Sa dolaskom Qi2 standarda na Android telefone, očekuje se da će se pojaviti i magnetne dodatne opreme za telefone poput futrola i baterija. Novi Qi2 standard bežičnog punjenja, baziran na MagSafe tehnologiji Apple-a, predstavljen je na CES-u 2023. Prvi telefoni i punjači sa Qi2 standardom se očekuju tokom praznične sezone iste godine. Ovaj standard će omogućavati pričvršćivanje magneta na telefone, brže punjenje i veću energetsku efikasnost. Prvi sertifikovani proizvodi sa Qi2 standardom dolaze uz iPhone 15. Kompanije kao što su Belkin, Mophie, Anker i Aircharge su već najavile Qi2 proizvode, dok se više od 100 uređaja trenutno testira ili se nalazi u procesu sertifikacije. Pored toga, Google Pixel 9 lineup također podržava Qi2 standard bežičnog punjenja. S obzirom na sve ove najave i prednosti koje donosi, sa dolaskom Qi2 standarda na Android telefone, očekuje se da će se na tržištu pojaviti i magnetne dodatne opreme za telefone, kao što su futrole i baterije, pružajući korisnicima veću udobnost i energetsku efikasnost u bežičnom punjenju.

Sa dolaskom Qi2 standarda na Android telefone, očekuje se da će se pojaviti i magnetne dodatne opreme za telefone poput futrola i baterija

Novi Qi2 standard bežičnog punjenja

Novi Qi2 standard bežičnog punjenja je najava koja je izazvala veliko uzbuđenje na CES 2023. Qi2 standard predstavlja značajan korak naprijed u tehnologiji bežičnog punjenja, a baziran je na poznatoj MagSafe tehnologiji koju je Apple razvio. Ovaj standard će donijeti brojne prednosti korisnicima, kao i podršku za sve veći broj pametnih telefona.

Qi2 standard baziran na MagSafe tehnologiji

Jedna od glavnih karakteristika novog Qi2 standarda je njegova povezanost sa MagSafe tehnologijom koju je Apple implementirao u svoje uređaje. MagSafe tehnologija omogućava sigurno i precizno pričvršćivanje punjača na telefon putem magneta. Qi2 standard će upotrebiti istu tehnologiju kako bi omogućio jednostavno i stabilno bežično punjenje.

Povezanost sa Apple-ovom tehnologijom

Qi2 standard je blisko povezan sa Apple-ovom MagSafe tehnologijom, što će biti od velike koristi korisnicima iPhone uređaja. Uz podršku Qi2 standarda, korisnici će moći da koriste kompatibilne punjače i dodatnu opremu koja koristi MagSafe tehnologiju. Ovo će omogućiti jednostavnije i pouzdanije punjenje njihovih uređaja.

Benefiti MagSafe tehnologije u Qi2 standardu

Implementacija MagSafe tehnologije u Qi2 standard donosi brojne benefite. Jedan od glavnih benefita je mogućnost brzog i preciznog pričvršćivanja punjača na telefon. Magnetni mehanizam omogućava korisnicima da sigurno pričvrste punjač na zadnju stranu telefona bez potrebe za pritiskanjem ili držanjem uređaja. Ovo će obezbijediti stabilno punjenje i izbjeći situaciju da se telefon slučajno odvoji tokom punjenja.

Sa dolaskom Qi2 standarda na Android telefone, očekuje se da će se pojaviti i magnetne dodatne opreme za telefone poput futrola i baterija

Očekivani telefoni i punjači s Qi2 standardom

Prvi telefoni i punjači koji podržavaju Qi2 standard se očekuju da će biti dostupni za prazničnu sezonu 2023. godine. Ovo obuhvata i najnoviji iPhone 15 koji će biti opremljen sertifikovanim Qi2 proizvodima.

Praznična sezona 2023. godine očekuje se prvi dolazak

Praznična sezona 2023. godine će biti svečan momenat za ljubitelje bežičnog punjenja. Upravo u tom periodu se očekuje dolazak prvih telefona i punjača sa Qi2 standardom na tržište. Potrošači će imati priliku da iskoriste prednosti ove nove tehnologije i uživaju u bržem i efikasnijem bežičnom punjenju.

iPhone 15 dolazi sa sertifikovanim Qi2 proizvodima

Apple će biti jedan od pionira koji će uvesti Qi2 standard na svoje telefone. S obzirom na kvalitet i reputaciju Apple-a, ne sumnjamo da će iPhone 15 biti prvi telefon koji će biti opremljen sertifikovanim Qi2 proizvodima. Ovo će korisnicima donijeti vrhunsko iskustvo bežičnog punjenja i olakšati upotrebu njihovih uređaja.

Benefiti Qi2 standarda

Qi2 standard donosi brojne benefite korisnicima, koji će biti primjetni od samog početka korištenja ove tehnologije.

Pričvršćivanje magneta na telefone

Jedan od glavnih benefita Qi2 standarda je mogućnost pričvršćivanja magneta na telefone. Ovo omogućava korisnicima jednostavno i sigurno pričvršćivanje telefona na punjač. Magneti su dizajnirani tako da pouzdano drže telefon na punjaču tokom cijelog procesa punjenja, bez ikakve opasnosti od slučajnog odvajanja.

Brže punjenje

Detaljno istraživanje i razvoj koji je uložen u Qi2 standard rezultirao je bržim vremenom punjenja. Ovaj standard će omogućiti punjenje uređaja brže nego ikad prije. To znači da će korisnici moći brzo napuniti baterije svojih telefona i biti spremni za sve svoje svakodnevne potrebe.

Veća efikasnost u bežičnom punjenju

Još jedan značajan benefit Qi2 standarda je veća efikasnost u bežičnom punjenju. Ovo je postignuto kroz poboljšanu tehnologiju i preciznost u prijenosu energije između punjača i uređaja. Veća efikasnost znači da će se manje energije gubiti tokom procesa punjenja, što će rezultirati smanjenjem trošenja električne energije i poboljšati ukupno iskustvo punjenja.

Sa dolaskom Qi2 standarda na Android telefone, očekuje se da će se pojaviti i magnetne dodatne opreme za telefone poput futrola i baterija

Najave proizvođača za Qi2 proizvode

Qi2 standard je dobio veliku podršku od strane vodećih proizvođača i brendova. Neki od njih su već najavili svoje Qi2 proizvode i potvrdili svoju posvećenost ovom naprednom standardu.

Belkin najavljuje Qi2 proizvode

Belkin, poznati proizvođač bežičnih punjača i dodatne opreme, je jedan od prvih koji su najavili svoju podršku za Qi2 standard. Ova kompanija je već prepoznata po visokokvalitetnim proizvodima i inovativnim rješenjima, stoga ne čudi što su među prvima koji podržavaju novi standard.

Mophie najavljuje Qi2 proizvode

Mophie, renomirani proizvođač dodatne opreme za pametne telefone, je također najavio svoje planove za Qi2 proizvode. Mophie je poznat po svojim izdržljivim punjačima i baterijama, tako da korisnici mogu očekivati visokokvalitetnu dodatnu opremu koja je kompatibilna sa Qi2 standardom.

Anker najavljuje Qi2 proizvode

Anker, popularan brend koji je poznat po kvalitetnoj i pristupačnoj elektronici, također se pridružio listi proizvođača koji su najavili podršku za Qi2 standard. Anker ima širok asortiman proizvoda koji obuhvata bežične punjače, baterije i druge dodatke, pa će korisnici imati veliki izbor proizvoda koji zadovoljavaju njihove potrebe.

Aircharge najavljuje Qi2 proizvode

Aircharge, kompanija koja se fokusira na razvoj bežične infrastrukture, je također najavila svoje Qi2 proizvode. Aircharge je specijalizovan za javne bežične punjače i njihove proizvode možete pronaći u brojnim kafićima, hotelima i drugim javnim mjestima širom svijeta. Sa podrškom za Qi2 standard, Aircharge će omogućiti korisnicima jednostavno punjenje svojih uređaja na ovim lokacijama.

Više od 100 uređaja trenutno se testira ili čeka sertifikaciju

Pored najavljenih proizvoda, postoji više od 100 uređaja koji se trenutno testiraju ili čekaju sertifikaciju da bi bili kompatibilni sa Qi2 standardom. Ovo uključuje različite modele pametnih telefona, tablet uređaja i drugih elektronskih uređaja. Ova široka podrška od strane proizvođača ukazuje na to da će Qi2 standard postati široko prihvaćen i da će se brzo proširiti na tržištu.

Dva profila Qi2 standarda

Qi2 standard se sastoji od dva profila koji pružaju opcije za korisnike u skladu sa njihovim potrebama i preferencijama.

Magnetic Power Profile (MPP) sa magnetima

Magnetic Power Profile (MPP) je profil Qi2 standarda koji koristi magnetnu tehnologiju kako bi omogućio sigurno i precizno pričvršćivanje telefona na punjač. Ovaj profil je posebno dizajniran za korisnike koji preferiraju dodatnu sigurnost i stabilnost tokom punjenja. Magneti koji se koriste u MPP profilu su izuzetno jaki i daju korisnicima povjerenje da će njihovi telefoni biti sigurno pričvršćeni tokom cijelog procesa punjenja.

Extended Power Profile (EPP) bez magneta

Extended Power Profile (EPP) je profil Qi2 standarda koji ne koristi magnete za pričvršćivanje telefona na punjač. Ovaj profil je namijenjen korisnicima koji preferiraju fleksibilnost pri punjenju i nemaju potrebu za dodatnom sigurnošću koju nude magneti. Umjesto toga, EPP profil se fokusira na efikasno prenošenje energije između punjača i uređaja, kako bi se postiglo brzo i pouzdano punjenje.

Sa dolaskom Qi2 standarda na Android telefone, očekuje se da će se pojaviti i magnetne dodatne opreme za telefone poput futrola i baterija

Podrška za Qi2 standard u Google Pixel 9 lineup-u

Google Pixel 9 lineup je jedan od prvih koji će podržavati Qi2 standard bežičnog punjenja. Google je već pokazao predanost bežičnom punjenju sa prethodnim modelima Pixel telefona, a sada će dodatno unaprijediti iskustvo korisnika sa Qi2 standardom. Korisnici koji izaberu Google Pixel 9 će imati mogućnost korištenja sve prednosti Qi2 standarda, uključujući brže punjenje i pričvršćivanje magneta na telefone.

Magnetna dodatna oprema za Android telefone

Sa dolaskom Qi2 standarda na Android telefone, očekuje se da će se pojaviti i magnetna dodatna oprema koja će korisnicima omogućiti još veću udobnost i praktičnost.

Pojavljivanje futrola sa magnetima

Jedna od mogućnosti koju će korisnici Android telefona imati je korištenje futrola sa magnetima. Ove futrole će biti dizajnirane tako da se lako pričvrste na telefon putem magneta, omogućavajući korisnicima da sigurno drže svoj telefon tokom punjenja ili korištenja. Ove futrole će pružiti dodatnu zaštitu telefonu, dok istovremeno omogućavaju jednostavno korištenje Qi2 standarda.

Magnetne baterije za Android telefone

Još jedna mogućnost koja će biti dostupna korisnicima Android telefona su magnetne baterije. Ove baterije će se pričvrstiti na poleđinu telefona putem magneta i omogućiti korisnicima da prošire vijek trajanja baterije svog uređaja bez potrebe za kablovima ili dodatnim punjačima. Magnetne baterije će biti jednostavne za upotrebu i pružiti dodatnu fleksibilnost korisnicima.

Sa dolaskom Qi2 standarda na Android telefone, očekuje se da će se pojaviti i magnetne dodatne opreme za telefone poput futrola i baterija

Udobnost i energetska efikasnost u bežičnom punjenju

Qi2 standard donosi brojne prednosti kada je u pitanju udobnost i energetska efikasnost u bežičnom punjenju.

Benefiti Qi2 standarda u udobnosti

Zahvaljujući mogućnosti pričvršćivanja magneta na telefone, Qi2 standard omogućava korisnicima veću udobnost prilikom punjenja. Magnetni mehanizam omogućava jednostavno i stabilno pričvršćivanje telefona na punjač, čime se korisniku pruža praktičnost da koristi svoj telefon tokom punjenja bez brige da će se slučajno odvojiti. Ovo je posebno korisno za one koji rade na svom telefonu ili gledaju sadržaj tokom punjenja.

Benefiti Qi2 standarda u energetskoj efikasnosti

Veća energetska efikasnost je još jedna prednost koju donosi Qi2 standard. Uz poboljšanu tehnologiju prenosa energije, manje energije će se gubiti tokom procesa punjenja. Ovo će smanjiti potrebu za dodatnim punjenjem i produžiti vijek trajanja baterije uređaja. Također će rezultirati smanjenjem potrošnje električne energije i doprinijeti očuvanju životne sredine.

U zaključku, Qi2 standard bežičnog punjenja predstavlja značajan korak naprijed u tehnologiji bežičnog punjenja. Baziran na MagSafe tehnologiji, ovaj standard će omogućiti pričvršćivanje magneta na telefone, brže bežično punjenje i veću energetsku efikasnost. Očekuje se da će prvi telefoni i punjači s Qi2 standardom biti dostupni za prazničnu sezonu 2023. godine, uz podršku velikog broja proizvođača i uređaja. Korisnici će imati mogućnost da iskoriste sve prednosti ovog standarda, uključujući udobnost i praktičnost pri korištenju telefona tokom punjenja. Qi2 standard će također donijeti benefite energetske efikasnosti, smanjenje potrošnje i očuvanje životne sredine. S prihvaćanjem Qi2 standarda, bežično punjenje će postati još praktičnije i šire dostupno, stvarajući bolje iskustvo za sve korisnike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.