Da biste oslobodili prostor u iCloud-u, postoje tri jednostavna načina koja vam omogućavaju da efikasno upravljate svojom iCloud-opslagom. Prvi način je da smanjite veličinu svoje iCloud rezervne kopije, što može biti korisno ako ste ga već preneli na drugi uređaj ili ako više ne želite čuvati određene podatke. Drugi način je da pregledate preporučene sadržaje za brisanje, kako biste uklonili nepotrebne fotografije i datoteke. Naposljetku, treći način je da izbrišete fotografije i video snimke iz iCloud Fotografija kako biste oslobodili prostor. Ova tri jednostavna koraka mogu dramatično poboljšati raspoloživu iCloud-opslagu i omogućiti vam da bezbrižno koristite svoje Apple uređaje. Tri načina za oslobađanje prostora u iCloud-u

iCloud je online usluga za pohranu koja se koristi za sigurno čuvanje podataka, kao što su fotografije, videozapisi, dokumenti i aplikacije. Međutim, prostor u iCloud-u može brzo postati ograničen, posebno ako koristite više uređaja ili imate puno sadržaja. To može dovesti do problema s spremanjem novih datoteka ili sigurnosnih kopija. Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete osloboditi prostor u iCloud-u i omogućiti da vaši podaci ostanu sigurni i dostupni. U ovom članku pogledat ćemo tri osnovna načina za oslobađanje prostora u iCloud-u i kako to možete učiniti.

Smanjite veličinu iCloud rezervne kopije

Prvo ćemo se usredotočiti na smanjenje veličine vaše iCloud rezervne kopije. iCloud rezervna kopija je sigurnosna kopija vaših podataka koja se automatski stvara i ažurira na iCloudu. Međutim, ta rezervna kopija može zauzeti znatno prostora u vašem iCloudu. Evo nekoliko načina kako možete smanjiti veličinu vaše rezervne kopije:

Onemogućite sigurnosne kopije za neke aplikacije

Jedan od načina da smanjite veličinu vaše rezervne kopije je onemogućiti sigurnosne kopije za neke aplikacije. Neke aplikacije mogu generirati velike količine podataka koje možda i ne želite spremati u vašoj rezervnoj kopiji. Da biste ih isključili, slijedite ove korake:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Pomaknite se prema dolje i dodirnite „Upravljanje pohranom“
 4. Odaberite „Rezervne kopije“
 5. Pregledajte aplikacije i isključite sigurnosne kopije za one koje ne želite

Obrišite nepotrebne aplikacije i podatke

Još jedan način da smanjite veličinu rezervne kopije je brisanje nepotrebnih aplikacija i podataka. To uključuje aplikacije koje više ne koristite ili one koje zauzimaju puno prostora. Također možete izbrisati podatke unutar aplikacija kako biste smanjili veličinu vaše rezervne kopije. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Pomaknite se prema dolje i dodirnite „Upravljanje pohranom“
 4. Odaberite „Upravljanje pohranom na uređaju“
 5. Pregledajte aplikacije i izbrišite one koje vam nisu potrebne
 6. Unutar aplikacija, izbrišite nepotrebne podatke

Izbrišite stare rezervne kopije uređaja

Ako koristite više uređaja i starije rezervne kopije se još uvijek čuvaju u vašem iCloud-u, možete ih izbrisati kako biste oslobodili prostor. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Pomaknite se prema dolje i dodirnite „Upravljanje pohranom“
 4. Odaberite „Rezervne kopije“
 5. Odaberite stari uređaj za koji želite izbrisati rezervnu kopiju
 6. Dodirnite „Izbriši rezervnu kopiju“

Isključite unaprijed preuzimanje

Unaprijed preuzimanje je značajka koja omogućava preuzimanje novih kupljenih aplikacija na sve vaše uređaje automatski. Međutim, ova značajka može zauzeti prostor u vašem iCloud-u. Da biste je isključili, slijedite ove korake:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iTunes & App Store
 3. Isključite „Ažuriraj automatski“

Provjera preporučenih sadržaja za brisanje nepotrebnih fotografija i datoteka

Sljedeći način da oslobodite prostor u iCloud-u je provjera preporučenih sadržaja kako biste izbrisali nepotrebne fotografije i datoteke. iCloud analizira vaše fotografije i datoteke i daje vam preporučene sadržaje koji se mogu izbrisati kako biste oslobodili prostor.

Provjera kategorije ‘Preporučeno za tebe’

Kada otvorite aplikaciju iCloud, idite na odjeljak „Preporučeno za tebe“ kako biste vidjeli preporučene sadržaje. Ovdje ćete moći vidjeti fotografije, videozapise i datoteke koje možete izbrisati kako biste oslobodili prostor. Pregledajte preporuke i odaberite one koje želite izbrisati.

Obrišite neželjene fotografije i datoteke

Kada pregledavate preporučene sadržaje, možete odabrati neželjene fotografije i datoteke za brisanje. Ovo će osloboditi prostor u vašem iCloudu. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite aplikaciju iCloud i idite na odjeljak „Preporučeno za tebe“
 2. Pregledajte preporučene sadržaje i odaberite one koje želite izbrisati
 3. Dodirnite gumb „Izbriši“ ili ikonu smeća pored svakog sadržaja koji želite izbrisati
 4. Potvrdite brisanje

Tri načina za oslobađanje prostora u iCloud-u

Brisanje fotografija i video zapisa u iCloud Photos

iCloud Photos je usluga koja sinkronizira sve vaše fotografije i videozapise na svim vašim uređajima. Međutim, ove fotografije i videozapisi također zauzimaju prostor u vašem iCloud-u. Evo nekoliko načina kako možete osloboditi prostor u iCloud Photos:

Selektivno brisanje fotografija i video zapisa

Jedan od načina da oslobodite prostor u iCloud Photos je selektivno brisanje fotografija i video zapisa. Možete pregledati svoje fotografije i odabrati one koje želite izbrisati kako biste oslobodili prostor. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite aplikaciju iCloud Photos
 2. Pregledajte svoje fotografije i videozapise
 3. Odaberite fotografije i videozapise koje želite izbrisati
 4. Dodirnite ikonu smeća ili gumb „Izbriši“ kako biste ih trajno izbrisali

Stvaranje albuma i kompaktno brisanje

Još jedan način da oslobodite prostor je stvaranje albuma za fotografije i videozapise koje želite zadržati, a zatim brisanje svih ostalih. Možete stvoriti album za posebne događaje ili kategorije i zatim izbrisati sve nepotrebne fotografije i videozapise izvan tog albuma. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite aplikaciju iCloud Photos
 2. Odaberite fotografiju ili video zapis koji želite dodati u album
 3. Dodirnite ikonu udjeljivanja ili dodirnite i držite fotografiju da biste otvorili izbornik
 4. Odaberite „Dodaj u album“ i stvorite novi album
 5. Povucite i ispustite fotografije ili video zapise koje želite zadržati u taj album
 6. Nakon što su fotografije i videozapisi dodani u album, možete izbrisati sve preostale fotografije i videozapise izvan tog albuma

Brisanje svih fotografija i video zapisa

Ako želite krenuti ispočetka i očistiti svoje iCloud Photos, možete izbrisati sve fotografije i videozapise. Međutim, budite oprezni jer ovo će trajno izbrisati sve vaše fotografije i videozapise. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite aplikaciju iCloud Photos
 2. Dodirnite „Odaberi“ u gornjem desnom kutu
 3. Dodirnite ikonu koša ili gumb „Izbriši sve“ kako biste izbrisali sve fotografije i videozapise
 4. Potvrdite brisanje

Isključite opcije sinkronizacije s iCloud-om za pojedine aplikacije

Jedan od razloga zašto vam je iCloud prostor ograničen je sinkronizacija aplikacija s iCloud-om. Mnoge aplikacije automatski sinkroniziraju svoje podatke s iCloud-om, što može zauzimati prostor. Evo nekoliko načina kako možete isključiti sinkronizaciju s iCloud-om za pojedine aplikacije:

Isključivanje sinkronizacije fotografija

Jedan od načina da isključite sinkronizaciju s iCloud-om za fotografije je onemogućavanje opcije „Fotografije“ u postavkama aplikacije. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Pregledajte popis aplikacija i pronađite aplikaciju za koju želite isključiti sinkronizaciju fotografija
 4. Dodirnite aplikaciju i isključite opciju „Fotografije“

Isključivanje sinkronizacije e-pošte

Ako koristite aplikaciju Mail i sinkronizaciju e-pošte putem iCloud-a, možete isključiti ovu opciju kako biste oslobodili prostor. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Pregledajte popis aplikacija i pronađite aplikaciju Pošta
 4. Dodirnite aplikaciju Pošta i isključite opciju „Pošta“

Isključivanje sinkronizacije bilješki

Ako koristite aplikaciju Notes i sinkronizaciju bilješki putem iCloud-a, možete isključiti ovu opciju kako biste oslobodili prostor. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Pregledajte popis aplikacija i pronađite aplikaciju Bilješke
 4. Dodirnite aplikaciju Bilješke i isključite opciju „Bilješke“

Tri načina za oslobađanje prostora u iCloud-u

Izbrišite privremene datoteke aplikacija

Kada koristite aplikacije na svom uređaju, mogu se stvarati privremene datoteke koje zauzimaju prostor u vašem iCloud-u. Evo nekoliko koraka kako možete izbrisati privremene datoteke iz odabranih aplikacija:

Pregledajte aplikacije s velikom količinom privremenih podataka

Prvo, pregledajte aplikacije koje zauzimaju najviše prostora s privremenim podacima. Ovo možete provjeriti u odjeljku Postavke > Generalno > Upravljanje pohranom i iCloud-om > Upravljanje pohranom. Pregledajte popis aplikacija i pronađite one s najvećom veličinom.

Brisanje privremenih datoteka iz odabranih aplikacija

Kada ste identificirali aplikacije s velikom količinom privremenih podataka, možete ih izbrisati kako biste oslobodili prostor. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Pregledajte popis aplikacija i pronađite aplikaciju s privremenim podacima koje želite izbrisati
 4. Dodirnite aplikaciju i odaberite „Izbriši podatke“

Optimizirajte iCloud Drive

iCloud Drive je značajka koja omogućuje vam pohranu datoteka na iCloud i pristup tim datotekama s bilo kojeg uređaja. Međutim, ove datoteke također zauzimaju prostor u vašem iCloud-u. Evo nekoliko načina kako možete optimizirati iCloud Drive:

Uključivanje optimizacije pohrane

Jedan od načina kako možete optimizirati iCloud Drive je uključivanje optimizacije pohrane. Ova značajka preuzima samo najčešće korištene datoteke na vaš uređaj, dok ostale datoteke ostaju u iCloudu. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Dodirnite „iCloud Drive“ i uključite opciju „Optimizacija pohrane“

Stvaranje sigurnosnih kopija i brisanje nepotrebnih datoteka

Još jedan način kako možete optimizirati iCloud Drive je stvaranje sigurnosnih kopija važnih datoteka i brisanje nepotrebnih datoteka. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite aplikaciju Datoteke i odaberite datoteke koje želite sigurnosno kopirati
 2. Odaberite „Dijeli“ i odaberite „Stvori sigurnosnu kopiju“
 3. Nakon što ste sigurnosno kopirali važne datoteke, pregledavajte preostale datoteke i izbrišite nepotrebne

Uključivanje automatskog brisanja smeća

Automatsko brisanje smeća je značajka koja automatski briše datoteke iz smeća nakon određenog vremenskog razdoblja. Ovo može biti korisno kako biste oslobodili prostor na iCloud Driveu. Da biste uključili ovu značajku, slijedite ove korake:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Dodirnite „iCloud Drive“ i uključite opciju „Automatski izbriši smeće“

Tri načina za oslobađanje prostora u iCloud-u

Isključite photo stream

Photo stream je značajka koja automatski sinkronizira fotografije između svih vaših uređaja. Međutim, ova značajka također zauzima prostor u vašem iCloud-u. Evo kako možete isključiti photo stream:

Onemogućite dijeljenje fotografija putem dijaprojekcije

Dijeljenje fotografija putem dijaprojekcije omogućuje vam stvaranje i dijeljenje prezentacija fotografija s drugima. Međutim, ako ne koristite ovu značajku, možete je isključiti kako biste oslobodili prostor. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Isključite opciju „Dijeljenje fotografija putem dijaprojekcije“

Onemogućite dijeljenje fotografija putem oblaka

Dijeljenje fotografija putem oblaka omogućuje vam dijeljenje fotografija s drugima putem iCloud linka. Ako ne koristite ovu značajku, možete je isključiti kako biste oslobodili prostor. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Isključite opciju „Dijeljenje fotografija putem oblaka“

Onemogućite automatsko spremanje preuzetih datoteka

Kada preuzimate datoteke na svoj uređaj, one se automatski spremaju na iCloud Drive. Međutim, ovo može zauzimati prostor u vašem iCloud-u. Evo kako možete isključiti automatsko spremanje preuzetih datoteka:

Isključite opciju automatskog spremanja za određene aplikacije

Ponekad neke aplikacije automatski spremaju preuzete datoteke na iCloud Drive. Ako ne želite da se datoteke automatski spremaju, možete isključiti ovu opciju za određene aplikacije. Evo kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Pomaknite se prema dolje i pronađite odjeljak „Aplikacije koje koriste iCloud Drive“
 4. Odaberite aplikaciju za koju želite isključiti automatsko spremanje
 5. Isključite opciju „Automatsko spremanje“

Ručno upravljajte preuzetim datotekama

Također možete ručno upravljati preuzetim datotekama tako da ih prebacujete iz iCloud Drivea u lokalnu pohranu na svom uređaju. Evo kako:

 1. Otvorite aplikaciju Datoteke i idite na iCloud Drive
 2. Odaberite datoteku koju želite prenijeti
 3. Dodirnite dijeljenje ili dodirnite i držite datoteku da biste otvorili izbornik
 4. Odaberite „Izvezi“ ili „Premjesti“
 5. Odaberite odredište za datoteku, kao što je lokalna pohrana na uređaju

Tri načina za oslobađanje prostora u iCloud-u

Povećajte prostor u iCloud-u

Ako ste iskoristili sav dostupan prostor u vašem iCloudu i trebate više mjesta, možete nadograditi na veći iCloud plan. Evo kako to možete učiniti:

Nadogradite na veći iCloud plan

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Dodirnite „Upravljanje pohranom“
 4. Dodirnite „Promijeni plan“
 5. Odaberite novi plan koji odgovara vašim potrebama i slijedite upute za nadogradnju

Isključite opcije sinkronizacije s iCloud-om za pojedine aplikacije

Ako ne želite nadograditi na veći iCloud plan, možete isključiti opcije sinkronizacije s iCloud-om za određene aplikacije kako biste oslobodili prostor. O tome smo već ranije govorili, ali evo ponovno kako to možete učiniti:

 1. Otvorite Postavke na svom uređaju
 2. Dodirnite svoje ime, a zatim iCloud
 3. Pregledajte popis aplikacija i pronađite aplikaciju koju želite isključiti
 4. Isključite odgovarajuće opcije za tu aplikaciju

U zaključku, oslobađanje prostora u iCloud-u je važan korak kako biste osigurali da vaši podaci ostanu sigurni i dostupni. Slijedeći ove tri načina – smanjenje veličine rezervne kopije iCloud-a, provjera preporučenih sadržaja za brisanje nepotrebnih fotografija i datoteka i brisanje fotografija i video zapisa u iCloud Photos – možete osloboditi prostor i uživati u punoj funkcionalnosti iCloud-a. Također, pokušajte isključiti opcije sinkronizacije s iCloud-om za pojedine aplikacije, izbrisati privremene datoteke aplikacija, optimizirati iCloud Drive, isključiti photo stream i onemogućiti automatsko spremanje preuzetih datoteka kako biste dodatno oslobodili prostor. Ako je potrebno, uvijek možete nadograditi na veći iCloud plan ili isključiti opcije sinkronizacije s iCloud-om za pojedine aplikacije. Slijedite ove korake i uživajte u više prostora i boljoj funkcionalnosti iCloud-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.