Kasperskyje nedavno objavio prognoze za napredne prijetnje koje se očekuju do 2024. godine. Prema tim prognozama, očekuje se povećanje korištenja AI tehnologije u napadima na sustav, a također i pojava novih botneta i rootkitova. Također, primijećen je porast poslovne prakse unajmljivanja hakera, što predstavlja svojevrsnu prijetnju za organizacije. Osim toga, s povećanom upotrebom pametnih uređaja u kući, napadi na ove uređaje postaju sve češći. Napadi na lanac opskrbe također rastu u broju, što može predstavljati problem za mnoge organizacije. Međutim, postoji nekoliko mjera koje se mogu poduzeti kako bi se smanjile napredne prijetnje, kao što je stroža sigurnost uređaja i sustava, upotreba multifaktorskog autentifikacije i mrežna segmentacija. Važno je da organizacije redovno provjeravaju i ažuriraju svoje sigurnosne planove i surađuju s drugima kako bi se povećala zaštita od naprednih prijetnji.

Očekivane nove botnete i rootkitove, te rastuća poslovna praksa unajmljivanja hakera

Predviđene napredne prijetnje

Kaspersky, jedan od vodećih svjetskih dobavljača sigurnosnih rješenja, nedavno je objavio prognoze za napredne prijetnje koje se očekuju do 2024. godine. Ove prognoze pružaju uvid u buduće trendove u području sigurnosti računalnih sustava i upozoravaju na potencijalne prijetnje koje organizacije mogu očekivati. Razumijevanje ovih prijetnji ključno je za stvaranje učinkovitih sigurnosnih strategija koje će organizacijama omogućiti da zaštite svoje podatke i IT sustave od napada.

Povećanje korištenja AI tehnologije

Jedna od najvažnijih prognoza je povećanje korištenja AI (umjetne inteligencije) tehnologije u napadima na sustav. AI tehnologija pruža napadačima mogućnost da automatski prepoznaju i iskoriste ranjivosti u sustavu, kao i da se prilagode sigurnosnim mjerama koje organizacije poduzimaju. Očekuje se da će napadači sve više koristiti AI za izbjegavanje otkrivanja i provođenje sofisticiranih napada. Stoga je važno da organizacije ulože u napredne sigurnosne sustave koji su sposobni prepoznati takve napade i odgovoriti na njih adekvatno.

Očekivane nove botnete i rootkitove, te rastuća poslovna praksa unajmljivanja hakera

Očekivane nove botnete i rootkitove

Druga prognoza je pojava novih botneta i rootkitova, koji su vrste zlonamjernog softvera koji se koriste za izvršavanje napada. Botnetovi se sastoje od mreže zaraženih računala koja djeluju zajedno kako bi izvršavala napade, dok rootkitovi omogućavaju napadačima neprimjetan pristup sustavu. Očekuje se da će napadači razviti nove botnetove i rootkitove s naprednim mogućnostima koji će biti teže otkriti i neutralizirati. Organizacije trebaju ulagati u alate i tehnike za otkrivanje i sprječavanje ovakvih napada kako bi osigurale sigurnost svojih sustava.

Rastuća poslovna praksa unajmljivanja hakera

Treća prognoza se odnosi na rastuću poslovnu praksu unajmljivanja hakera. Organizacije sve više koriste usluge profesionalnih hakera kako bi testirale sigurnost svojih sustava i identificirale ranjivosti. Međutim, očekuje se da će napadači također koristiti ove usluge kako bi pronašli i iskoristili ranjivosti u sustavima. Organizacije trebaju biti oprezne pri odabiru hakera za suradnju i provesti potrebne provjere radi osiguranja da neće postati mete napada.

Očekivane nove botnete i rootkitove, te rastuća poslovna praksa unajmljivanja hakera

Povećana upotreba pametnih uređaja kao mete napada

Četvrta prognoza upozorava na povećanu upotrebu pametnih uređaja u kući kao mete napada. Uz sve veći broj pametnih uređaja koji su povezani na internet, poput pametnih televizora, pametnih kamera i pametnih termostata, napadači imaju veću eksponencijalnu povezanost na koju mogu ciljati. Očekuje se da će napadači sve više koristiti ranjivosti tih uređaja kako bi pristupali kućnim mrežama i krađu privatnih podataka. Zbog toga je važno da korisnici pametnih uređaja provode ažuriranja softvera i slijede sigurnosne smjernice kako bi zaštitili svoje podatke i mreže.

Napadi na lanac opskrbe

Napadi na lanac opskrbe postaju sve češći i predstavljaju značajnu prijetnju organizacijama. Napadači vrše napade na dobavljače ili treće strane koje su povezane s ciljanom organizacijom kako bi pristupili njezinim sustavima i podacima. Ovi napadi mogu rezultirati krađom povjerljivih podataka, prekida poslovanja ili oštećenja reputacije. Organizacije trebaju provoditi procjene rizika za svoje dobavljače i partneri, kao i implementirati sigurnosne mjere i provjeriti da li postoje ranjivosti koje bi mogle dovesti do takvih napada.

Očekivane nove botnete i rootkitove, te rastuća poslovna praksa unajmljivanja hakera

Smanjenje naprednih prijetnji kroz strožu sigurnost

Da bi se smanjile napredne prijetnje, organizacije trebaju implementirati strožu sigurnost svojih uređaja i sustava. To može uključivati ​​upotrebu sigurnosnih certifikata, enkripciju podataka, stroge politike lozinki i redovite provjere sigurnosnih propusta. Ovdje su neke od ključnih metoda koje organizacije mogu primijeniti kako bi smanjile rizik od naprednih prijetnji:

Utjecaj sigurnosti uređaja i sustava

Jedan od ključnih čimbenika u smanjenju naprednih prijetnji je osiguravanje sigurnosti uređaja i sustava koji se koriste u organizaciji. To uključuje upotrebu sigurnosnih certifikata, redovite ažuriranja softvera i implementaciju sigurnosnih praksi kao što su stroge politike lozinki i otklanjanje starih i ranjivih sustava.

Multifaktorska autentifikacija

Multifaktorska autentifikacija je još jedan ključni alat koji organizacije mogu koristiti kako bi povećale sigurnost svojih sustava. Ova tehnika zahtijeva korisnicima da pruže više od jednog dokaza identiteta kako bi im se omogućio pristup sustavu. To može uključivati ​​kombinaciju nečega što korisnici znaju (lozinke), što posjeduju (mobilni uređaj) i što su (biometrijski identifikatori). Multifaktorska autentifikacija otežava napadačima pristup sustavima i povećava sigurnost organizacije.

Mrežna segmentacija

Mrežna segmentacija je tehnika koja uključuje podjelu mreže na manje segmente kako bi se ograničila sposobnost napadača da se šire u cijelom sustavu. Svaki segment mreže ima svoju sigurnosnu politiku i izoliran je od drugih segmenata. Ova tehnika ograničava sposobnost napadača da prelaze iz jednog segmenta na drugi, povećavajući tako sigurnost organizacije.

Provjera i ažuriranje sigurnosnih planova

Važno je da organizacije redovito provjeravaju i ažuriraju svoje sigurnosne planove kako bi ostale korak ispred naprednih prijetnji. Napadači konstantno razvijaju nove metode napada i koriste nove tehnologije kako bi izbjegli otkrivanje. Stoga je važno da organizacije redovito pregledavaju i prilagođavaju svoje sigurnosne planove kako bi se adekvatno zaštitili.

Važnost provjere i ažuriranja sigurnosnih planova

Provjera i ažuriranje sigurnosnih planova ključni su za održavanje visoke razine sigurnosti organizacije. To uključuje redovito ispitivanje postojećih sigurnosnih mjera, identificiranje slabosti i izrada plana za njihovu korekciju. Ovo osigurava da organizacija ima sveobuhvatan i ažuran sigurnosni plan koji može reagirati na nove prijetnje i napade.

Suradnja s drugima za povećanje zaštite

Suradnja s drugima, poput dobavljača, partnera i stručnjaka iz industrije, također je važan dio sigurnosne strategije organizacije. Razmjena informacija o sigurnosnim prijetnjama, zajedničko učenje i uspostavljanje sigurnosnih standarda zajedno s drugima mogu pomoći organizaciji da ostane korak ispred napadača. Osim toga, organizacije mogu iskoristiti stručnost drugih u borbi protiv naprednih prijetnji i implementirati najbolje prakse kako bi poboljšale svoju vlastitu sigurnost.

Uz sve više sofisticirane prijetnje i suptilnije metode napada, organizacije moraju biti proaktivne u zaštiti svojih sustava i podataka od naprednih prijetnji. Ulaganje u sigurnosne sustave i tehnologiju te provođenje sigurnosnih provjera i ažuriranja ključni su koraci u stvaranju sigurne radne okoline. Suradnja s drugima također je važna kako bi se razmijenila znanja i uspostavili sigurnosni standardi. Samo kroz sveobuhvatan pristup sigurnosti moguće je efikasno odgovoriti na prijetnje i smanjiti njihov utjecaj na organizaciju. .

Očekivane nove botnete i rootkitove, te rastuća poslovna praksa unajmljivanja hakera

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.