Prvi dojmovi: Prostorni video na Vision Pro – iPhone 15 Pro

Sa iOS-om 17.2, koji se trenutno nalazi u beta verziji i očekuje se da će biti pušten u decembru, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max mogu snimati prostorni video sa 3D dubinom za reprodukciju na nadolazećoj Apple-ovoj Vision Pro slušalici. Kada se drži u pejzažnom položaju, glavna i ultra širokokutna kamera iPhone-a kombinuju se kako bi snimale 3D video. Ova karakteristika može se uključiti u postavkama aplikacije Kamere. Snimci se vrše u 1080p pri 30fps-a, a Apple preporučuje da telefon bude u pejzažnom položaju i stabilizovan za najbolje rezultate. Na iPhone-u, prostorni video zapisi se prikazuju kao obični 2D video zapisi bez dodatnog efekta dubine. Iako Vision Pro neće biti dostupan do „ranog 2024.“ u SAD-u, Apple je omogućio nekim novinarima da snimaju svoje prostorne video zapise na iPhone-u 15 Pro i da ih gledaju na slušalici ovog širom vrhunskog iskustva.

Spatialni video na Vision Pro - Prvi dojmovi: iPhone 15 Pro

Sadržaj

Spatialni video na Vision Pro – Prvi dojmovi: iPhone 15 Pro

Jedna od najuzbudljivijih novih funkcija iPhone 15 Pro je mogućnost snimanja spatialnih video zapisa. Ova funkcija omogućava korisnicima da snime snimke sa prostornom dubinom 3D za reprodukciju na nadolazećem Vision Pro headsetu. U ovom članku upoznat ćemo se sa definicijom i karakteristikama spatialnih video zapisa, kao i sa podrškom za ovu funkciju na iPhone 15 Pro. Također ćemo istražiti prva iskustva korisnika sa Vision Pro headsetom i pregledati reakcije medija na ovu inovaciju.

Šta su spatialni video zapisi?

Definicija spatialnih video zapisa

Spatialni video zapisi su snimci koji sadrže 3D dubinu i omogućavaju korisniku da doživi imerzivno iskustvo gledanja. Ovi snimci koriste tehniku snimanja koja kombinuje glavnu i ultra-široku kameru na iPhoneu kako bi kreirala efekat prostornog dubinskog polja. Kada se reprodukuju na odgovarajućem uređaju, kao što je Vision Pro headset, spatialni video zapisi omogućavaju korisnicima da dožive snimljene scene kao da su prisutni u njima.

Razlika između spatialnih video zapisa i standardnih 2D video zapisa

Standardni 2D video zapisi su ravni snimci koji nemaju dubinu ili prostornu perspektivu. Sa druge strane, spatialni video zapisi koriste 3D dubinu kako bi prostorno prikazali scene i objekte. Ovi snimci omogućavaju gledaocima da dožive više dubine i realizma, što stvara imerzivnije iskustvo gledanja.

Kako funkcionišu spatialni video zapisi

Snimanje spatialnih video zapisa na iPhoneu 15 Pro vrlo je jednostavno. Glavna kamera i ultra-široka kamera uređaja kombinuju se kako bi snimile 3D dubinu. Prilikom reprodukcije, Vision Pro headset koristi ove informacije o dubini da bi stvorio prostornu perspektivu za gledaoca. To omogućava korisnicima da dožive snimljene scene na potpuno nov i uzbudljiv način.

Spatialni video na Vision Pro - Prvi dojmovi: iPhone 15 Pro

Podrška za spatialne video zapise na iPhone 15 Pro

Podržani modeli iPhone 15 Pro

Spatialni video zapisi podržani su na modelima iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max. Ovi uređaji imaju potrebne kamere i hardver za snimanje i reprodukciju spatialnih video zapisa.

Potrebne verzije iOS-a za podršku spatialnih video zapisa

Podrška za spatialne video zapise dostupna je od verzije iOS 17.2. Ova verzija iOS-a trenutno je u beta fazi i očekuje se da će biti dostupna korisnicima u decembru. Kako biste aktivirali funkciju spatialnih video zapisa na vašem iPhoneu 15 Pro, morate ažurirati uređaj na najnoviju verziju iOS-a.

Ograničenja u vezi sa spatialnim video zapisima

Prilikom snimanja spatialnih video zapisa na iPhoneu 15 Pro, postoje neka ograničenja koja treba uzeti u obzir. Ovi snimci se mogu snimiti samo u pejzažnoj orijentaciji, a iPhone treba biti stabilizovan kako bi se postigla najbolja moguća kvaliteta snimka. Također, rezolucija spatialnih video zapisa je 1080p pri 30 fps. Apple preporučuje optimalne uslove osvetljenja za snimanje spatialnih video zapisa radi postizanja najboljih rezultata.

Kako uključiti spatialne video zapise na iPhone 15 Pro

Pristup postavkama kamere

Da biste omogućili funkciju spatialnih video zapisa na iPhoneu 15 Pro, prvo morate pristupiti postavkama kamere.

Aktiviranje funkcije za spatialne video zapise

Unutar postavki kamere, pronađite opciju koja omogućava aktiviranje spatialnih video zapisa. Kada je ova opcija aktivirana, primijetit ćete dodatno dugme za snimanje spatialnih video zapisa u sekciji Video aplikacije za kameru.

Opcije za snimanje spatialnih video zapisa

Kada aktivirate funkciju za spatialne video zapise na iPhoneu 15 Pro, imate nekoliko opcija za snimanje. Možete odabrati rezoluciju i fps za svoje snimke, kao i druga podešavanja koja će utjecati na kvalitet i izgled snimaka.

Optimalni uslovi za snimanje spatialnih video zapisa

Da biste postigli najbolje rezultate prilikom snimanja spatialnih video zapisa, preporučuje se snimanje u dobro osvijetljenim prostorima sa stabilizovanim iPhoneom. Ovi uslovi će omogućiti da snimci budu jasniji i imaju visok nivo detalja i dubine.

Spatialni video na Vision Pro - Prvi dojmovi: iPhone 15 Pro

Kvaliteta i karakteristike spatialnih video zapisa

Rezolucija i framerate spatialnih video zapisa

Spatialni video zapisi na iPhoneu 15 Pro snimaju se u rezoluciji 1080p pri 30 fps. Ova rezolucija i brzina osvježavanja ekrana pružaju visokokvalitetnu reprodukciju sa glatkim prikazom.

Određivanje fokusa u spatialnim video zapisima

Pri snimanju spatialnih video zapisa na iPhoneu 15 Pro, uređaj automatski određuje gdje se nalazi fokus u sceni. Ovo omogućava da se dio snimka koji je bliži korisniku pojavi sa većom jasnoćom i dubinom, dok se ostatak slike prikazuje sa manje dubine.

Stabilizacija i kvaliteta snimaka

Kako bi se postigla najbolja moguća kvaliteta snimaka, iPhone 15 Pro koristi tehnologiju stabilizacije slike. Ova tehnologija reducira podrhtavanje kamere prilikom snimanja, čime se smanjuje zamagljenost i obezbjeđuje jasniji prikaz.

Kompatibilnost i reprodukcija spatialnih video zapisa

Spatialne video zapise snimljene na iPhoneu 15 Pro moguće je reprodukovati na Apple Vision Pro headsetu. Ovaj headset koristi informacije o prostornoj dubini snimaka kako bi stvorio 3D efekat tokom reprodukcije. Na iPhoneu, spatialni video zapisi prikazuju se kao standardni 2D video zapisi bez dodatnih efekata dubine.

Prva iskustva s Vision Pro headsetom

Datum izlaska Vision Pro headseta

Vision Pro headset će biti dostupan korisnicima u „ranim 2024.“ godine. Ovo je vrlo iščekivani headset koji će omogućiti reprodukciju spatialnih video zapisa i pružiti korisnicima potpuno nov i imerzivan način doživljavanja sadržaja.

Poziv novinarima za testiranje

Apple je pozvao neke novinare da snime svoje spatialne video zapise na iPhoneu 15 Pro i da ih gledaju na Vision Pro headsetu. Ova prilika omogućava novinarima da isprobaju funkcije headseta i podijele svoje prve dojmove i iskustva.

Impresije novinara

Novinari koji su imali priliku testirati Vision Pro headset podijelili su svoje impresije. Joanna Stern iz The Wall Street Journal-a opisuje kako su snimljeni prizori izgledali vrlo stvarno i intimno. Ona ističe da spatialni video zapisi stvaraju veću intimnost i dubinu doživljaja u odnosu na 2D fotografije i video zapise.

Mogućnosti interakcije s spatialnim video zapisima

Vision Pro headset omogućava korisnicima da se potpuno urone u spatialne video zapise. Uz funkcionalnosti headseta, korisnici mogu interaktivno istraživati snimljene scene, fokusirati se na određene objekte i doživjeti imerzivno iskustvo gledanja.

Spatialni video na Vision Pro - Prvi dojmovi: iPhone 15 Pro

Pregled svjetskih medija

Izvještaj iz časopisa The Wall Street Journal

The Wall Street Journal je izvijestio o prvim dojmovima Vision Pro headseta. U svom izvještaju, novinarica Joanna Stern pohvalila je 3D efekat i stvarnost snimljenih prizora u spatialnim video zapisima. Također je primijetila da spatialni video zapisi stvaraju intimnije i dublje doživljaje u odnosu na tradicionalne 2D zapise.

Komentar sajta TheStreet

Jacob Krol sa sajta TheStreet također je podijelio svoje dojmove o Vision Pro headsetu. On ističe da su spatialni video zapisi jednostavni za snimanje i da korisnicima pružaju intuitivno iskustvo. Također je pohvalio kvalitet snimaka i mogućnost ručnog fokusiranja prilikom snimanja.

Recenzija portala CNET

Scott Stein sa portala CNET ističe da su spatialni video zapisi impresivni i da izgledaju vrlo realistično. On također napominje da je ova funkcija optimizirana za Vision Pro headset, koji se očekuje da neće biti dostupan širokom krugu korisnika. Ipak, Stein smatra da je doživljaj gledanja spatialnih video zapisa impresivan.

Pohvale za 3D efekat

Utisak izgleda 3D efekta u spatialnim video zapisima

Jedna od najviše pohvaljenih karakteristika spatialnih video zapisa je 3D efekat koji stvara realističan prikaz snimljenih scena. Gledaoci su fascinirani time kako se objekti izdvajaju iz pozadine, stvarajući osjećaj dubine i stereoskopski efekat.

Efekat dubine i realism

Spatialni video zapisi omogućavaju gledaocima da dožive snimljene scene na potpuno nov i imerzivan način. Zahvaljujući 3D efektu, objekti i subjekti izgledaju stvarno i kao da su prisutni u prostoru.

Emocionalni doživljaj gledanja spatialnih video zapisa

Korisnici su impresionirani emocionalnim dojmom koji spatialni video zapisi pružaju. Snimljeni prizori izgledaju vrlo intimno i stvarno, što stvara snažan dojam kod gledalaca. Spatialni video zapisi omogućavaju korisnicima da se povežu sa sadržajem na sasvim novi način.

Spatialni video na Vision Pro - Prvi dojmovi: iPhone 15 Pro

Druge prednosti spatialnih video zapisa

Inovativni aspekti spatialnih video zapisa

Spatialni video zapisi predstavljaju inovaciju u području snimanja i gledanja videa. Ova tehnologija otvara vrata novim mogućnostima i kreativnom izražavanju, kako za profesionalce tako i za obične korisnike.

Prednosti u prikazu sadržaja

Spatialni video zapisi omogućavaju gledaocima da dožive snimljene scene na potpuno nov i imerzivan način. Ova tehnologija dodaje dubinu i prostornu perspektivu standardnim video zapisima, pružajući gledaocima jedinstveno iskustvo gledanja.

Kreativni potencijal za snimanje

Zahvaljujući spatialnim video zapisima, korisnici imaju mogućnost da eksperimentišu sa novim načinima snimanja i izražavanja. Snimanje sa 3D dubinom pruža kreativne mogućnosti za stvaranje jedinstvenih sadržaja i pričanja priča na potpuno nov način.

Dostupnost spatialnih video zapisa

Kada će biti dostupni spatialni video zapisi na iPhone-u 15 Pro

Spatialni video zapisi biće dostupni na iPhoneu 15 Pro od verzije iOS 17.2, koja se očekuje da će biti puštena korisnicima u decembru. Do tada, korisnici mogu eksperimentisati sa snimanjem spatialnih video zapisa na ovom modelu i sačekati izlazak Vision Pro headseta.

Opseg podržanih uređaja

Spatialni video zapisi su podržani na iPhoneu 15 Pro i iPhoneu 15 Pro Max. Korisnici ovih uređaja mogu uživati u snimanju i reprodukciji spatialnih video zapisa.

Planirane nadogradnje u budućnosti

Apple je najavio da će profesionalni video uređivački softver Final Cut Pro biti nadograđen sa podrškom za uređivanje spatialnih video zapisa. Ova nadogradnja se očekuje u toku naredne godine, što će omogućiti korisnicima da profesionalno uređuju svoje spatialne video zapise.

U zaključku, funkcija spatialnih video zapisa na iPhoneu 15 Pro otvara nove mogućnosti za snimanje i gledanje video zapisa. Sa podrškom za reprodukciju na Vision Pro headsetu, korisnici mogu doživjeti snimljene scene na potpuno nov, imerzivan i realističan način. Pohvale za 3D efekat, kao i inovativni aspekti ove tehnologije, ukazuju na potencijal spatialnih video zapisa u budućnosti. Sa nestrpljenjem iščekujemo daljnje razvoje i nadogradnje u ovom području.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.