Ako koristite Chrome OS operativni sistem, možete iskoristiti prečice tastature koje će vam omogućiti brzo premještanje prozora na ekranu. Kombinacija tastera Alt + [ premještaće prozor na lijevu stranu ekrana, dok će kombinacija tastera Alt + ] premjestiti prozor na desnu stranu. Ove prečice vam omogućavaju da organizujete svoje prozore i aplikacije na efikasan način, olakšavajući multitasking i referenciranje važnih informacija. Opšte prečice tastature za premještanje aplikacija i prozora su takođe dostupne na sistemima kao što su macOS, Windows i iPadOS. Na macOS sistemima se preporučuje korištenje aplikacije Magnet koja vam omogućava da podešavate aplikacije na lijevu ili desnu stranu ekrana kombinacijom tastera Control + Option + lijeva ili desna strelica. Na Windows operativnim sistemima možete koristiti kombinaciju tastera Windows + lijeva ili desna strelica za premještanje aplikacije na lijevu, desnu ili centar ekrana. Na iPadOS-u, možete koristiti kombinaciju tastera Globe + Control + lijeva ili desna strelica ako koristite spojenu tastaturu. Ove prečice vam omogućavaju efikasno upravljanje vašim aplikacijama i olakšavaju rad na više zadataka istovremeno. Takođe, imate mogućnost korištenja iste aplikacije u oba prozora, što je korisno za referenciranje ili istovremeno korištenje različitih tabova.

Shortcuti tastature za premještanje prozora na Chrome OS

Shortcuti tastature za premještanje prozora na Chrome OS

Chrome OS je operativni sistem koji se koristi na Chromebook računarima. Korištenje kombinacija tastera Alt + [ omogućava premještanje prozora na lijevu stranu ekrana, dok kombinacija tastera Alt + ] omogućava premještanje prozora na desnu stranu ekrana. Ova funkcionalnost čini organizaciju više prozora na Chromebook računarima veoma jednostavnom i efikasnom.

Shortcuti tastature za premještanje prozora na drugim operativnim sistemima

Kombinacije tastature za premještanje prozora variraju u zavisnosti od operativnog sistema koji koristite. U nastavku, predstavit ćemo neke od najčešće korištenih kombinacija tastature za premještanje prozora na Windows, macOS i iPadOS sistemima.

Windows

Na Windows sistemima, kombinacija tastera Windows + lijeva ili desna strelica omogućava premještanje aplikacija na lijevu, desnu ili centar ekrana. Kada pritisnete kombinaciju tastere Windows + lijeva strelica, aplikacija će se premjestiti na lijevu polovinu ekrana. Slično tome, kombinacija tastera Windows + desna strelica će premjestiti aplikaciju na desnu polovinu ekrana. Ovo je veoma koristan shortcut kada želite efikasno organizovati svoje prozore na Windows računaru.

macOS

Na macOS sistemima se preporučuje korištenje aplikacije Magnet koja omogućava podešavanje aplikacija na lijevu ili desnu stranu ekrana. Kada pritisnete kombinaciju tastera Control + Option + lijeva strelica, aplikacija će se premjestiti na lijevu polovinu ekrana. Slično tome, kombinacija tastera Control + Option + desna strelica će premjestiti aplikaciju na desnu polovinu ekrana. Aplikacija Magnet olakšava organizaciju prozora na macOS sistemu i pomaže vam da efikasno koristite prostor na ekranu.

iPadOS

Na iPadOS-u, korištenje spajanja tastature omogućava kombinaciju tastera Globe + Control + lijeva ili desna strelica za premještanje aplikacija sa jedne na drugu stranu ekrana. Ova funkcionalnost je posebno korisna kada koristite iPad sa tastaturom i želite organizovati svoje prozore na ekranu. Pomoću ove kombinacije tastature možete jednostavno premjestiti aplikacije i raditi na njima istovremeno.

Shortcuti tastature za premještanje prozora na Chrome OS

Korištenje aplikacije Magnet na macOS sistemima

Kao što smo već spomenuli, za macOS sisteme se preporučuje korištenje aplikacije Magnet koja olakšava organizaciju aplikacija na lijevu ili desnu stranu ekrana. Nakon instalacije aplikacije, jednostavno možete pritisnuti kombinaciju tastera Control + Option + lijeva strelica da premjestite aplikaciju na lijevu polovinu ekrana ili kombinaciju tastera Control + Option + desna strelica da premjestite aplikaciju na desnu polovinu ekrana. Ova funkcionalnost vam omogućava da efikasno koristite prostor na ekranu i organizujete svoje prozore na macOS sistemu.

Podešavanje aplikacija na lijevu stranu ekrana

Kombinacija tastera Control + Option + lijeva strelica u aplikaciji Magnet omogućava vam da premjestite aplikaciju na lijevu polovinu ekrana. Ova funkcionalnost je korisna kada želite da imate jednu aplikaciju otvorenu na lijevoj strani ekrana i drugu aplikaciju otvorenu na desnoj strani ekrana. Na taj način možete efikasno raditi sa dvije aplikacije istovremeno.

Podešavanje aplikacija na desnu stranu ekrana

Kombinacija tastera Control + Option + desna strelica u aplikaciji Magnet omogućava vam da premjestite aplikaciju na desnu polovinu ekrana. Ova funkcionalnost je korisna kada želite da imate jednu aplikaciju otvorenu na desnoj strani ekrana i drugu aplikaciju otvorenu na lijevoj strani ekrana. Na taj način možete efikasno raditi sa dvije aplikacije istovremeno i organizovati svoje prozore na macOS sistemu.

Shortcuti tastature za premještanje prozora na Chrome OS

Korištenje iste aplikacije u oba prozora

Pored organizacije aplikacija na lijevu i desnu stranu ekrana, korisnici mogu koristiti istu aplikaciju i u oba prozora. Ova funkcionalnost je veoma korisna kada želite da referencirate ili istovremeno koristite različite tabove u istoj aplikaciji. Na primjer, ako imate otvorene dvije web stranice u Google Chrome-u, možete koristiti kombinacije tastature za premještane prozora da jednu web stranicu prikazujete na lijevoj strani ekrana, dok drugu web stranicu prikazujete na desnoj strani ekrana. Ovo vam omogućava da efikasno radite sa više tabova i olakšava referenciranje između njih.

Referenciranje ili istovremeno korištenje različitih tabova

Kada imate otvorene različite tabove u istoj aplikaciji, koristite kombinacije tastature za premještanje prozora da organizujete tabove na lijevu i desnu stranu ekrana. Na primjer, ako koristite tekst editor sa dva otvorena dokumenta, možete koristiti kombinacije tastature da jedan dokument prikažete na lijevoj strani ekrana, dok drugi dokument prikažete na desnoj strani ekrana. Ovo vam omogućava da efikasno radite sa više dokumenata istovremeno i olakšava referenciranje između njih. Uz pomoć kombinacija tastature za premještanje prozora, možete lako koristiti istu aplikaciju u oba prozora i povećati produktivnost prilikom rada na svom računaru.

Shortcuti tastature za premještanje prozora na Chrome OS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.