Sunbird, aplikacija namijenjena dostavi iMessage poruka na Android uređajima, privremeno je obustavila rad zbog sigurnosnih problema. Kako je objavljeno putem obavijesti koju su korisnicima poslali, Sunbird trenutno istražuje sigurnosne probleme koji su uočeni u aplikaciji Nothing Chats iMessage. Nakon obustave rada, korisnike će obavijestiti o daljnjim koracima. Sunbird je aplikacija koja je prvi put predstavljena krajem 2022. godine, a omogućava slanje poruka sa Android uređaja korisnicima iPhone uređaja putem iMessage „plavih mjehurića. Ipak, nakon što su dovedene u pitanje sigurnosne tvrdnje aplikacije, došlo je do obustave njenog rada.

Sunbird privremeno obustavlja iMessage aplikaciju za Android zbog sigurnosnih problema

Sunbird privremeno obustavlja iMessage aplikaciju za Android zbog sigurnosnih problema

Sunbird, aplikacija koja je dizajnirana da dostavlja iMessage poruke na Android uređaje, privremeno je obustavljena zbog sigurnosnih problema. Sunbird je ove sedmice poslala obavijest korisnicima obavještavajući ih o obustavi (preko 9to5Google).

O obustavi iMessage aplikacije

Obustava iMessage aplikacije se desila nakon što su se pojavili sigurnosni problemi koje je Nothing Chats iMessage aplikacija pokrenula. Sunbird je korisnicima nakon toga obavijestio da je korišćenje Sunbird aplikacije privremeno obustavljeno. „Obavijestiti ćemo vas kada budemo spremni nastaviti,“ glasila je obavijest.

Sunbird privremeno obustavlja iMessage aplikaciju za Android zbog sigurnosnih problema

Povod obustave

Sunbird aplikacija je prvi put predstavljena krajem 2022. godine i bila je dostupna samo korisnicima koji su se prijavili na listu čekanja. Sunbird web stranica opisuje aplikaciju kao onu koja objedinjuje „najpopularnije aplikacije za slanje poruka na svijetu“ u jedinstvenu aplikaciju sa podrškom za iMessage, SMS/MMS, Facebook Messenger i WhatsApp.

Notifikacija korisnicima

Notifikacija poslata korisnicima je objašnjavala razloge obustave i obećavala ažuriranja kada Sunbird bude spreman nastaviti sa radom.

Sunbird privremeno obustavlja iMessage aplikaciju za Android zbog sigurnosnih problema

Opis Sunbird aplikacije

Sunbird je aplikacija koja omogućava Android korisnicima slanje poruka korisnicima iPhone-a kao iMessage poruke koje se prikazuju u „plavim balonima“ umjesto zelenih tekstualnih poruka. Aplikacija tvrdi da pruža krajnje do krajnje šifrovanje i povjerljive poruke za te Android do iPhone konverzacije, ali te tvrdnje su dovedene u pitanje, što je dovelo do privremene obustave rada aplikacije.

Funkcionalnosti Sunbird aplikacije

Sunbird aplikacija omogućava korisnicima slanje i primanje iMessage poruka na Android uređajima. Osim iMessage funkcionalnosti, aplikacija također podržava slanje i primanje SMS/MMS poruka, Facebook Messenger i WhatsApp poruka, sve to u jednoj aplikaciji.

Sunbird privremeno obustavlja iMessage aplikaciju za Android zbog sigurnosnih problema

Upotreba Sunbird aplikacije na Android uređajima

Sunbird aplikacija je dizajnirana za Android uređaje i omogućava korisnicima da koriste iMessage funkcionalnost koja je inače dostupna samo na iPhone uređajima. Uz pomoć Sunbird aplikacije, Android korisnici mogu slati i primati iMessage poruke kao da ih šalju sa iPhone uređaja.

Povezivanje sa Nothing Chats aplikacijom

Sunbird aplikacija nedavno je ostvarila saradnju sa proizvođačem pametnih telefona Nothing kako bi lansirali „Nothing Chats“ aplikaciju koja je obećavala kompatibilnost sa iMessage. Ova visokoprofilna najava dovela je do detaljnog istraživanja načina funkcionisanja Nothing Chats aplikacije i Sunbird aplikacije koja je bila osnova za tu funkcionalnost.

Sunbird privremeno obustavlja iMessage aplikaciju za Android zbog sigurnosnih problema

Upitna sigurnost Sunubird aplikacije

Postoje sigurnosna pitanja koja su se pojavila oko Sunbird aplikacije i njenog načina funkcionisanja. Primarna briga je bila vezana za sigurnost i bezbjednost podataka korisnika, posebno u vezi sa slanjem Apple ID podataka preko nešifrovanog HTTP protokola. Takođe je otkriveno da su zaposleni u Sunbirdu imali direktan pristup platformi na kojoj su se čuvali sadržaji poruka, kontakt informacije i URL-ovi za priloge.

Vulnerabilnosti Sunbird i Nothing Chats aplikacija

Texts.com je objavio konceptualnu aplikaciju koja demonstrira koliko je lako presretanje i pregledanje iMessage konverzacija poslatih putem Sunbird i Nothing Chats aplikacija jer se sadržaj šalje u običnom tekstu. Takođe, otkrivene su ranjivosti koje bi mogle omogućiti napadačima da presretnu sve Sunbird poruke i priloge. Nakon ovih otkrića, aplikacija Nothing Chats je povučena iz Google Play prodavnice, ali Sunbird je insistirao da je usluga sigurna i da su Apple ID podaci i poruke „uvijek šifrovani“. Međutim, ispostavilo se da to nije tačno.

U zaključku, obustava iMessage aplikacije za Android Sunbird-a je izazvana sigurnosnim problemima koji su narušili vjerodostojnost aplikacije i njenu sposobnost da zaštiti podatke korisnika. Sunbird je preduzeo mjere kako bi riješio ove sigurnosne probleme, ali korisnicima se savjetuje da izmjene svoje Apple ID šifre, uklone aplikacije i slijede dodatne korake za uklanjanje njihovih podataka. Ako se aplikacije ponovno aktiviraju, ne preporučuje se preuzimanje istih.

Tags: Android, iMessage, Nothing

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.