Apple je danas objavio rezultate za fiskalni četvrti kvartal 2023. godine, koji su pokazali profit od 23 milijarde dolara na prihodu od 89,5 milijardi dolara. Iako je prihod smanjen za 1% u odnosu na prethodnu godinu, zarada po diluiranoj dionici je porasla za 13%. Tim Cook, izvršni direktor kompanije, izjavio je da je ostvaren rekordni prihod od prodaje iPhonea i usluga te da se kompanija suočava s najjačim asortimanom proizvoda ikad, uključujući novu liniju iPhonea 15 i prve modele Apple Watcha s neutralnom emisijom ugljenika. Također je istaknuo rast aktivne instalirane baze uređaja i vjernost kupaca. Apple je zabilježio ukupnu prodaju od 383,3 milijarde dolara i neto dobit od 97,0 milijardi dolara za punu fiskalnu godinu, što je blagi pad u odnosu na prethodnu godinu.

Rezultati Apple-a za četvrti kvartal fiskalne 2023. godine: Profit od 23 milijarde dolara na prihodu od 89,5 milijardi dolara

Rezultati Apple-a za četvrti kvartal fiskalne 2023. godine

Apple je objavio rezultate fiskalnog četvrtog kvartala 2023. godine. U ovom kvartalu, kompanija je ostvarila prihod od 89,5 milijardi dolara, što je pad od 1% u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, ostvarili su i neto profit od 23 milijarde dolara, što je povećanje od 11,5% u odnosu na prethodnu godinu.

Kvartalni rezultati prihoda

U četvrtom fiskalnom kvartalu 2023. godine, Apple je ostvario prihod od 89,5 milijardi dolara. Iako je došlo do blagog pada od 1% u odnosu na prethodnu godinu, ovaj prihod i dalje je impresivan. Unatoč svjetskim ekonomskim izazovima, Apple je uspio održati stabilan prihod koji je rezultat snage njihovih proizvoda i usluga.

Rezultati Apple-a za četvrti kvartal fiskalne 2023. godine: Profit od 23 milijarde dolara na prihodu od 89,5 milijardi dolara

Kvartalni rezultati profita

U istom kvartalu, Apple je ostvario neto profit od 23 milijarde dolara. To predstavlja povećanje od 11,5% u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj rast profita jasno pokazuje da Apple i dalje ostaje uspješan i profitabilan, unatoč konkurenciji na tržištu. Ovi rezultati svjedoče o snazi ​​kompanije i njenom sposobnošću da stalno donosi inovativne proizvode koji zadovoljavaju potrebe korisnika.

Rezultati u poređenju sa prethodnim kvartalom

U odnosu na prethodni kvartal, Apple je zabilježio pad prihoda od 0,7%, ali istovremeno je ostvario povećanje profita od 11,6%. Iako je došlo do blagog pada prihoda, rast profita ukazuje na izniman menadžment troškova i efikasnost kompanije. Ovi rezultati svjedoče o sposobnosti Apple-a da se prilagodi tržišnim promjenama i ostvari rast, čak i u izazovnim vremenima.

Rezultati Apple-a za četvrti kvartal fiskalne 2023. godine: Profit od 23 milijarde dolara na prihodu od 89,5 milijardi dolara

Izjava Tim Cook-a, CEO-a Apple-a

Tim Cook, CEO Apple-a, izjavio je da su postigli rekordni prihod od iPhone-a i rekordni prihod od usluga u četvrtom kvartalu. To je dokaz da su njihovi proizvodi i usluge i dalje vrlo traženi i popularni među potrošačima. Također je spomenuo da imaju najjači asortiman proizvoda ikad za prazničnu sezonu, uključujući novu liniju iPhone 15 i prve modele Apple Watch-a koji su neutralni po pitanju ugljenika. Ovo je značajan korak u njihovim naporima da do 2030. godine postignu neutralnost ugljika za sve svoje proizvode.

Izjava Luca Maestri-ja, CFO Apple-a

Luca Maestri, CFO Apple-a, istaknuo je da je kompanija ostvarila rekordan broj aktivnih uređaja i visoku lojalnost korisnika u četvrtom kvartalu. Ovo svjedoči o snazi ​​Apple-ove ekosustava i povjerenju koje korisnici imaju u njihove proizvode. Također je naglasio da je ostvaren dvocifren rast prihoda po dionici i povrat novca dioničarima. Ovi rezultati pokazuju da Apple ne samo da privlači nove kupce, već i uspješno zadržava postojeće korisnike.

Rezultati Apple-a za četvrti kvartal fiskalne 2023. godine: Profit od 23 milijarde dolara na prihodu od 89,5 milijardi dolara

Rezultati za cjelokupnu fiskalnu godinu

U 2023. fiskalnoj godini, Apple je ostvario ukupan prihod od 383,3 milijarde dolara i neto dobit od 97,0 milijardi dolara. Iako je došlo do blagog pada u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu, ovi rezultati i dalje potvrđuju dugoročnu stabilnost i profitabilnost kompanije. Unatoč izazovima na tržištu, Apple ostaje lider u industriji tehnologije i nastavlja stvarati vrijednost za svoje dioničare.

Neizdavanje smjernica za trenutni kvartal

Važno je napomenuti da Apple nije izdao smjernice za kvartal koji završava u decembru. Ova odluka može biti posljedica nepredvidljivosti globalne ekonomske situacije i ograničenja koja su povezana s pandemijom COVID-19. Odluka kompanije da ne izda smjernice može biti strateška odluka koja ima za cilj zaštititi interese dioničara i osigurati dugoročnu stabilnost kompanije.

U zaključku, rezultati Apple-a za četvrti kvartal fiskalne 2023. godine pokazuju kontinuiranu stabilnost i profitabilnost kompanije. Unatoč izazovima na tržištu, Apple nastavlja ostvarivati ​​značajne prihode i profite zahvaljujući svojoj inovativnoj ponudi proizvoda i usluga. Ove rezultate podržava i snažan tim lidera, uključujući Tim Cook-a i Luca Maestri-ja, koji vode kompaniju prema daljnjem uspjehu. Iako nema smjernica za trenutni kvartal, ova odluka ima za cilj zaštititi interese dioničara i osigurati dugoročnu stabilnost kompanije u nepredvidljivoj globalnoj ekonomskoj situaciji.

Rezultati Apple-a za četvrti kvartal fiskalne 2023. godine: Profit od 23 milijarde dolara na prihodu od 89,5 milijardi dolara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.