TikTok može biti u prekršaju App Store pravila izbjegavanjem provizije na napojnicama. TikTok navodno tiho prikazuje određenim korisnicima opciju kupovine „coinsa“ putem web stranice umjesto putem kupovina unutar aplikacije, zaobilazeći proviziju koju Apple prima za digitalne kupovine. Ova praksa je nedozvoljena prema pravilima App Storea, koja zahtijevaju upotrebu kupovine unutar aplikacije za digitalne proizvode i usluge. Iako je ova opcija trenutno dostupna samo malom broju korisnika, treba uzeti u obzir činjenicu da je slično postupanje Epic Gamesa s Fortniteom dovelo do zabrane aplikacije i dugotrajnog pravnog spora. Ako se ova praksa nastavi, moguće je da će TikTok biti suočen s sličnim posljedicama.

TikTok krši pravila App Storea

TikTok krši pravila App Storea tako što izbjegava proviziju na nagradama za savjete

TikTok izbjegava proviziju na nagradama za savjete

TikTok se čini da ispod radara pokušava izbjeći provizije koje App Store naplaćuje na digitalne kupovine. Kao što je primijetio David Tesler, TikTok nudi odabranom broju korisnika mogućnost kupovine novčića na TikTok.com umjesto unutar same aplikacije. Ovom prilikom TikTok.com poručuje korisnicima: „Pokušajte napuniti račun na tiktok.com kako biste izbjegli naknadu za usluge unutar aplikacije. Možete uštedjeti naknadu za usluge i koristiti popularne metode plaćanja.“

Izbjegavanje provizije putem kupovine preko web stranice

TikTok omogućuje korisnicima da izbjegnu plaćanje provizija Apple-a tako da novčiće kupuju putem TikTok.com umjesto putem aplikacije. Prilikom odabira ove opcije, korisnici mogu koristiti PayPal ili kreditnu/debitnu karticu. Aplikacija također sugerira da korisnici mogu uštedjeti otprilike 25% koristeći niže tarife trećih strana. Cijeli proces kupovine može se obaviti unutar TikTok aplikacije, bez potrebe za korištenjem in-app kupovine.

TikTok krši pravila App Storea tako što izbjegava proviziju na nagradama za savjete

Prikazivanje opcija za kupovinu ‘novčića’ na TikTok.com

TikTok koristi manipulativnu marketinšku strategiju prikazivanja opcija za kupovinu novčića na TikTok.com. Ova opcija se ne prikazuje svim korisnicima, već samo odabranom broju. TikTok stvara osjećaj ekskluzivnosti i stvara želju za korištenjem ove opcije kod korisnika. Ograničavanje broja korisnika koji vide ovu opciju može potaknuti korisnike da je iskoriste prije nego što nestane.

Mogućnost korištenja vanjskih opcija plaćanja

TikTok pruža mogućnost korisnicima da odaberu između in-app i web plaćanja. Ova opcija omogućuje veću fleksibilnost i smanjenje troškova za korisnike. Korištenje vanjskih opcija plaćanja kao što su PayPal ili kreditne/debitne kartice pruža korisnicima mogućnost da sami odaberu žele li platiti provizije ili koristiti jeftinije alternative.

TikTok krši pravila App Storea tako što izbjegava proviziju na nagradama za savjete

Potpuna kupovina u TikTok aplikaciji

Kupovina novčića unutar TikTok aplikacije omogućuje korisnicima da potpuno obave transakciju bez potrebe za korištenjem in-app kupovine. Ova opcija olakšava i ubrzava proces kupovine za korisnike, pojednostavljujući korake koji su potrebni za dovršetak transakcije. Eliminacija potrebe za in-app kupovinom može uštedjeti vrijeme, a i korisnicima pružiti veću kontrolu nad svojim financijama.

Korištenje novčića za poklanjanje ‘poklona’ kreatorima

TikTok se oslanja na sustav novčića kako bi korisnicima omogućio da daruju ‘poklone’ kreatorima sadržaja. Korisnici plaćaju stvarni novac za određeni broj novčića koji se zatim koriste za slanje malih emoji poklona kreatorima. TikTok navodi da su ‘pokloni’ korišteni za određivanje broja ‘dijamanata’ koje dobivaju kreatori sadržaja, a dijamanti se zatim mogu pretvoriti u novac. Jedan TikTok novčić ima vrijednost otprilike polovice dijamanta, a 100 dijamanata vrijedi 50 centi. TikTok također zarađuje novac na konverziju novčića u dijamante.

Pretvaranje dijamanata u novac

Kada korisnici daruju ‘poklone’ kreatorima na TikToku, oni zapravo stvaraju dijamante. Dijamanti se zatim mogu pretvoriti u novac. TikTok koristi svoj sustav novčića kako bi korisnici kupili dijamante, a zauzvrat dobivaju određeni iznos novca. Vrijednost TikTok novčića igra važnu ulogu u određivanju koliko novca korisnici dobivaju. TikTok zarađuje novac na ovim transakcijama zapravo s dvije strane – prilikom kupovine novčića i prilikom njihove konverzije u novac.

Kršenje pravila App Storea i zahtjev za in-app kupovinom

Apple zahtjeva korištenje in-app kupovine za digitalne proizvode i usluge, a TikTok-ovi ‘novčići’ vjerojatno se svrstavaju u kategoriju digitalnih dobara. Ako je TikTok zaista korisnicima omogućio da kupuju novčiće izvan in-app kupovine, kako sugeriraju slike koje je podijelio Tesler, onda TikTok krši pravila Appleovog App Storea. Ova situacija je slična pravilima koja su primijenjena na druge društvene mreže kao što je Facebook koji je bio prisiljen koristiti in-app kupovinu za značajku darivanja kreatora sadržaja. Ponašanje TikToka podsjeća na direct purchase opcije koje je Epic Games dodao u Fortnite aplikaciju, a koje su na kraju dovele do zabrane Fortnite aplikacije i dugotrajnog pravnog spora.

Sličnosti sa situacijom Fortnite aplikacije

Postoji značajna sličnost između situacije u kojoj se nalazi TikTok i situacije koja je dovela do zabrane Fortnite aplikacije. TikTok izbjegava plaćanje provizija Appleu putem vanjske web stranice, baš kao što je to Epic Games radio s opcijom direktnog plaćanja u Fortnite aplikaciji. Trenutačno je većini TikTok korisnika omogućeno kupovinu novčića samo kroz in-app kupovinu, dok je mogućnost kupovine putem web stranice TikTok-a dostupna samo malom broju korisnika. Ova opcija možda je ograničena na korisnike koji su već uložili velike svote novca na novčiće.

Ograničenje opcije za određeni broj korisnika

TikTok specifično nudi mogućnost kupovine novčića putem web stranice samo malom broju korisnika. Time se stvara ekskluzivnost i osjećaj posebnosti, što može potaknuti korisnike da iskoriste ovu opciju prije nego što ona možda nestane. Ovaj pristup također pojednostavljuje postupak kupovine za vjerne korisnike koji su već uložili puno novca u novčiće. Ograničenje opcija kupovine može biti marketinška strategija za održavanje lojalnosti korisnika i stvaranje potrebe za korištenjem ove ekskluzivne mogućnosti.

Ukratko, TikTok se čini da izbjegava proviziju App Storea putem vanjskih opcija plaćanja na web stranici TikTok.com. Ova strategija krši pravila Appleovog App Storea koja zahtijevaju korištenje in-app kupovine za digitalna dobra i usluge. Slično kao i u slučaju Fortnite aplikacije, ovakvo ponašanje može rezultirati zabranom TikTok aplikacije i pravnim sporom. Trenutno, opcija kupovine novčića putem web stranice dostupna je samo odabranom broju korisnika, stvarajući osjećaj ekskluzivnosti i potaknuvši vjerne korisnike da je iskoriste prije nego što ona možda nestane.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.