Aplikacija Gmail pruža korisnicima mogućnost da prate status svojih naručenih paketa putem interneta. Bez obzira da li koristite smartphone ili tablet, samo je potrebno otvoriti Gmail aplikaciju i pristupiti postavkama kako biste započeli praćenje. Odaberite svoj Google nalog i omogućite opciju „Prati status slanja“. Nakon toga, informacije o paketima će se automatski dijeliti i biti vidljive u vašem Gmailu. Važno je napomenuti da ova funkcija trenutno radi samo za privatne naloge, dok nije dostupna za radne naloge. Uz pomoć Gmail aplikacije, praćenje paketa nikada nije bilo lakše i praktičnije.

Sadržaj

Kako pratiti pakete putem Gmail-a

Gmail aplikacija omogućava praćenje statusa paketa koji su naručeni putem interneta. Da biste pratili pakete putem Gmail-a, otvorite aplikaciju na svom smartphoneu ili tabletu i pristupite postavkama. Odaberite Google nalog za koji želite pratiti status paketa i omogućite opciju „Prati status slanja“. Nakon toga će se informacije o paketima koje šalje dostavna služba dijeliti i bit će vidljive u Gmailu.

Koraci za praćenje paketa putem Gmail-a

Korak 1: Otvorite Gmail aplikaciju na svom smartphoneu ili tabletu

Prvi korak u praćenju paketa putem Gmail-a je otvaranje Gmail aplikacije na svom smartphoneu ili tabletu. Gmail aplikacija je dostupna za preuzimanje na Androidu i iOS platformama i možete je pronaći u Google Play Storeu ili Apple App Storeu.

Korak 2: Pristupite postavkama aplikacije

Nakon što ste otvorili Gmail aplikaciju, pristupite postavkama aplikacije. Ovo možete učiniti tako da dodirnete ikonu s tri vodoravne linije koje se nalazi u gornjem lijevom kutu ekrana. Otvorit će se bočna traka s različitim opcijama, a postavke aplikacije će biti jedna od njih.

Korak 3: Pronađite opciju za praćenje paketa

U postavkama aplikacije potražite opciju za praćenje paketa. Ovo može biti nazvano „Prati pakete“ ili slično. Ovisno o verziji Gmail aplikacije koju koristite, ova opcija može biti na različitim mjestima u postavkama.

Korak 4: Odaberite Google nalog za koji želite pratiti paketstatus

Nakon što ste pronašli opciju za praćenje paketa, odaberite Google nalog za koji želite pratiti status paketa. Ako koristite više Google naloga na svom uređaju, bit će vam ponuđeni svi dostupni nalozi.

Korak 5: Omogućite opciju ‘Prati status slanja’

Nakon odabira Google naloga, omogućite opciju ‘Prati status slanja’. To će omogućiti aplikaciji Gmail da prikuplja informacije o paketima i prikazuje ih u vašem inboxu.

Korak 6: Informacije o paketima će se sada dijeliti i bit će vidljive u Gmailu

Nakon što ste omogućili opciju ‘Prati status slanja’, informacije o paketima koje šalje dostavna služba bit će dijeljene s vama putem Gmaila. Ove informacije će biti vidljive u vašem inboxu i moći ćete ih pregledati kako biste saznali trenutni status paketa i predviđeni datum isporuke.

Prednosti praćenja paketa putem Gmail-a

Praktičnost – sve informacije o paketima na jednom mjestu

Praćenje paketa putem Gmail-a pruža praktičnost jer sve informacije o paketima koje dobivate putem različitih dostavnih službi bit će prikazane na jednom mjestu – u vašem inboxu Gmaila. Nećete morati tražiti po različitim messaging i praćenje aplikacijama ili tražiti po e-mailovima za informacije o paketima.

Lako praćenje statusa slanja

Kada omogućite funkciju praćenja paketa putem Gmail-a, lako ćete moći pratiti status slanja svog paketa. Status paketa, kao što su primljeno, u tranzitu ili isporučeno, bit će jasno prikazan u e-mailu o paketu. To vam omogućava da uvijek znate gdje se vaše narudžbe nalaze i koliko će dugo trajati isporuka.

Automatsko ažuriranje statusa paketa

Jedna od prednosti praćenja paketa putem Gmail-a je da će se status paketa automatski ažurirati kako se mijenja. To znači da nećete morati ručno provjeravati status svog paketa ili se oslanjati na dostavnu službu da vam pošalje ažuriranja. Gmail će sam ažurirati status paketa kako se mijenja i prikazati najnovije informacije u inboxu.

Notifikacije o promjenama u statusu paketa

Pored automatskog ažuriranja statusa paketa, Gmail će vam također poslati notifikacije o bilo kakvim promjenama u statusu paketa. Na primjer, ako je paket predan dostavnoj službi ili ako je dostavljen na odredište, primit ćete notifikaciju o tome. Ovo je korisno za praćenje paketa bez potrebe da ručno provjeravate inbox.

Mogućnost brzog pristupa detaljima o paketu

Jednom kada ste dobili informacije o paketu putem Gmaila, moći ćete brzo pristupiti detaljima o paketu. Klikom na link ili dugme za praćenje paketa u e-mailu, otvorit će se prozor s detaljima o paketu. Ovdje možete pronaći dodatne informacije o paketu, kao što su lokacija paketa, broj za praćenje i drugi detalji.

Praćenje paketa putem Gmail-a uz pomoć aplikacije na smartphoneu ili tabletu

Ko može koristiti ovu funkciju

Funkcija je dostupna samo za privatne Google naloge

Važno je napomenuti da funkcija praćenja paketa putem Gmail-a trenutno radi samo za privatne Google naloge. Ako imate Google Workspace nalog, ova funkcionalnost neće biti podržana. Google može proširiti ovu funkcionalnost na Workspace naloge u budućnosti, ali trenutno je ograničena na privatne naloge.

Trenutno nije podržana za Workspace naloge

Korisnici Google Workspace naloga, koji se uglavnom koriste za poslovne svrhe, trenutno neće moći koristiti ovu funkcionalnost praćenja paketa putem Gmail-a. Ako koristite Workspace nalog, morat ćete koristiti alternative ili druge metode za praćenje statusa slanja paketa.

Kako pristupiti informacijama o paketima u Gmailu

Da biste pristupili informacijama o paketima u Gmailu, slijedite ove korake:

Otvorite Gmail aplikaciju

Prvi korak je otvaranje Gmail aplikacije na svom smartphoneu ili tabletu. Pronađite ikonu Gmail aplikacije na svom početnom zaslonu ili u ladicu aplikacija i dodirnite je da biste je otvorili.

Pogledajte primljeni email koji sadrži informacije o paketu

Pronađite primljeni e-mail koji sadrži informacije o paketu koji želite pratiti. Ovo može biti poruka koju ste primili od prodavatelja ili dostavne službe o slanju paketa.

Kliknite na link ili dugme za praćenje paketa

U e-mailu o paketu, provjerite je li dostupan link ili dugme za praćenje paketa. Kliknite na taj link ili dugme da biste otvorili detalje o paketu.

Prikazat će se detalji o paketu, kao što su trenutni status i predviđeni datum isporuke

Nakon što kliknete na link ili dugme za praćenje paketa, prikazat će se detalji o paketu. Ovi detalji mogu uključivati ​​trenutni status paketa, predviđeni datum isporuke, lokaciju paketa i druge relevantne informacije o slanju.

Praćenje paketa putem Gmail-a uz pomoć aplikacije na smartphoneu ili tabletu

Dodatne mogućnosti praćenja paketa u Gmailu

Dodavanje podsjetnika za isporuku paketa

Osim praćenja statusa paketa, funkcija praćenja paketa putem Gmail-a također vam omogućuje da dodate podsjetnik za isporuku paketa. Ako želite biti obaviješteni o predviđenom datumu isporuke paketa, jednostavno dodajte podsjetnik u svojem kalendaru putem Gmail aplikacije.

Pretraga i filtriranje paketa

Jedna od dodatnih mogućnosti praćenja paketa putem Gmail-a je mogućnost pretraživanja i filtriranja paketa. Na primjer, možete koristiti tražilicu u Gmailu da biste pretražili sve e-mailove vezane uz određeni paket ili možete koristiti filtre kako biste prikazali samo e-mailove o paketima koji se nalaze u određenom stanju, kao što su očekivanje isporuke ili isporučeno.

Unos dodatnih informacija o paketu

Ako imate dodatne informacije o paketu koje želite dodati, kao što su primjerice napomene o posebnim zahtjevima dostave ili kontakt informacije za dostavu, možete unijeti ove informacije u Gmail aplikaciju. Ovo će vam pomoći da sve relevantne informacije o paketu budu na jednom mjestu i lako dostupne kada vam zatrebaju.

Sigurnost i zaštita privatnosti

Gmail aplikacija pruža siguran način praćenja paketa

Kada koristite Gmail aplikaciju za praćenje paketa, možete biti sigurni da je vaša privatnost i sigurnost zaštićena. Gmail koristi napredne sigurnosne mjere kako bi spriječio neovlašten pristup i zloupotrebu vaših informacija o paketima. Vaši podaci o paketima bit će sigurno pohranjeni i šifrirani.

Informacije o paketima se šalju i pohranjuju sigurno

Kada primite informacije o paketu putem Gmaila, te informacije se sigurno šalju i pohranjuju. Gmail koristi sigurne mreže komunikacije kako bi sprečio prisluškivanje ili hakiranje tih informacija. Ove informacije se također šifriraju pri pohrani, što znači da su zaštićene od neovlaštenog pristupa.

Google koristi enkripciju zaštite podataka korisnika

Google koristi enkripciju zaštite podataka korisnika kako bi osigurao da su vaši podaci o paketima sigurni. Enkripcija podataka znači da se informacije o paketima pretvaraju u kôd koji može dešifrirati samo određeni ključ. To znači da čak i ako bi neko uspio pristupiti podacima o paketima, ne bi mogli čitati ili razumjeti te informacije jer ne bi imali pristup ključu za dešifriranje.

Praćenje paketa putem Gmail-a uz pomoć aplikacije na smartphoneu ili tabletu

Rješavanje problema pri praćenju paketa

Provjera internet veze

Ako imate problema sa praćenjem paketa putem Gmail-a, prvo provjerite svoju internet vezu. Loša ili nestabilna internet veza može ometati prikazivanje informacija o paketu u Gmail aplikaciji. Pokušajte se povezati s pouzdanom Wi-Fi mrežom ili provjerite signal mobilne mreže.

Ažuriranje Gmail aplikacije

Također je važno provjeriti je li vaša Gmail aplikacija ažurirana na najnoviju verziju. Ponekad se pojavljuju greške i probleme koji mogu utjecati na funkcionalnost aplikacije. Ažuriranje aplikacije na najnoviju verziju može riješiti ove probleme i osigurati pravilan rad praćenja paketa.

Provjera postavki za praćenje paketa

Ako imate problema s praćenjem paketa putem Gmaila, provjerite svoje postavke za praćenje paketa. Ove postavke mogu biti dostupne u postavkama Gmail aplikacije ili možda u postavkama vašeg Google naloga. Uvjerite se da je omogućena opcija „Prati status slanja“ i da je pravilno konfigurirana.

Kontaktiranje podrške Gmail aplikacije

Ako i dalje imate problema s praćenjem paketa putem Gmail-a, možete kontaktirati podršku Gmail aplikacije za pomoć. Oni će vam moći pružiti dodatnu podršku i rješenja za vaše specifične probleme. Na web stranici Gmail aplikacije možete pronaći kontakt informacije za podršku i uputstva za dobivanje pomoći.

Alternativne aplikacije za praćenje paketa

Parcel Tracker

Parcel Tracker je jedna od alternativnih aplikacija koje možete koristiti za praćenje paketa. Ova aplikacija omogućava praćenje paketa iz različitih dostavnih službi na jednom mjestu. Možete dodati broj za praćenje paketa i dobiti ažuriranja statusa paketa u realnom vremenu.

17TRACK

17TRACK je još jedna popularna aplikacija za praćenje paketa koja podržava veliki broj dostavnih službi širom svijeta. Ova aplikacija omogućava praćenje statusa slanja paketa na temelju broja za praćenje ili QR koda. Također možete primati notifikacije o promjenama u statusu paketa.

AfterShip

AfterShip je još jedna alternativna aplikacija za praćenje paketa koja podržava veliki broj dostavnih službi. Ova aplikacija vam omogućava praćenje statusa slanja paketa putem broja za praćenje ili QR koda. Također možete dobivati ​​ažuriranja statusa paketa putem notifikacija.

Praćenje paketa putem Gmail-a uz pomoć aplikacije na smartphoneu ili tabletu

Zaključak

Praćenje paketa putem Gmail-a je praktičan način za upravljanje informacijama o slanju paketa. Omogućava vam da sve informacije o paketima imate na jednom mjestu i da lako pratite status slanja. Automatsko ažuriranje statusa paketa i notifikacije o promjenama olakšavaju praćenje paketa. Sigurnost i zaštita privatnosti su također prioriteti prilikom korištenja ove funkcije. Ako imate problema s praćenjem paketa putem Gmail-a, slijedite savjete za rješavanje problema ili razmislite o korištenju alternativnih aplikacija za praćenje paketa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.