Ako koristite Mac, pretraživanje u Finderu je ključni korak za pronalaženje svih stvari koje vam trebaju. Zadana lokacija pretraživanja je This Mac, što vam omogućava da pregledate sve datoteke na vašem uređaju. Međutim, možete prilagoditi mjesto pretraživanja prema vlastitim potrebama putem postavki Findera. To će vam olakšati pronalaženje željenih datoteka tako što ćete suziti rezultate pretraživanja na temelju kriterija poput vrste datoteke, datuma zadnjeg otvaranja i imena. Ako se fokusirate na trenutno odabrani folder ili pogon, moći ćete mnogo brže pronaći željenu datoteku.

Pretraživanje u Finderu je prvi korak za pronalaženje stvari na Macu

Kada koristite svoj Mac računar, pretraživanje je često prvi korak koji poduzimate kako biste pronašli određene datoteke, mape ili aplikacije. Finder je ugrađena aplikacija na Macu koja vam omogućuje da istražujete i pronalazite sadržaj na vašem računaru. Kroz pretraživanje u Finderu, možete pristupiti svim datotekama i mapama koje se nalaze na vašem Macu.

1. Zadana lokacija pretraživanja je This Mac

Kada otvorite Finder, zadana lokacija pretraživanja je „This Mac“. To znači da će pretraživanje uključivati sve datoteke i mape koje se nalaze na vašem računalu. Ovo je korisno kada želite pronaći bilo koju datoteku ili mapu koja se nalazi na vašem Macu, bez obzira na njihovu lokaciju.

Pretraživanje u Finderu je prvi korak za pronalaženje stvari na Macu

2. Možete promijeniti zadano mjesto pretraživanja u Finder postavkama

Međutim, možda ćete htjeti suziti svoje pretraživanje na određenu mapu ili pogon. Srećom, Finder vam omogućuje da promijenite zadano mjesto pretraživanja prema vašim potrebama. Da biste to učinili, kliknite na „Finder“ na traci izbornika i odaberite „Preferences“ (Postavke). Zatim idite na karticu „General“ (Opće) i pronađite „New Finder windows show“ (Novi prozori Findera prikazuju). Iz padajućeg izbornika odaberite željenu lokaciju, na primjer „Documents“ (Dokumenti) ili „Desktop“ (Radna površina), i to će postati vaše novo zadano mjesto pretraživanja.

Pretraživanje u Finderu je prvi korak za pronalaženje stvari na Macu

3. Također možete suziti rezultate pretraživanja na temelju kriterija poput vrste datoteke, datuma zadnjeg otvaranja i imena

Kada pretražujete svoj Mac, možda ćete htjeti suziti rezultate kako biste brže pronašli željene datoteke. Finder vam omogućuje da to učinite pomoću različitih kriterija. Na primjer, možete odabrati određenu vrstu datoteke, kao što su slike ili dokumenti, kako biste filtrirali rezultate pretraživanja samo na te vrste datoteka. Također možete postaviti kriterij prema datumu zadnjeg otvaranja datoteke ili prema imenu datoteke. Ovi kriteriji vam omogućuju sužavanje rezultata kako biste pronašli točno ono što tražite.

Pretraživanje u Finderu je prvi korak za pronalaženje stvari na Macu

4. Pronalazak datoteka u trenutno odabranom folderu ili pogonu će vam pomoći da brže pronađete željenu datoteku

Ako već znate da je željena datoteka negdje unutar trenutno odabranog foldera ili pogona, možete koristiti pretraživanje u Finderu kako biste je brzo pronašli. Jednostavno odaberite željeni folder ili pogon prije pretraživanja, a Finder će pretraživati samo unutar tog odabranog područja. To je posebno korisno kada pretražujete velike mape ili vanjske pogone s mnogo datoteka, jer vam omogućuje da se fokusirate samo na taj određeni prostor i pronađete ono što tražite brže i efikasnije.

Ukratko, pretraživanje u Finderu je neophodan korak za pronalazak datoteka, mapa i aplikacija na vašem Mac računalu. Zadana lokacija pretraživanja je „This Mac“, ali možete je promijeniti u postavkama Findera. Također, možete suziti rezultate pretraživanja na temelju vrste datoteke, datuma otvaranja i imena. Kada pretražujete, dobro je odabrati određeni folder ili pogon kako biste preciznije i brže pronašli željene datoteke.

Sada kada znate kako iskoristiti pretraživanje u Finderu, lakše ćete pronaći sve što vam treba na vašem Macu.

Pretraživanje u Finderu je prvi korak za pronalaženje stvari na Macu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.