Rumored A18 Pro čip za iPhone 16 Pro modele će poboljšati umjetnu inteligenciju i zadržati 6-core GPU. Prema investicijskom analitičaru Jeffu Pu-u koji prati kompanije unutar Apple-ovog lanca snabdijevanja, A18 Pro čip nove generacije za iPhone 16 Pro modele će imati veći die veličinu kako bi poboljšao performanse umjetne inteligencije. Također, čip će biti opremljen 6-core GPU-om, što je jednako broju jezgara A17 Pro čipa u iPhone 15 Pro modelima. Očekuje se da će iPhone 16 Pro modeli imati i nadograđeni Neural Engine sa „znatno“ više jezgara, što bi moglo rezultirati ekskluzivnim generativnim AI funkcijama dostupnim samo na tim modelima.

Rumored A18 Pro Čip će poboljšati AI i zadržati 6-core GPU na iPhone 16 Pro modelima

A18 Pro Čip za iPhone 16 Pro modele

Appleov A18 Pro čip, namijenjen modelima iPhone 16 Pro, donosi nova poboljšanja u performansama umjetne inteligencije (AI) i oslobađanje potencijala uz zadržavanje 6-core GPU. Ove informacije iznio je analitičar Jeff Pu koji prati kompanije unutar Apple-ovog lanca snabdijevanja.

Poboljšanje AI performansi

Prema Pu-ovom istraživanju u saradnji sa hongkonškom investicijskom firmom Haitong International Securities, A18 Pro čip će imati veći dio koji će omogućiti poboljšane performanse umjetne inteligencije. Ovo će biti posebno značajno za AI karakteristike novog iOS 18 operativnog sistema.

Zadržavanje 6-core GPU

Iako će A18 Pro čip donijeti napredak u pogledu AI performansi, zadržavanje 6-core GPU, koji je jednak onom u A17 Pro čipu korištenom u modelima iPhone 15 Pro, znači da će poboljšanja u grafici biti ograničena za modele iPhone 16 Pro.

Informacije analitičara Jeff Pu-a

Analitičar Jeff Pu ima pristup informacijama unutar Apple-ovog lanca snabdijevanja i njegova istraživanja često pružaju uvid u nadolazeće Apple-ove proizvode i tehnologije. Njegova prognoza o A18 Pro čipu i njegovim karakteristikama za modele iPhone 16 Pro pruža uvid u ono što možemo očekivati od novih uređaja.

Generativna AI

Novi generativni AI karakteristike će biti implementirane u iOS 18 operativnom sistemu za modele iPhone 16 Pro. Prema glasinama, Apple razmatra partnerstva sa kompanijama kao što su Google, OpenAI i Baidu kako bi se unaprijedile ove karakteristike. Postoji mogućnost da će neke od ovih funkcija biti ekskluzivne za modele iPhone 16 Pro.

Veći Neural Engine u A18 Pro čipu će biti zadužen za napajanje generativnih AI karakteristika. Očekuje se da će ovaj veći Neural Engine otvoriti prostor za nove i naprednije AI mogućnosti unutar uređaja.

Apple je obećao da će objaviti više informacija o svojim generativnim AI karakteristikama kasnije ove godine. Očekuje se da će ovaj proces započeti na Apple-ovoj developerskoj konferenciji WWDC u junu.

Rumored A18 Pro Čip će poboljšati AI i zadržati 6-core GPU na iPhone 16 Pro modelima

6-core GPU

Modeli iPhone 15 Pro su dobili značajna poboljšanja u pogledu grafike sa A17 Pro čipom. Apple je izjavio da je novi 6-core GPU do 20% brži i energetski efikasniji od 5-core GPU-a u A16 Bionic čipu. Modeli iPhone 15 Pro također podržavaju hardverski ubrzano praćenje zraka i mrežne sjene za poboljšano prikazivanje grafike, što rezultira realističnijom grafikom u igrama.

Jeff Pu vjeruje da će Apple zadržati 6-core GPU u A18 Pro čipu, što znači da će poboljšanja u grafici biti ograničena za modele iPhone 16 Pro.

Zaključak

Očekuje se da će Apple predstaviti iPhone 16 seriju u septembru. Detaljnije informacije o ovim modelima možete pronaći u našim člancima o iPhone 16 i iPhone 16 Pro uređajima.

Rumored A18 Pro Čip će poboljšati AI i zadržati 6-core GPU na iPhone 16 Pro modelima

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.