Prema prognozama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), metaverse infrastruktura će se razvijati i proširivati u gotovo 700 gradova do 2030. godine. Ovaj tehnološki fenomen koristi blockchain tehnologiju kako bi stvorio virtualno iskustvo koje se postepeno prihvaća i razvija u raznim dijelovima svijeta. Trenutno, vodeći gradovi u međunarodnom metaverse sektoru su Seoul, Dubai i Santa Monica. Dubai ambiciozno planira privući 1.000 tvrtki koje se bave blockchain i metaverse sektorima, dok je Seoul već uložio značajna sredstva u razvoj svog nacionalnog metaverse ekosustava. Predviđa se da će metaverse sektor do 2030. godine dosegnuti tržišnu kapitalizaciju od 936,6 milijardi dolara.

Svjetski ekonomski forum predviđa razvoj metaverse infrastrukture u 700 gradova do 2030

Svjetski ekonomski forum (WEF) prognozira

Metaverse, inovativna tehnologija koja koristi blockchain platformu, sve se više širi svijetom. Prema prognozama Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), do 2030. godine očekuje se da će gotovo 700 gradova imati neku vrstu metaverse infrastrukture. Ova prognoza ukazuje na rastuću popularnost i prihvaćanje metaverse sektora širom svijeta.

Obim razvoja metaverse infrastrukture

Metaverse infrastruktura obuhvaća sve tehničke komponente i mreže koje podržavaju virtualne svjetove i interakciju između korisnika. To uključuje platforme za virtuelnu stvarnost, augmented reality, blockchain tehnologiju, vještačku inteligenciju i druge tehnološke inovacije. Ovaj sveobuhvatni razvoj infrastrukture omogućava korisnicima da se kreću i komuniciraju u virtualnom svijetu na način koji do sada nije bio moguć.

Vrste metaverse infrastrukture

Metaverse infrastruktura može se podijeliti na tri glavne kategorije: hardversku, softversku i komunikacijsku infrastrukturu. Hardverska infrastruktura obuhvaća svu fizičku opremu poput servera, računara, senzora i uređaja za virtualnu stvarnost. Softverska infrastruktura odnosi se na različite platforme, aplikacije i softver koji podržavaju virtuelne svjetove i omogućavaju interakciju. Komunikacijska infrastruktura obuhvaća sve mreže i protokole koji omogućavaju komunikaciju i razmjenu podataka između korisnika metaversea.

Tehnološke komponente metaverse infrastrukture

Metaverse infrastruktura koristi niz tehnologija, uključujući blockchain, vještačku inteligenciju, Internet of Things (IoT) i 5G mrežu. Blockchain tehnologija ima ključnu ulogu u metaverseu, omogućavajući sigurnu i transparentnu razmjenu podataka, identiteta i digitalnih dobara. Vještačka inteligencija se koristi za stvaranje dojmljivih virtuelnih svjetova i poboljšanje korisničkog iskustva. IoT i 5G mreža osiguravaju brzu i pouzdanu komunikaciju između korisnika i uređaja u metaverseu.

Integracija blockchain tehnologije u metaverse infrastrukturu

Blockchain tehnologija odigraće ključnu ulogu u razvoju metaverse infrastrukture. Njena decentralizovana priroda omogućava sigurnu razmjenu podataka, digitalnih dobara i identiteta bez posrednika. Blockchain tehnologija također omogućava korisnicima da vlasništvo nad digitalnim dobara i identitetom zadrže u svim virtuelnim svjetovima unutar metaversea. Integracija blockchain tehnologije u metaverse infrastrukturu omogućava veću sigurnost, transparentnost i autonomiju korisnicima.

Metaverse sektor na globalnom nivou

Trenutno stanje metaverse sektora

Metaverse sektor se trenutno razvija i prihvata u različitim dijelovima svijeta. Mnoge kompanije, od tehnoloških divova do startapa, ulaze u metaverse sektor i razvijaju inovativne aplikacije i platforme. Postoje brojni virtualni svjetovi, kao što su igre, marketplaceovi i društvene mreže, koji privlače milione korisnika širom svijeta. Metaverse sektor se također razvija u edukaciji, telekomunikacijama, zabavi i drugim industrijskim sektorima.

Prihvatanje i razvoj metaverse sektora u svijetu

Metaverse sektor se postepeno prihvata i razvija širom svijeta. Mnogi gradovi i države prepoznaju potencijal metaversea za ekonomski rast i razvoj. Vlade i regulatorna tijela usvajaju zakone i propise koji podržavaju razvoj metaverse sektora, dok investitori ulažu kapital u inovativne metaverse projekte. Kompanije i institucije širom svijeta partneriraju kako bi istražile nove mogućnosti i primjene metaverse tehnologije.

Predviđanja za budući rast metaverse sektora

Metaverse sektor očekuje se da će nastaviti rasti u budućnosti. Prema prognozama, tržišna kapitalizacija metaverse sektora mogla bi dostići 936,6 milijardi dolara do 2030. godine. Očekuje se da će metaverse tehnologija utjecati na sve veći broj industrija, uključujući trgovinu, imovinu, obrazovanje i zdravstvo. Investitori i kompanije širom svijeta prate razvoj metaverse sektora i traže nove poslovne prilike u ovoj inovativnoj tehnologiji.

Utjecaj metaverse sektora na ekonomiju

Metaverse sektor ima potencijal da značajno utječe na globalnu ekonomiju. Razvoj metaverse infrastrukture u gradovima stvara nove poslove i stvara ekonomski rast. Metaverse tehnologija omogućava nove načine trgovine, investiranja i razmjene dobara, što može poboljšati produktivnost i potrošnju. Metaverse sektor također pruža nove mogućnosti za edukaciju, zabavu i društvenu interakciju, što može imati pozitivan utjecaj na kvalitet života i blagostanje ljudi.

Svjetski ekonomski forum predviđa razvoj metaverse infrastrukture u 700 gradova do 2030.

Vodeći gradovi u međunarodnom metaverse sektoru

Seoul – lider u metaverse sektoru

Seoul, glavni grad Južne Koreje, trenutno se ističe kao lider u metaverse sektoru. Grad je uložio značajna sredstva u razvoj nacionalnog metaverse ekosustava i pokrenuo je brojne inicijative za podršku startapima u ovom sektoru. Seoul je dom brojnih tehnoloških divova i poznatih metaverse kompanija, koje su odigrale ključnu ulogu u razvoju ovog sektora u gradu.

Investicije Seoula u razvoj nacionalnog metaverse ekosustava

Seoul je već uložio 180 milijuna dolara u razvoj nacionalnog metaverse ekosustava. Ova ulaganja su usmjerena na podršku istraživanju i razvoju metaverse tehnologije, kao i na stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za metaverse kompanije. Grad također pruža subvencije i olakšice za startape koji se bave metaverse tehnologijom, što potiče inovacije i razvoj ovog sektora.

Inicijative za podršku startapima u metaverse sektoru

Seoul je pokrenuo razne inicijative za podršku startapima u metaverse sektoru. Grad organizuje različite program akceleracije i natjecanja za startape, koji im omogućavaju pristup mentorstvu, finansijskim sredstvima i mreži podrške. Seoul također surađuje s univerzitetima i istraživačkim centrima kako bi razvijao mlade talente i podsticao inovacije u metaverse sektoru.

Investicije Seoula u razvoj nacionalnog metaverse ekosustava

Finansijska ulaganja u nacionalni metaverse ekosistem

Seoul je uložio značajne finansijske resurse u razvoj nacionalnog metaverse ekosistema. Grad je prepoznao potencijal metaverse tehnologije za ekonomski rast i konkurentnost grada. Ova ulaganja su direktno usmjerena prema istraživanju i razvoju metaverse tehnologije, kao i podršci startapima i mladim preduzetnicima u ovom sektoru. Seoul nastoji postati lider u metaverse sektoru i privući investitore iz cijelog svijeta.

Sektori i industrije u kojima se primjenjuje metaverse tehnologija

Metaverse tehnologija ima primjenu u raznim sektorima i industrijskim granama. U edukaciji, metaverse omogućava virtuelno učenje i simulacije, poboljšavajući kvalitet obrazovanja i pružajući novi način interakcije između učenika i nastavnika. U trgovini, metaverse omogućava kreiranje virtuelnih prodavnica i razmjenu digitalnih dobara. U zabavi, metaverse omogućava kreiranje virtuelnih svjetova za igranje igara i druženje s drugim igračima. Ovi su samo neki od mnogobrojnih sektora i industrija u kojima se primjenjuje metaverse tehnologija.

Svjetski ekonomski forum predviđa razvoj metaverse infrastrukture u 700 gradova do 2030.

Dubai – centar metaverse industrije

Planovi Dubaia za razvoj metaverse sektora

Dubai se ističe kao jedan od vodećih gradova u metaverse industriji. Grad ima ambiciozne planove za razvoj metaverse sektora i privlačenje blockchain i metaverse kompanija. Dubai vidi metaverse tehnologiju kao ključnu inovaciju koja će im pomoći u ostvarivanju svojih dugoročnih ciljeva razvoja i diversifikacije ekonomije.

Ciljevi u privlačenju blockchain i metaverse kompanija

Dubai planira privući 1.000 tvrtki koje rade u blockchain i metaverse sektorima do 2030. godine. Grad pruža razne pogodnosti i poticaje za privlačenje ovih kompanija, uključujući porezne olakšice, subvencije za istraživanje i razvoj te prikladno poslovno okruženje. Dubai također nudi visoko kvalificiranu radnu snagu i infrastrukturu potrebnu za razvoj metaverse projekata.

Predviđena brojnost Web3 stručnjaka u Dubaiu

Dubai planira postati dom za više od 40.000 Web3 stručnjaka do 2030. godine. Grad ulaže u obrazovanje i obuku kako bi osigurao da ima dovoljno talentirane radne snage koja je potrebna u metaverse sektoru. Dubai nudi razne programe obrazovanja i stipendije za mlade talente i motivira ih da se usmjere na područja kao što su blockchain, vještačka inteligencija i razvoj metaverse tehnologije.

Dubaijevi planovi za privlačenje blockchain i metaverse kompanija

Stvaranje povoljnog poslovnog okruženja

Dubai radi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za blockchain i metaverse kompanije. Grad pruža jednostavan i efikasan postupak registracije i osnivanja kompanija, kao i efikasnu regulativu koja podržava inovacije. Dubai također nudi porezne olakšice i subvencije za kompanije koje otvaraju podružnice u gradu.

Podrška inovacijama u blockchain i metaverse sektorima

Dubai pruža podršku inovacijama u blockchain i metaverse sektorima kroz razne inicijative i program. Grad organizuje tehnološke konferencije i događaje koji okupljaju stručnjake iz ovih sektora i promiču razmjenu znanja. Dubai također sponzorira istraživačke projekte i tehnološke inkubatore koji podržavaju razvoj novih metaverse platformi i aplikacija.

Očekivani utjecaj na ekonomiju Dubaia

Dubai očekuje da će razvoj metaverse sektora imati značajan utjecaj na ekonomiju grada. Očekuje se da će nova ulaganja i zapošljavanje u metaverse sektoru pokrenuti ekonomski rast i diverzifikaciju. Metaverse tehnologija također pruža nove poslovne mogućnosti za turizam, trgovinu, nekretnine i druge ključne sektore Dubaija. Grad planira oblikovati povoljno poslovno okruženje za blockchain i metaverse kompanije kako bi privukao daljnje investicije i podržao budući rast metaverse sektora.

Svjetski ekonomski forum predviđa razvoj metaverse infrastrukture u 700 gradova do 2030.

Santa Monica – napredni grad u metaverse sektoru

Santa Monica, kalifornijski grad u Los Angelesu, također se ističe kao napredan grad u metaverse sektoru. Grad je dom brojnih metaverse kompanija i startapa koji razvijaju inovativne aplikacije i platforme. Santa Monica je postala središte za umjetnike, programere i kreativce koji rade na stvaranju revolucionarnih virtuelnih svjetova i iskustava.

Zaključak

Metaverse sektor sve više dobiva na popularnosti i prihvaćanju širom svijeta. Prognoze Svjetskog ekonomskog foruma ukazuju na rastući broj gradova koji razvijaju metaverse infrastrukturu i prepoznaju potencijal ove inovativne tehnologije. Seoul, Dubai i Santa Monica su trenutno vodeći gradovi u međunarodnom metaverse sektoru, pružajući podršku inovacijama, investicijama i razvoju tehnologije. Metaverse sektor očekuje se da će imati značajan utjecaj na globalnu ekonomiju i industrije, otvarajući nove poslovne mogućnosti i poboljšavajući kvalitet života ljudi. Kroz integraciju blockchain tehnologije i razvoj metaverse infrastrukture, metaverse sektor će nastaviti rasti i širiti se, donoseći inovacije i promjene u naše svakodnevne živote.

Svjetski ekonomski forum predviđa razvoj metaverse infrastrukture u 700 gradova do 2030.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.