Tužba za zlostavljanje AirTaga u Kaliforniji proširena je da obuhvati desetine novih slučajeva praćenja. Apple se suočava s proširenim građanskim postupkom pred federalnim sudom u San Francisku od strane više od tri desetine žrtava koje tvrde da su terorizovane od strane stalkera koji koriste Apple AirTag. Tužba se fokusira na navodnu nepažnju kompanije Apple koja je omogućila da AirTag postane „jedna od najopasnijih i najstrašnijih tehnologija koju koriste stalkeri“ jer se lako može koristiti za praćenje žrtava u stvarnom vremenu. Tužba također tvrdi da Apple nije učinio dovoljno da smanji potencijalnu štetu, koja prema tvrdnjama tužitelja može uključivati finansijsku propast i čak ubistvo. Postoji više vesti o zloupotrebama AirTaga ukradenih vozila i izviđanju, što je navelo Apple da napravi nekoliko ažuriranja u načinu funkcionisanja AirTaga kako bi onemogućio zloupotrebu. Tužba je podnesena protiv Applea zbog navodnog kršenja federalnih i državnih zakona, a traže se odštete za sve osobe u Sjedinjenim Državama koje poseduju iOS ili Android uređaje, uključujući korisnike koji su bili izloženi stalkingu, kao i one koji su bili potencijalno ugroženi od strane stalkera.

Tužba za zlostavljanje AirTaga u Kaliforniji proširena da obuhvati desetine novih slučajeva praćenja

Lawsuit za zlostavljanje AirTaga u Kaliforniji proširena da obuhvati slučajeve pracnja

AirTag, proizvod kompanije Apple, postao je predmet proširene tužbe u federalnom sudu u San Francisku u Kaliforniji. Tužba je podnesena od strane više od trideset žrtava koje tvrde da su bile terorizirane od strane zlostavljača koji su koristili AirTag za praćenje i zlostavljanje. Ova tužba proširila se kako bi obuhvatila sve veći broj slučajeva pracnje koji su povezani s AirTagom.

Općenito o tužbi

Tužba je podnesena zbog navodne nemarnosti kompanije Apple koja je omogućila da AirTag postane „jedna od najopasnijih i najstrašnijih tehnologija koju koriste zlostavljači“ jer se može lako koristiti za praćenje žrtava u stvarnom vremenu. Ova tužba je revidirana verzija tužbe koju su dvije žene podnijele kalifornijskom sudu u prosincu 2022. godine, pri čemu jedna od njih tvrdi da ju je bivši dečko praćkao putem AirTaga bez njenog pristanka. Od tada, tužitelji tvrde da je došlo do „eksplozije prijava“ koje pokazuju da se AirTag često koristi u svrhu zlostavljanja.

Tužba za zlostavljanje AirTaga u Kaliforniji proširena da obuhvati desetine novih slučajeva praćenja

Povećanje broja tužitelja

Izvorna tužba je proširena kako bi se uključile nove žrtve koje su bile zlostavljane putem AirTaga. Broj tužitelja povećao se na više od trideset, a ova proširena tužba također je dobila dozvolu za sastavljanje grupne tužbe. Ovo će omogućiti sve tužitelje da zajedno nastupaju protiv Applea i traže naknadu za pretrpljene štete.

Razlozi koji su doveli do tužbe

AirTag je bio korišten za nepoštene namjere, uključujući pracnju žrtava u stvarnom vremenu. Zlostavljači su koristili AirTag kako bi pratili žrtve i otkrivali njihovu lokaciju u svakom trenutku. Ovaj oblik zlostavljanja nije bio moguć bez znanja i pristanka žrtava.

Tužba za zlostavljanje AirTaga u Kaliforniji proširena da obuhvati desetine novih slučajeva praćenja

Podaci o tužbi i broj prijava

Tužba se temelji na više od 150 policijskih prijava u Sjedinjenim Američkim Državama do travnja 2022. godine, kao i na porastu prijava zlostavljanja u inozemstvu koje su povezane s AirTagom. Tužitelji tvrde da Apple nije poduzeo dovoljno mjera kako bi smanjio potencijalnu štetu koju AirTag može uzrokovati, a koja može uključivati financijske gubitke i u ekstremnim slučajevima čak i ubojstva.

Nedovoljne mjere za smanjenje mogućih šteta

Tužitelji tvrde da Apple nije poduzeo dovoljno mjera kako bi smanjio štetne posljedice korištenja AirTaga za zlostavljanje. Iako je Apple uveo određene promjene u radu AirTaga, tužitelji smatraju da su te promjene nedovoljne.

Tužba za zlostavljanje AirTaga u Kaliforniji proširena da obuhvati desetine novih slučajeva praćenja

Izmjene u radu AirTaga

Apple je napravio određene izmjene u radu AirTaga kako bi spriječio zlostavljanje. Na primjer, prilikom postavljanja AirTaga, Apple prikazuje upozorenja koja su namijenjena sprječavanju zlonamjerne upotrebe. Također su poboljšali sigurnosne značajke i dodali jači zvuk AirTaga kako bi on postao lakše primjetan i teže za korištenje u svrhu zlostavljanja.

Nastavljeni problemi s AirTagom

Unatoč tim izmjenama, žrtve tvrde da AirTag i dalje predstavlja opasnost. Osobe koje su zlostavljane putem AirTaga izjavljuju da i dalje primaju svakodnevne upozorenja o prisutnosti AirTaga, ali ne mogu ih locirati. Ovo neprekidno praćenje stvara osjećaj neprestanog nadzora i nesigurnosti kod žrtava.

Tužba za zlostavljanje AirTaga u Kaliforniji proširena da obuhvati desetine novih slučajeva praćenja

Optužbe protiv Applea

Tužitelji tvrde da je Apple prekršio federalne i državne zakone tako što je objavio nesiguran proizvod te da je nepravedno uvećao svoje bogatstvo na račun zlostavljanja koje su žrtve nehotice proživljavale. Tužitelji zahtijevaju naknadu štete za sve osobe u Sjedinjenim Američkim Državama koje posjeduju iOS ili Android uređaje, uključujući osobe koje su bile zlostavljane putem AirTaga, kao i one koje su bile izložene riziku od zlostavljanja.

Zahtjev za sudsku naredbu Appleu

Tužba također zahtijeva sudsku naredbu kojom se zabranjuje Appleu da dalje nezakonito djeluje u vezi s dizajnom, proizvodnjom i puštanjem AirTaga na tržište. Očekuje se da će Apple do 27. listopada 2023. godine pokušati odbiti tužbu, što je rok do kojeg će tvrtka morati odgovoriti na proširenu tužbu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.