Novi modeli iPad Pro uređaja podržavaju nižu osvježavajuću brzinu, ali nažalost nemaju opciju uvijek-upaljenog ekrana, kao što to imaju iPhone i Apple Watch uređaji. Opremljeni OLED zaslonima koji podržavaju brzinu osvježavanja čak do 10Hz, novi iPad Pro modeli koriste LTPO tehnologiju koja omogućava zaslonu da se smanji na 10Hz za statički sadržaj, čime se postiže niža potrošnja energije. Međutim, uprkos ovim poboljšanjima, ukupna trajnost baterije ostaje nepromijenjena u odnosu na prethodnu generaciju iPad Pro uređaja. Slična situacija se dogodila prije nekoliko godina s iPhone 13 Pro modelima, koji također podržavaju nižu brzinu osvježavanja od 10Hz, ali također nemaju opciju uvijek-upaljenog ekrana. Sve u svemu, izgleda da iPad Pro uređaj neće dobiti opciju uvijek-upaljenog ekrana sve dok ne podrži brzinu osvježavanja od 1Hz. Novi iPad Pro podržava nižu osvježavajuću brzinu, ali nema opciju uvijek-upaljenog ekrana.

Novi iPad Pro podržava nižu osvježavajuću brzinu, ali nema opciju uvijek-upaljenog ekrana

Specifikacije novih modela iPad Pro-a

Novi modeli 11-inčnog i 13-inčnog iPad Pro-a opremljeni su OLED ekranima koji podržavaju osvježavanje ekrana sa brzinom od svega 10Hz. Međutim, ovi uređaji još uvijek nemaju opciju uvijek-upaljenog ekrana kao što to imaju iPhone i Apple Watch, prema tehničkim specifikacijama koje je objavio Apple.

iPad Pro

Funkcionalnost osvježavanja

Podrška za ProMotion tehnologiju na iPdu Pro postoji od 2017. godine. Do sada je osvježavanje ekrana bilo moguće između 24Hz i 120Hz. Novi modeli iPad Pro-a koriste LTPO tehnologiju koja omogućava osvježavanje ekrana sa brzinom od 10Hz za statički sadržaj. Ova promjena doprinosi smanjenju potrošnje energije, iako se ukupno oglašeno trajanje baterije ne mijenja u odnosu na prethodnu generaciju iPad Pro-a.

Novi iPad Pro podržava nižu osvježavajuću brzinu, ali nema opciju uvijek-upaljenog ekrana

Tehnologija niske potrošnje energije

LTPO tehnologija je skraćenica za Low-Temperature Polycrystalline Oxide i koristi se za kontrolu struje koja prolazi kroz svaki piksel OLED ekrana. Ova tehnologija omogućava smanjenje potrošnje energije tako što pikselima fiksira električni naboj i zadržava istu vrijednost sve dok piksel ne bude ponovno osvježen. Na taj način se smanjuje potrošnja energije i povećava trajanje baterije.

Sličnost sa situacijom kod iPhone 13 Pro modela

Slična situacija se desila i sa iPhone 13 Pro modelima, koji također podržavaju osvježavanje ekrana sa brzinom od 10Hz, ali nemaju opciju uvijek-upaljenog ekrana. Ova opcija je konačno dostupna na iPhone 14 Pro modelima, koji mogu osvježavati ekran sa brzinom od 1Hz, dok su Apple Watch uređaji dobili mogućnost uvijek-upaljenog ekrana sa osvježavanjem od 1Hz.

Ukratko, iPad Pro vjerovatno neće dobiti opciju uvijek-upaljenog ekrana sve dok ne podrži osvježavanje ekrana od 1Hz.

Novi iPad Pro podržava nižu osvježavajuću brzinu, ali nema opciju uvijek-upaljenog ekrana

Dostupnost novih modela iPad Pro-a

Novi modeli iPad Pro-a dostupni su za narudžbu počevši od danas, a lansiranje će se održati u srijedu, 15. maja.

Novost u tandem OLED tehnologiji

Apple navodi da novi iPad Pro modeli koriste „najmoderniju tandem OLED tehnologiju koja koristi dva OLED panela i kombinuje svjetlost sa oba panela kako bi pružila izvanrednu svjetlinu na cijelom ekranu.“ Novi modeli iPad Pro-a mogu postići svjetlinu od do 1.000 nita za SDR sadržaj, u odnosu na 600 nita koliko su mogli postići prethodni modeli.

Full-screen svjetlina

Nova generacija iPad Pro-a donosi i povećanje svjetline za SDR sadržaj. Dok su prethodni modeli postizali maksimalnu svjetlinu od 600 nita, novi modeli mogu postići maksimalnu svjetlinu od 1.000 nita. Ovo povećanje svjetline donosi bolji doživljaj pri gledanju sadržaja na ekranu.

Odsustvo opcije uvijek-upaljenog ekrana

Nažalost, novi modeli iPad Pro-a još uvijek nemaju opciju uvijek-upaljenog ekrana. Ova opcija omogućava korisnicima da imaju uvijek vidljive osnovne informacije na ekranu, kao što su vrijeme, datum ili notifikacije, čak i kada je uređaj u stanju mirovanja. Iako je ova funkcionalnost dostupna na iPhone i Apple Watch uređajima, trenutno nije dostupna na iPad Pro-u.

Potencijalna budućnost uvijek-upaljenog ekrana

Budući da su iPhone 14 Pro modeli dobili opciju uvijek-upaljenog ekrana sa osvježavanjem od 1Hz, postoji mogućnost da Apple u budućnosti uključi ovu funkcionalnost i na iPad Pro modelima. Međutim, ova odluka će zavisiti od napretka tehnologije i potražnje korisnika.

Zaključak

Ukratko, novi modeli iPad Pro-a podržavaju nižu osvježavajuću brzinu od 10Hz, ali još uvijek nemaju opciju uvijek-upaljenog ekrana. Podrška za nižu osvježavajuću brzinu i smanjenu potrošnju energije dolazi sa LTPO tehnologijom koja omogućava smanjenje potrošnje energije i povećanje trajanja baterije. Slična situacija je bila i sa iPhone 13 Pro modelima, ali opcija uvijek-upaljenog ekrana je bila dostupna na iPhone 14 Pro modelima. Novi modeli iPad Pro-a su dostupni za narudžbu, a budućnost opcije uvijek-upaljenog ekrana na ovim uređajima zavisiće od daljeg razvoja tehnologije i zahtjeva korisnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ova stranica koristi kolačiće kako bi vam pružila bolje iskustvo pregledavanja. Pregledavanjem ove web stranice, slažete se s našom upotrebom kolačića.