnijim jezicima. Ovaj trend ukazuje na to da programeri sve više prepoznaju prednosti korišćenja manjih jezika i da se radi o tržištu koje se širi.

U decembru 2023. godine, manji programski jezici su postali popularniji

Razlozi za rast popularnosti manjih jezika

Rast popularnosti manjih jezika može se objasniti nekoliko faktora. Prvo, povećanje broja programera koji se odlučuju da koriste manje poznate jezike. Programeri žele da se istaknu i da imaju drugačiji pristup u industriji, pa se odlučuju za manje poznate jezike. Drugi faktor je promena u algoritmima pretraživača koji može uticati na rangiranje jezika u TIIBE indeksu. Na kraju, postoji i promjene u programerskom pejzažu koji može usmeriti interes programera ka određenim jezicima.

C# kao vodeći kandidat za jezik godine

C# jezik je postao vodeći kandidat za jezik godine. Ovaj jezik dobija na popularnosti zbog svojih mnogobrojnih karakteristika i prednosti. C# ima široko polje primena, kao što su razvoj veb aplikacija, igara, mobilnih aplikacija i mnogi drugi. Takođe, C# ima dobru podršku od strane Microsofta, što doprinosi njegovoj popularnosti.

U decembru 2023. godine, manji programski jezici su postali popularniji

Java gubi popularnost

Sa porastom popularnosti manjih jezika, Java jezik je izgubio popularnost. Iako je Java jezik bio jedan od najpopularnijih jezika u industriji, sada se sve češće prepoznaje da ima određene nedostatke. Odlazak programera sa Java jezika može biti rezultat želje da se istraže nove mogućnosti i da se koriste jezici koji nude bolje performanse i sintaksu. Popularnost drugih jezika, kao što je Kotlin, je takođe doprinela gubitku popularnosti Jave.

U zaključku, u decembru 2023. godine primećen je porast popularnosti manjih programskih jezika. Ovo je značajan pomak u programerskoj zajednici i ukazuje na promene u preferencijama programera. Povećanje broja programera, promene u algoritmima pretraživača i promene u programerskom pejzažu su razlozi za ovaj rast popularnosti. C# jezik je vodeći kandidat za jezik godine, dok Java gubi popularnost u korist jezika poput Kotlina. Sve ove promene ukazuju na dinamiku programerske industrije i potrebu za istraživanjem novih jezika i tehnologija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.